Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017.(I.27.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2017. 02. 01- 2017. 04. 18

Szentistván Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy Szentistván Nagyközség polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § (1) Az önkormányzat elismeri, hogy Szentistván Nagyközség minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(2) Szentistván Nagyközség, mint kiemelten „Matyó” népművészeti hagyományokkal rendelkező település alapvető feladatának tekinti, hogy a közművelődés keretein belül mind a helyi, mind a településre látogató magyar, és külföldi vendégek számára színvonalas programokat biztosítson a szabadidő tartalmas eltöltése érdekében.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevő intézményekre, továbbá természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mind ezek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

  1. Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

4.§ (1) Szentistván Nagyközség Önkormányzat kötelező feladata körében az alábbiakat biztosítja:

  1. a település turisztikai vonzerejét is növelő kulturális rendezvényeket szervez, támogat,
  2. folyamatosan törekszik a közművelődési és kulturális szolgáltatások színvonalának emelésére, védi és megismerteti a helyi értékeket,
  3. a kiemelkedő helyi közművelődési, kulturális tevékenységet kitüntetésekkel, díjakkal ismeri el,
  4. ösztönözi a civil szervezetekkel való közművelődési célú együttműködést, munkájukat segíti,
  5. a lakosság életminőségének javítása érdekében iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat, szakköröket szervez,
  6. Szentistván kiemelkedő személyiségei értékteremtő tevékenységét megismerteti,
  7. tradicionális és egyedi programok, programsorozatok szervezésével segíti a lakosság és a településre látogatók kulturális értékekhez való jutását, szórakoztatását,
  8. elősegíti a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, folyamatosan kapcsolatot épít és tart fenn a közművelődés területén működő, Szentistván Nagyközségen kívüli szervezetekkel,
  9. az állami és nemzeti ünnepek megemlékezésének szervezésével segíti a helyi polgárok és a nagyközségben tartózkodó vendégek méltó ünneplésének lehetőségét,
  10. kiállítások szervezésével lehetővé teszi a hivatásos művészek és amatőr alkotók számára a bemutatkozást; koncerteket, film- és könyvbemutatókat, sajtótermék bemutatókat szervez,
  11. a gyermek- és ifjúsági korosztály számára közösségi színteret nyújt, közreműködik a tehetséggondozásban,
  12. helyszínt ad a közösségi együttlétet biztosító kluboknak, programoknak,
  13. közösségi színtereket hoz létre és tart fenn,
  14. gondoskodik a közművelődési lehetőségek széles körben történő megismertetéséről.

(2) Szentistván település konkrét közművelődési feladatait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza

5. § (1) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa alapított és fenntartott, önálló gazdálkodású SZKULTINFO Nonprofit Kft.  (3418 Szentistván Hősök tere 2. ) útján látja el.

(2)  Az intézmény adatait, szervezetét és feladatait a szervezet Alapító Okirata, továbbá Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

(3)  Az intézmény a Képviselő-testület által jóváhagyott éves munkaterv alapján működik.

(4) Az intézmény az 2. sz mellékletben meghatározott feladatokat évente köteles munkatervébe felvenni.

(5) A meghatározott feladatokra a fenntartó az intézmény finanszírozása során költségvetési fedezetet biztosít.

6. § (1) Az önkormányzat a törvényben, valamint e rendeletben foglalt feladatai ellátásába bevonhatja:

  1. az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,
  2. közművelődési tevékenységet is végző egyéb szervezeteket.
  1. Az (1) bekezdésben meghatározott intézményeknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása a közművelődési intézmény által el nem látható feladatok teljesítése érdekében történhet a közösségi színterek fenntartásával, a programok, rendezvények szervezésével összefüggésben.
  2. Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet.
  1. A közművelődés finanszírozása

7.§ (1) Az önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletben biztosítja az intézmény költségvetését, valamint a közművelődés területén tevékenykedő további szervezetek támogatására fordítható összeget. Az intézmény költségvetése alapján alkotott éves munkaterv egyúttal tartalmazza a feladatok ellátásának mértékét.

(2) Az önkormányzat részt vesz közművelődési pályázatokon és támogatja az intézmény pályázatokon történő részvételét.

  1. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napját követő hónap első napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentistván Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a település közművelődéséről szóló 14/2007.(X.27.) számú rendelete.


dr. Pusztai-Csató Adrienn                              Derekas Sándor

polgármester                                                jegyző

Mellékletek