Győrasszonyfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019.(V.22.) önkormányzati rendelete

Győrasszonyfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019. (V.22.) önkormányzati rendelete A belterületi vízrendezésről és vízelvezetésről, a közterületek karbantartásáról és tisztántartásáról

Hatályos: 2019. 05. 23- 2019. 06. 25

Győrasszonyfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2019. (V.22.) önkormányzati rendelete

A belterületi vízrendezésről és vízelvezetésről, a közterületek karbantartásáról és tisztántartásáról


Győrasszonyfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4.§.(1) bekezdés f., pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Az ingatlantulajdonosok kötelezettségei az ingatlanok és közterületek tisztántartására


  1. §


  1. A bel-és külterületi ingatlanok tényleges használói, tulajdonosai kötelesek ingatlanukat megművelni, illetve rendbe tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől, – különös tekintettel a parlagfűtől – megtisztítani.


  1. Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) a tulajdonában lévő ingatlan körüli közterületen található járdaszakaszt – járda hiányában az úttestig tartó területsávot, ha járda mellett zöldsáv is van az úttestig terjedő teljes területet köteles tisztántartani köteles az ehhez a területhez tartozó gyepfelület, virágágyás, illetve fák gondozásáról, a kapu- és garázsbejáró sártalanításáról, hó- és jégmentesítéséről, tisztántartásáról gondoskodni.


  1. A tulajdonos kötelessége a tulajdonában lévő ingatlan körüli közterületen található járdaszakasz melletti folyókák és csatornanyílások (csapadék-vízelvezető árkok) tisztítása, gyomtalanítása, továbbá a járműbehajtó átereszeinek rendszeres karbantartása, tisztítása, gyommentesítése és a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosítása.


  1. Az ingatlanok előtti új átereszek építése alkalmával a műtárgy a mértékadó vízhozamot kiöntés és károkozás nélkül vezesse el és ezért minimum 60 cm átmérőjű átereszek beépítése javasolt, melyről gondoskodni az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kötelessége.


  1. Az ingatlan tulajdonos a tulajdonában lévő ingatlan körüli területen található padkán és árkon végzett munkálatokat, járműbehajtó,- áteresz építést és átalakítást, fa- és cserjeültetést annak megkezdése előtt az Önkormányzathoz bejelenteni köteles, és azokat csak a polgármester hozzájárulása után kezdheti meg.


  1. A kötelezésben érintett ingatlan tulajdonossal szemben, amennyiben nem teljesíti a rendeletben található előírásokat, úgy a katasztrófavédelmi kirendeltség által kijelölt ügyintéző ár- és belvízvédelmi szabálysértés miatt helyszíni bírság kiszabását kezdeményezheti.


  1. A bírság kiszabása a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 246. §. alapján történik.



2§.


(1) Építési területen és az építkezésen, közvetlen környékén az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.


(2) A beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.


(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatok úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.


(4) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati szerződésben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen hatósági engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.


(5) Közterületen bárminemű burkolat felbontása csak a polgármester, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.


(6) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 7 napon belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.


(7) Közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet elhelyezni nem szabad.


(8) Az érintett ingatlan tulajdonosa a közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket köteles felszólításra 7 napon belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani. Kérelemre a polgármester írásbeli engedélyével a bontásból kikerült anyag nem burkolt külterületi közútra szállítható. A szállítónak az anyagot a közterületen úgy kell elhelyezni, hogy az megfeleljen a tereprendezési előírásoknak.


3.§.


(1) A település közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely a közterületen szennyeződést okoz. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre ne kerüljön.


(2) Az önkormányzat által gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni nem szabad.

2. Záró rendelkezések


4. §


(1) Ez a rendelet kihirdetést követő nap lép hatályba.


Győrasszonyfa, 2019. május 21.




            Valiczkó Mihály-                                                       Laposáné Molnár Ildikó

              polgármester                                                                             jegyző

A rendelet kihírdetése megtörtént:


Győrasszonyfa, 2019. május 22.





                                                                                               Laposáné Molnár Ildikó

                                                                                                               jegyző