Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 19/2019. (V.24.) önkormányzati rendelete

a víziközműre történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2021. 02. 12

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]

A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő víziközműre közvetlenül vagy bekötővezetékkel utólagosan csatlakozó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira.


(2) Nem terjed ki a rendelet személyi hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetnek vagy az alól a törvény alapján mentességet élveznek.


(3) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a műszakilag átadott víziközmű-beruházás keretében létrejött - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata saját elhatározásából önállóan vagy az érdekeltek együttműködésével megvalósított - víziközműre történő utólagos csatlakozásra.

Értelmező rendelkezések


2. §

E rendelet alkalmazásában:

a)    érdekelt: a vízgazdálkodásról szóló 1995. LVII. törvény 1. számú melléklet 6. pontjában meghatározott személy.

b)   érdekeltségi egység: az ingatlan vagy külön helyrajzi számmal nem rendelkező önálló rendeltetési egység.

c)   ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI tv. 11. §-ban meghatározott földrészlet, valamint a 12. §-ban meghatározott egyéb önálló ingatlan.

d)    ivóvíz-bekötővezeték: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 2. § 11. pontjában meghatározott dolog.

e)    ivóvíz-törzshálózat: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 2. § 12. pontjában meghatározott dolog.

f)  szennyvíz bekötővezeték: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 2. § 18. pontjában meghatározott dolog.

g)   szennyvíz törzshálózat: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 2. § 19. pontjában meghatározott dolog.

h)   utólagos rácsatlakozó: aki a víziközmű megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

i)    víziközmű: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 2. § 20. pontjában meghatározott dolog.

j)     víziközmű–hálózat: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 43. pontjában meghatározott dolog.

k)   víziközmű–társulat: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény IX. fejezetében foglaltaknak megfelelő társulat.

Általános rendelkezések


3. §


(1)  A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó víziközműre történő utólagos csatlakozás esetén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az érdekeltek utólagos csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni.


(2)[2] Nem kell utólagos csatlakozási hozzájárulást fizetni:

a)   meglévő bekötővezeték karbantartása, cseréje, áthelyezése, rekonstrukciója esetén,

b)   az Önkormányzati Társulás Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztítótelep Fejlesztésére létrejött projekt, valamint az Önkormányzati Társulás Zalaegerszeg és térsége ivóvízminőségének javítására létrejött projekt keretében kiépített víziközmű esetén, amennyiben a beruházás keretében kiépített csatlakozási lehetőséggel rendelkezik,

c)   azon érdekeltségi egység esetében,

ca) ahol a bekötővezeték kiépítésén felül, ivóvíz-törzshálózat- vagy szennyvíz-törzshálózat fejlesztést valósítanak meg saját költségen - kizárólag a víziközmű-szolgáltató szakfelügyelete mellett vagy kivitelezésében – és

cb) a kiépített víziközmű-törzshálózat fejlesztés bekötővezeték létesítésének költsége nélkül számolt összköltsége igazolható módon (számla, stb) víziközmű szolgáltatási ágazatonként külön-külön meghaladja az ágazatonként egyébként fizetendő hozzájárulás összegét, és

cc) az önkormányzat részére a víziközmű létesítmény(ek) térítésmentesen átadásra kerül(nek),

d)   az önkormányzati telekértékesítést követően, amennyiben az építési telek eladási árába a víziközműre történő utólagos csatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került, és az adásvételi szerződésben rögzített kapacitási igényhez képest a tényleges kapacitás nem növekszik,

e)   ha az adott érdekeltségi egység vonatkozásában a víziközműre történő csatlakozásért hozzájárulást korábban megfizették és a megfizetést - hitelt érdemlően - igazolni tudják, 

f) azoknak az érdekelteknek, akik víziközmű társulati szervezésben megvalósult beruházásban az adott víziközmű építésének céljából érdekeltségi hozzájárulás fizetését vállalták, vagy az érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezettek.

Víziközműre történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételei, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulásra vonatkozó előírások


4. §


A víziközműre történő utólagos csatlakozás a Polgármesteri Hivatalnál az 1. melléklet szerinti kérelem benyújtásával kérelmezhető.


5. §


(1)  Az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mennyiségi tényezőjét

a)       ivóvízellátás esetén: a tervezett vízfogyasztás (m3/nap) adja, de minimum 1 m3/nap értékkel

b)      szennyvízelvezetés esetén: a tervezett szennyvízkibocsátás (m3/nap) adja, de minimum 1 m3/nap értékkel

kell megállapítani.


(2)  Az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás összegét az érdekeltségi egység (1) bekezdésben meghatározott mennyiségi tényezőjének és a hozzájárulás egy egységre jutó összegének szorzata adja.


A hozzájárulás egy egységre jutó összegét a 3. melléklet tartalmazza.


(3)  Amennyiben az ingatlanon növekszik a közüzemi ivóvíz- vagy szennyvíz - törzshálózatot igénybevevő külön vízmérővel felszerelt érdekeltségi egységek és érdekeltek száma és emiatt az utólagos csatlakozási hozzájárulás mennyiségi tényezője az ingatlanra vonatkoztatva megnő, azt az érdekelt köteles a Polgármesteri Hivatal felé jelezni.


Ezekben az esetekben az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mennyiségi tényezőjének különbözete az érdekelt felé érvényesítésre kerül.


(4) A víziközműre történő utólagos csatlakozásként fizetett hozzájárulás kizárólag közcélú vízilétesítmények fejlesztésére fordítható.

6. §


(1)  A víziközműre történő csatlakozási és bekapcsolási költségeket (tervezés, kivitelezés, vízmérő felszerelés stb.) az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás nem tartalmazza.


(2)  A víziközműre csatlakozni a 2. melléklet szerinti igazolás birtokában lehet.


(3)  Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság az érdekeltségi egységhez kötődik.


(4)  A hozzájárulást az ingatlan ingatlan-nyilvántartásban - a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatala időpontjában - bejegyzett tulajdonosának (közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint), vagy az ingatlan használójának, bérlőjének kell megfizetnie. Amennyiben az ingatlan-nyilvántartásban széljegyen szerepel a tulajdonos neve, úgy az ingatlan adásvételi szerződésének alapján a hozzájárulás mértéke a leendő tulajdonos részére megállapítható.


(5)       Amennyiben a hozzájárulás költségeinek megfizetését az ingatlan használója vagy bérlője vállalja, úgy a bérleti, használati jogviszonyt az érdekeltnek szerződéssel igazolnia kell.

7. §


(1)  A polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglaltak alapján - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által átruházott hatáskörben - határozatban dönt az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegéről és a megfizetés módjáról.


(2)  Az érdekelt a hozzájárulás összegét a döntés véglegessé válását követő naptól számított 30 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára. A 30 napos határidőre történő megfizetés alól mentesül az, aki részletfizetési kedvezményt vagy halasztást kapott. 


(3)  A polgármester maximum 12 havi kamatmentes részletfizetést, vagy a pénzfizetési kötelezettség teljesítésére maximum 3 havi halasztást engedélyezhet a kötelezett kérelmére.

      A részletfizetés vagy a fizetési halasztás engedélyezésére vonatkozó kérelem az utólagos csatlakozás kérelmével egyidejűleg, vagy a határozat kézhezvételét követő naptól számított 8 napon belül a Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be.


(4)  Amennyiben a részletfizetés vagy a fizetési halasztás engedélyezésre kerül, úgy a kötelezett – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – csak az utolsó havi részlet kiegyenlítésével válik jogosulttá a víziközműre történő csatlakozásra.


(5)  Amennyiben a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlója kötelezi az ingatlan tulajdonosát az ingatlan beköttetésére és ezzel a víziközmű szolgáltatás igénybevételére, úgy az érdekelt azonnal jogosulttá válik a víziközmű-hálózatra történő csatlakozásra azzal, hogy az utólagos csatlakozási hozzájárulás fizetési kötelezettsége fennáll.

Záró rendelkezések


8. §


(1)   Ez a rendelet 2019. május 25. napján lép hatályba.


(2)   Hatályát veszti Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a közművesítési hozzájárulásról szóló 32/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete.


(3) A rendeletet a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, amennyiben ez a kérelmezőre nézve kedvezőbb elbírálást biztosít.


(4)   A 9/2021. (II.11.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2021. február 12. napján lépnek hatályba.



Dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester


[1]

A 9/2021. (II.11.) önk. rend. 1. § mód.

[2]

A 9/2021. (II.11.) önk. rend. 2. § mód.