Kisherend község képviselő testületének 7/2017 (VII.10.) önkormányzati rendelete

a Közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2017. 07. 11

Kisherend község képviselő testületének 7/2017 (VII.10.) önkormányzati rendelete

a Közterületek használatának rendjéről

2017.07.11.

Kisherend Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I.ÁLTALÁNOS RENDFELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Kisherend község közigazgatási területén található valamennyi közterületre, valamint a magántulajdonú ingatlanoknak- az erről szóló külön szerződés keretei között- a közhasználat céljára átadott területrészére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre;

b) a nem helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételére.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Az e rendeletben használt fogalmakat az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendeletben, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendeletben foglaltak szerint kell értelmezni.

II.A KÖZTERÜLETRE ÉS ANNAK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

1. A közterület használata

3. § A közterületet, az azon található építményeket, berendezési és felszerelési tárgyakat rendeltetésüknek megfelelően, állaguk sérelme és más személyek jogainak korlátozása, vagy veszélyeztetése nélkül bárki használhatja.

2. A közterület rendeltetésétől eltérő használata

4. § A közterület rendeltetésétől eltérő használatához közterület használati engedély és - az e rendeletben meghatározottak kivételével- a közterülethasználati-díj megfizetése szükséges.

5. § Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 20 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, hirdető-berendezés elhelyezésére,

b) a közterület fölé 50 cm-en túl benyúló légkondicionáló berendezés, ernyőszerkezet, üzleti védőtető (előtető) elhelyezésére,

c) mobil árusító fülke, pavilon elhelyezésére,

d) figyelmeztető, tájékoztató tábla elhelyezésére,

e) önálló hirdető-berendezés elhelyezésére,

f) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag elhelyezésére,

g) felvonulási épület, emberi tartózkodásra szolgáló konténer elhelyezésére,

h) idényjellegű kitelepülésre és alkalmi árusításra,

i) mozgóbolti árusításra,

j) vendéglátó-ipari előkert kialakítására,

k) kiállításhoz, vásárhoz, sport- és kulturális rendezvényekhez, továbbá mutatványos tevékenységhez,

l) kerékpártartó kihelyezésére és kerékpártároló létesítésére,

m) közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata elhelyezésére,

n) forgalomból kivont (forgalmi rendszám nélküli) illetőleg üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolására,

o) politikai célú közterület-használatra,

p) tüzelő tárolására.

3. Eljárási szabályok

6. § (1) A közterülethasználati-engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(3) A közterülethasználati-engedély iránti kérelmet a (4) bekezdésben meghatározott tartalommal kell benyújtani a Kozármislenyi Közös Önkormányzati Hivatal Egerági Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal), legalább a kérelmezett közterület-használat megkezdése előtt 20 nappal.

(4) A közterülethasználati-kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő – jogi személy esetén az ügyvezető– nevét és állandó lakóhelyének, székhelyének, telephelyének címét, telefonszámát, adószámát, adóazonosító jelét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység rövid leírását, elhelyezni kívánt tárgy bemutatását (anyaga, rögzítés módja, elhelyezni kívánt tárgyak),

(5) A közterülethasználati-engedély iránti kérelem kötelező mellékletei:

a) a közterület-használat helyét feltüntető helyszínrajz vázlata 1:1000 méret-arányban,

b) önálló hirdető-berendezés, ernyőszerkezet, üzleti védőtető elhelyezésére vonatkozó kérelem esetén annak méretei, műszaki dokumentációja, esztétikai terve, látványterve,

c) mobil árusítófülke, pavilon esetén látványterv, és a jogszabályokban meghatározott tartalmú és formájú tervdokumentáció,

d) a tevékenységre jogosító okiratok másolata.

7. § (1) Az engedély iránti kérelem beadása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

(2) A közterülethasználati-engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, illetve szakhatósági – engedély beszerzését.

(3) A közterülethasználat-engedélyezési eljárásban az általános tételű közigazgatási eljárási illetéket, illetékbélyeg formájában kell megfizetni.

8. § (1) A közterület-használat engedélyezése önkormányzati hatósági eljárás keretében történik.

(2) Az engedélyezési eljárásban átruházott hatáskörben a polgármester jár el, és döntését hatósági határozatba foglalja.

(3) A közterület-használati engedélykérelem elbírálása során vizsgálni kell a köztisztasági, közlekedésbiztonsági, településképi és az üzletek működésével kapcsolatos szempontokat.

(4) Amennyiben ugyanazon közterületi hely használata vonatkozásában több kérelem érkezik be, a kérelmeket érkezési sorrendben kell elbírálni.

(5) Közterülethasználati-engedély legfeljebb 1 éves időtartamra adható ki.

9. § Az építési munka végzésének tartamára szóló közterülethasználati-engedélyben- szükség szerint- elő kell írni:

a) a közterület felöli oldalon a városképi követelményeket kielégítő kerítés (palánk) létesítését,

b) amennyiben a járdát teljes szélességben el kell foglalni és a gyalogközlekedés a másik oldalon levő járdára nem terelhető át – a gyalogosok számára védőtetővel ellátott átjáró létesítését és annak megfelelő megvilágítással való ellátását.

10. § (1) A közterülethasználati-engedély jogosultja csak az engedélyben meghatározottak szerint végezheti a tevékenységet.

(2) A közterület-használó köteles az igénybevett területet és annak közvetlen környékét folyamatosan tisztán tartani, a téli síkosság-mentességet biztosítani, a göngyöleg és szemét elszállításáról, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról, állagmegóvásáról gondoskodni.

(3) Az engedély csak az engedélyest, azaz magánszemély esetén őt, és segítő családtagját, jogi személy esetén annak tagját, alkalmazottját, vagy megbízottját jogosítja fel a közterület használatára.

(4) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt a helyszínen tartani, illetve a létesítményen vagy hirdető-berendezésen a nevét, vagy az engedély számát (kereskedő esetében a székhelyet is) látható helyen és módon feltüntetni.

4. A közterülethasználati-engedély megszűnése

11. § (1) Az engedély megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

b) az engedélyben megállapított feltétel bekövetkeztével,

c) a jogosult halálával, cselekvőképessége elvesztésével, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnésével, a közterületen folytatott tevékenységre szóló jogosultság megszűnésével,

d) a közterület használatára jogosult részéről történő, határidő lejárta előtti megszüntetésre irányuló szándékának bejelentésével azon időponttól, amikor a közterületet az eredeti állapot helyreállításával visszaadja.

(2) A közterület-használat megszűnésekor az engedélyesnek - amennyiben engedélyében ettől eltérő megállapítás nincs - az eredeti állapotot helyre kell állítania.

(3) A közterület-használattal járó kötelezettségek szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

(4) Az engedély az abban meghatározott időtartam lejárta előtt legalább 20 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható. A meghosszabbítás kérelmezésére és az ennek alapján adott hozzájárulásra e rendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.

III. A KÖZTERÜLETHASZNÁLATI-DÍJ MEGFIZETÉSÉRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

1. A közterülethasználati-díj mértéke és megfizetésének módja

12. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterülethasználati-díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt polgármesteri intézkedés miatt szünetelteti, vagy az engedélyező a szüneteltetéshez az engedélyes kérelmére hozzájárul.

(3) Az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a felülnézetből számított vízszintes vetület alapterületét kell figyelembe venni, úgy, hogy a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.

(4) A számítás szempontjából minden töredék m2 egy egész m2-nek számít.

(5) Reklámtáblák, hirdető-berendezések, cég- és címtáblák és kifeszített transzparensek, zászlók felületének kiszámításánál a hirdető felület területét kell figyelembe venni.

13. § (1) A közterülethasználati-díjat napi, havi, évi díjtételekben kell meghatározni.

(2) A közterülethasználati-díj mértékét a rendelet 1. sz. Melléklete tartalmazza.

(3) A közterülethasználati-díjat - éves használat esetén – félévente, a Hivatal által kibocsátott számlán feltüntetett határidőben, az egy hónapot meghaladó, de egy évet el nem érő használat esetében a díjat havonta, az egyéb időtartamú díjakat előzetesen, egy összegben, legkésőbb a közterület-használatra vonatkozó engedély átvételekor az Önkormányzat részére átutalással, vagy a Hivatal pénztárában, készpénzben kell megfizetni.

2. Díjmentesség

14. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és a közlekedést, a zöldfelületek, a növényzet védelmét, pihenési, köztisztasági célokat szolgáló köztárgyak elhelyezése, valamint a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után,

b) Kisherend Község Önkormányzata költségvetéséből finanszírozott közintézmények építési és felújítási munkáival kapcsolatos közterület-használat után,

c) közcélú (jótékonysági, környezetvédelmi, egészségvédelmi) rendezvények esetében. A közcélúság megítéléséről a Polgármester dönt.

IV. A SZABÁLYTALAN KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT

JOGKÖVETKEZMÉNYEI

15. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a Polgármester írásbeli felszólítására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül- helyreállítani.

(2) Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az engedély nélküli, vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterülethasználati-díj háromszorosának megfizetésére kell kötelezni.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére- a Polgármester a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.

16. § (1) Ha a közterületet a használó –a 25. § (1) bekezdésben meghatározottak ellenére-nem állítja helyre, úgy a használó költségére és veszélyére a Polgármester a helyreállítást elvégezteti.

(2) A közterületen engedély nélkül elhelyezett dolgok elszállításáról – az elhelyező költségére - a Polgármester gondoskodik, amennyiben azt az engedély nélküli használó írásbeli felhívásra nem teszi meg, illetve amennyiben a tulajdonos személye ismeretlen.

V. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Kisherend Község Önkormányzatának a Közterület használatáról szóló 11/2008.(XII.01.) számú rendelete hatályát veszti.

Varga Zsolt
polgármester

Dr. Korossy Ildikó
jegyző

1. melléklet

Közterület használati díj

Közterület-használat megnevezése

Közterülethasználati-díj

A közterületbe 20 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, hirdető-berendezés elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó

A közterület fölé 50 cm-en túl benyúló légkondicionáló berendezés, ernyőszerkezet, üzleti védőtető (előtető) elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó

Mobil árusító fülke, pavilon elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó

Figyelmeztető, tájékoztató tábla elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó

Önálló hirdető-berendezés elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó

Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó

Felvonulási épület, emberi tartózkodásra szolgáló konténer elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó


Idényjellegű kitelepülés és alkalmi árusítás

1.000,-Ft/m2/hó

Mozgóárus, Mozgóbolt

5.000,-Ft/alkalom

Vendéglátó-ipari előkert kialakítása

1.000,-Ft/m2/hó

Kiállítás, vásár, sport- és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység

1.000,-Ft/m2/hó

Kerékpártartó kihelyezése és kerékpártároló létesítése

1.000,-Ft/m2/hó

Közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata elhelyezése

1.000,-Ft/m2/hó

Forgalomból kivont, műszaki érvényesség nélküli vagy üzemképtelen jármű

1.000,-Ft/m2/hó

Politikai célú közterület-használat

1.000,-Ft/m2/hó

Tüzelő tárolása a lerakást követő 15. napig

díjtalan

Tüzelő tárolása a lerakást követő 15. napon túl

1000,-Ft/m2/hó