Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019.(I.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 01. 26- 2019. 12. 30

3. § A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:


(1) A 2. § (1) bekezdésben jelölt költségvetésen belül


a.) a Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatal működési költségvetési bevétele 70.1149 eFt, melyből 54.411 eFt finanszírozási bevétel (melyből 3.698 eFt előző évi maradvány), működési költségvetésének kiadása 70.114 eFt., melyből 0 eFt tartalék.


b.) a Szentistváni Gézengúz Óvoda működési költségvetési bevétele 63.543 eFt, melyből 63.442 eFt finanszírozási bevétel, működési költségvetési kiadása 63.543 eFt, felhalmozási bevétele 0 eFt,  felhalmozási kiadása 0 eFt.


c.) az Önkormányzat működési költségvetési bevétele 278.275 eFt, melyből 40.369 eFt finanszírozási bevétel (előző évi maradvány), működési költségvetési kiadása 278.275 eFt, melyből 123.259 finanszírozási kiadás és 28.383 eFt tartalék, felhalmozási költségvetési bevétele 156.356 eFt, melyből finanszírozási bevétel 156.356 eFt (előző évi maradvány), felhalmozási kiadása 156.356 eFt.


(2) A költségvetési bevételeket a (1) bekezdésben jelölt szervezetek szerinti bontásban és bevételi jogcímenként, kiemelt előirányzatonként a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(3) A költségvetési kiadásokat a (1) bekezdésben jelölt szervezetek szerinti bontásban kiemelt előirányzatonként a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(4) A rendelet 3. melléklete a személyi juttatások és járulék előirányzatokat mutatja be részletesen. A költségvetési szervek engedélyezett létszámát a rendelet 3. melléklete szerint kerül meghatározásra.


(5) A rendelet 4. melléklete a dologi kiadások előirányzatot részletesen tartalmazza.


(6) A rendelet 5. melléklete az ellátottak pénzbeli juttatását részletesen tartalmazza.


(7) A rendelet 6. melléklete az egyéb működési kiadásokat részletesen tartalmazza.


(8) Az önkormányzat fejlesztési céljait részletesen a rendelet 7. melléklete tartalmazza.


(9) Az önkormányzat költségvetését mérlegszerűen a 8. mellélet mutatja be.


(10) Az önkormányzat a költségvetési évben adósságot keletkeztető ügylet megkötését nem tervezi.


(11) Szentistván nagyközség Önkormányzata és költségvetési szervei csak  jogszabályokban meghatározott kötelező feladatokat látnak el, önként vállalt feladat nincs.



4. § A költségvetés végrehajtásának szabályi


(1) A költségvetés végrehajtására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, az államháztartásról szóló törvény végrehajtására kiadott 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet szabályai, valamint a belső szabályzatok és a munkamegosztási megállapodás az irányadóak a (2) - (10) bekezdésben foglalt eltérésekkel.


(2) Az intézményfinanszírozás átutalása kiadásarányosan történik, figyelemmel az intézményi működési bevételből befolyt bevétel havi összegére is.


(3) A költségvetési szervek vezetői, az önkormányzat költségvetése vonatkozásában a polgármester a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.


(4) A költségvetési szervek vezetői, az önkormányzat költségvetése vonatkozásában a polgármester a meghatározott kiemelt előirányzat mértékéig vállalhatnak kötelezettséget, figyelemmel a takarékos gazdálkodásra.


(5) A költségvetési szervek vezetői a költségvetési szerv részére, az elemi költségvetésben béren kívüli juttatásként jelölt előirányzat felhasználására csak a  polgármester jóváhagyásával tehetnek intézkedést.


(6) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 5 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.


(7) A költségvetési szervek vezetői a költségvetés végrehajtása során együttműködnek a polgármesterrel.


(8) Amennyiben a költségvetési évben nem tervezett, többlet bevétel keletkezik, annak felhasználásáról a képviselő-testület jogosult dönteni.


(9) A költségvetési hiány elkerülése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


(10) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.




5. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.



6. § Záró és vegyes rendelkezések


(1) Az Áht. 85. §-ában foglaltak végrehajtása érdekében házipénztárból a költségvetési rendeletben

a) készletbeszerzésre,

b) egyéb üzemeltetésre,

c) karbantartásra,

d) költségtérítésre

tervezett előirányzat terhére lehet készpénzfizetést eszközölni, mely alatt érteni kell a kapcsolódó áfát is.


(2) Az (1) bekezdésben jelölt kifizetések eszközlésére utólagos elszámolásra kiadott előleg is kifizethető a házipénztárból.


(3) Munkabér házipénztárból történő kifizetésére a költségvetési szerv vezetője kivételes esetben adhat engedélyt.


(4) Az (1) bekezdésben jelölt előirányzatokon belül a készpénzben történő kifizetést a költségvetési szerv vezetője – a pénzkezelési szabályzatban – tovább korlátozhatja.


(5) A Szentistváni közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott I. besorolási osztályban lévő köztisztviselőket 2019. évben illetménykiegészítés illeti meg, melynek mértéke egységesen havonta a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.



(6) A Szentistváni közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott II. besorolási osztályban lévő köztisztviselőket 2019. évben illetménykiegészítés illeti meg, melynek mértéke egységesen, havonta a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

(7) A Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je munkaszüneti nap.


(8) Jelen rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2019. évi költségvetési évre kell alkalmazni.






    Dobóné Koncz Judit                                                                      Derekas Sándor

          polgármester                                                                                    jegyző







A rendelet 2019. január 25-én kihirdetésre került.




Derekas Sándor


                                                                                           jegyző