Győrasszonyfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

GYŐRASSZONYFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 27- 2016. 05. 30

Győrasszonyfa KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről


Győrasszonyfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdése alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a)  és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről  szóló 2015. évi C. törvény előírásaira, illetve azok végrehajtására vonatkozó rendeletekre figyelemmel  az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:                                            



1. § A rendelet hatálya

(1)   A rendelet hatálya az Önkormányzatra terjed ki.


2. § A költségvetés bevételei és kiadásai

(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

                  66.788   E Ft

Költségvetési bevétellel

                   66.788    E Ft

Költségvetési kiadással

0     E Ft


Költségvetés bevételek és kiadások egyenlegével

           

állapítja meg.

(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet  1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3)   A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(4)   Az állami támogatásokat jogcímenként a képviselő-testület a 6. melléklet alapján hagyja jóvá.


(5)  A felhalmozási célú hiány finanszírozása érdekében az önkormányzat adott évi saját bevételeinek 20 %-át  meg nem meghaladó, de legfeljebb 10 millió forint összegű   fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére nincs szükség a Kormány hozzájárulására.     Az e fölötti felhalmozási célú ügylet megkötése engedélyköteles.

3. § A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:


(1)   Az önkormányzat beruházási kiadását - többéves kihatással járó döntések évenkénti bontásban - 7. sz. melléklet részletezi.

(2)   Az önkormányzat költségvetésében nem tervezett felújítási kiadást.

(3)   Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.  

(4)   Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat a 8. melléklet szerint határozza meg.

(5)   Az önkormányzat EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást nem tervezett.

(6)   Az önkormányzat a kiadások között sem általános, sem céltartalékot nem állapít            meg.

(7)  A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a                                                       képviselő-testület fenntartja magának.

(8)  Közvetett támogatások kimutatását a 1. sz. tájékoztató tábla alapján           

       fogadja el a képviselő testület.

  1. Az önkormányzat  2015. évben a foglalkoztatottak engedélyezett létszámát 3 főben,  a közfoglalkoztatottak létszámát 2 állapítja meg főben  a  képviselő-testület.

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai



(1)   Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

 (3)  Az év közben jelentkező működési célú forráshiány finanszírozásának érdekében a képviselő-testület likvid hitel felvételét rendelheti el.


5. § Az előirányzatok módosítása

(1)   Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönthet.

 (2)  A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról a Képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.

 (3)  Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

 (4)  A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, az aktuális képviselő testületi ülés időpontjában, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

6. § A gazdálkodás szabályai


  (1)     Az önkormányzat feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly   módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a költségvetésében megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

 (2)  Az előirányzat felhasználási tervet a 2. sz. tájékoztató tábla alapján , a likviditási       tervet a 3. sz. tájékoztató tábla alapján fogadja el a képviselő testület.

7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1)   Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.

(2)   Az önkormányzat a belső ellenőrzési feladatokról eseti megbízás alapján gondoskodik.

8. § Záró és vegyes rendelkezések


(1)   Ez a rendelet  a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2)   A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Győrasszonyfa,  2015.február 17.



...............................................

...........................................

Laposáné Molnár Ildikó


Valiczkó Mihály

jegyző

polgármester



                                                        PH.


A rendelet kihirdetve:


Győrasszonyfa, 2015.február 27.


                                                                               Laposáné Molnár Ildikó                                                                                                                                           jegyző