Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015.(XI.6.) önkormányzati rendelete

A szociális tüzifára való jogosultság feltételeiről

Hatályos: 2015. 11. 06- 2016. 03. 30

Szentistván Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a. pontjában és 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló belügyminiszter által közzétett pályázati kiírás alapján a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el: 

1. §

(1)  Szentistván Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete a közigazgatási területén elő rászorulók fűtési költségeinek enyhítésére természetbeni juttatás formájában nyújtott támogatásként tűzifát biztosít.

(2) A juttatást a képviselő-testület a Belügyminiszter Támogatói okiratában az Önkormányzat részére meghatározott támogatás mértékéig nyújtja.

(3) A támogatás megállapítható azon kérelmező részére, aki fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik és akinek  esetében az alábbi jövedelmi feltételek teljesülnek:

a) családos (felnőttek 18 év alatti gyermek nélkül):          60.000,- Ft/fő  jövedelemhatár

b) családos (felnőttek 18 év alatti gyermekkel):                65.000,- Ft/fő  jövedelemhatár

c) Egyedül élő                                                              70.000,- Ft/fő  jövedelemhatár

(4) A (3) bekezdéstől eltérően méltányossági jogkörében jövedelemhatárra tekintet nélkül, környezettanulmány alapján támogatás állapítható meg a krízishelyzetben lévő kérelmező részére, akiknek lakóhelye fűtéséhez szükséges tüzelőanyag nem áll rendelkezésére és emiatt élete testi épsége súlyos veszélynek van kitéve . 

(5) A támogatás odaítélésénél előnyt élveznek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család(ok) jogosultak, akiknek lakóhelyük fűtéséhez szükséges tüzelőanyag nem áll rendelkezésére. 

2. §

(1) A támogatás odaítélése kérelem alapján történik.

(2) A kérelmeket benyújtani legkésőbb a rendelet kihirdetését követő 30 napon belül lehet a Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatal szentistváni szociális ügyintézőjéhez. A megjelölt határidő jogvesztő, tehát az időpontot követően kérelem nem nyújtható be. Azonos lakcímmel rendelkező több kérelmező esetén csak egy személy részére lehet támogatást megállapítani.

(3) Az Önkormányzat a kérelmező részére biztosított tűzifáért ellenszolgáltatást nem kér.

(4) A szociális célú tűzifára való jogosultságról és a támogatás mértékéről a beérkezett kérelmek alapján – a rendelkezése álló mennyiségi keret figyelembe vételével – átruházott hatáskörben az Emberi Erőforrás Bizottság dönt úgy, hogy egy kérelmező részére maximum a Belügyminisztérium által kiírt pályázatban meghatározott mennyiségű támogatás állapítható meg.

3. §

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) E rendelet 2016. március 31. napján hatályát veszti.


dr. Pusztai-Csató Adrienn                                                Derekas Sándor

             polgármester                                                                jegyző