Kisherend község képviselő testületének 2/2015 (II.18.) önkormányzati rendelete

Szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2021. 05. 31

Kisherend község képviselő testületének 2/2015 (II.18.) önkormányzati rendelete

Szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról

2015.03.01.

Kisherend Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában, 32.§ (3) bekezdésében, 45.§ (1) bekezdésében, valamint a 134/E.§ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza Kisherend Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által biztosított szociális ellátások formáit, rendelkezzék az ellátások igénybevételének jogosultságáról és módjáról, valamint az ellátások mértékéről.

2. §

A rendelet hatálya

A rendelet területi hatálya kiterjed:
Kisherend község közigazgatási területére.
Kisherend községben élő és ott lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra, valamint a külön jogszabályban meghatározott személyekre.
E rendelet tárgyi hatálya az alábbi ellátásokra terjed ki:
1 pénzbeli és természetbeni ellátások tekintetében:
rendkívüli települési támogatás
méltányossági települési támogatás
gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás
köztemetés
szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások tekintetében:
házi segítségnyújtás,
családsegítés,
idősek nappali ellátása,
jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

3. §

Értelmező rendelkezések

A rendelet alkalmazása során az értelmező rendelkezéseket a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény (továbbiakban: Szt.) tartalmazza.

4. §

Eljárási rendelkezések

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások iránti kérelmeket a Kozármislenyi Közös Önkormányzati Hivatal Egerági Kirendeltségén (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványokon és az egyes ellátási formáknál meghatározott igazolások, nyilatkozatok becsatolásával.
A szociális ellátások iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - indulhat.
2 A kérelmező köteles a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, élettársi kapcsolatáról vagy egyedülállóságának tényéről, jövedelmi viszonyairól, alkalmi munkavégzéséről nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.
A kérelem benyújtásakor – amennyiben a jogosultság megállapításához a kérelmező vagyoni, jövedelmi viszonyainak igazolása szükséges – a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a külföldről származó jövedelméről, illetve a nem Magyarország területén lévő vagyonáról is.
A jövedelem igazolható:
havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén (munkabér) a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltató által kiállított igazolás,
munkanélküli ellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,
nyugdíj, illetve nyugdíjszerű ellátás esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a tárgyév elején megküldött elszámolási lappal, vagy a megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényével, illetve bankszámlakivonattal,
családtámogatási ellátások esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényével, bankszámlakivonattal, vagy a kifizető szerv igazolásával,
őstermelők esetén a bevételről vezetett dokumentum fénymásolatával, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ( a továbbiakban: NAV) által kiállított igazolással,
vállalkozásból származó jövedelem esetén a NAV igazolásával, továbbá az adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában az érintett nyilatkozatával,
tartásdíj esetén a ténylegesen felvett tartásdíjról szóló irattal és a szülők közötti egyezséget tartalmazó közokirattal, illetve a tartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói ítélettel, állam által megelőlegezett gyermektartásdíjról a Gyámhivatal határozatával,
ösztöndíjról a felsőoktatási intézmény igazolásával,
munkaügyi kirendeltség igazolása arról, hogy a támogatást igénylő személy és nagykorú családtagja regisztrált munkanélküli és támogatásban nem részesül.
Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.
Nem kell környezettanulmányt készíteni abban az esetben, ha a kérelmező életkörülményeiről a Hivatal bármely más ügy kapcsán részletes információkkal rendelkezik, és feltételezhető, hogy a tudomásszerzés óta az ügyfél javára lényeges változás nem következett be.
3 E rendeletben meghatározott szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört Kisherend Község Önkormányzat Képviselő-testülete - rendkívüli települési támogatás, méltányossági települési támogatás, szülési támogatás, köztemetés – látja el.
A Képviselő-testület hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni szociális ellátás esetén, a közigazgatási hatósági eljárás során valamennyi végzés meghozatalára vonatkozó hatáskör gyakorlását a jegyzőre ruházza át. A jegyző jogosult a döntést nem igénylő eljárási cselekményekben történő eljárásra.
E rendeletben szabályozott önkormányzati hatósági ügyekben elektronikus úton eljárási cselekmények nem gyakorolhatók.
A kérelemnek helyt adó rendkívüli települési támogatásra, illetve a szülési támogatásra való jogosultság megállapítása esetén egyszerűsített határozat hozható.
4 A Képviselő-testület által hozott érdemi döntések ellen fellebbezésnek helye nincs. A határozat közlésétől számított 30 napon belül – jogszabálysértésre hivatkozva – annak bírósági felülvizsgálatát lehet kérni a Pécsi Járásbíróságnál. Az erre irányuló keresetet az első fokú hatóságnál lehet benyújtani.
E rendeletben meghatározott szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.

2. A pénzbeli ellátások folyósításának és elszámolásának szabályai

5. §5 (1) A rendkívüli települési támogatás esetén a megállapított támogatást egy összegben kell a jogosult folyószámlájára utalni, illetve a Hivatal házipénztárából a támogatás megállapítását követő 15 napon belül kifizetni.

(2) A pénztári úton történő kifizetés a támogatásra jogosult részére, illetve írásbeli meghatalmazás alapján a jogosult meghatalmazottjának teljesíthető.

(3) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítését az Szt. 17. §-a alapján kell meghatározni.

3. Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

6. §6 Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az e rendeletében meghatározott feltételek szerint

a) rendkívüli települési támogatást,

b) méltányossági települési támogatást,

c) köztemetést

állapít meg (a továbbiakban együtt: szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások).

7. §7

Rendkívüli települési támogatás

Rendkívüli települési támogatás a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére állapítható meg, ha
önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról másképpen nem tudnak gondoskodni,
8 előre nem látható többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak. Ilyen – igazolt - többletkiadások különösen:
- betegség, baleset miatti tartós táppénzes állomány, kórházi kezelés
- gyógyászati segédeszköz gyógyszer vásárlása,
- haláleset,
- közműtartozás,
- iskoláztatás biztosítása,
- a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása
akik a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.
A rendkívüli települési támogatás esetén az ellátás megállapításánál figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár a családban élők esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %- át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén annak 150 %- át nem éri el.
A rendkívüli települési támogatás – a temetési költségekhez történő hozzájárulás kivételével - évente legfeljebb két alkalommal állapítható meg.
A rendkívüli települési támogatás - rászorultsághoz igazodva, legalább 5.000,- Ft, maximum 30.000,- Ft.
A közös háztartásban élő családtagok közül csak egy kérelmező részére állapítható meg rendkívüli települési támogatás.
A rendkívüli települési támogatás Erzsébet-utalványban, természetbeni juttatás formájában, téli tűzifa támogatásként is adható illetve élelmiszer, közüzemi díjak közvetlen kifizetésével is biztosítható.

8. §9 (1) Jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül egyszeri támogatásban részesül valamennyi óvodás és iskolás korú gyermek - a 18. életévének betöltéséig - a nevelési-oktatási év kezdetekor, amennyiben a gyermek és családja életvitel szerűen Kisherenden él. A támogatás mértéke óvodás gyermekek esetén gyermekenként 5000,-forint, iskolás gyermekek esetében gyermekenként 10.000,- forint.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként háztartásonként 1 erdei m3 tűzifa támogatásban részesíti azon Kisherenden életvitel szerűen élő lakosokat, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át (42.750,-), egyedülálló esetén 200 %-át (57.000,-).

A rendelkezésre álló keret mértékéig a Képviselő-testület jövedelmi viszonyoktól függetlenül, egyéni elbírálás alapján is dönthet a tűzifa támogatás odaítéléséről.
A támogatás iránti kérelmeket november 1. napjától december 31. napjáig lehet benyújtani a Hivatalban.

9. §

Elhunyt személy eltemettetéséhez nyújtott települési támogatás

A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatást nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott
annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy
tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti.
10 Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege 30.000,-Ft.
Az eltemettetés költségeihez való hozzájárulás iránti települési támogatást a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a Hivatalnál.
A temetés költségeinek támogatása iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a temetés költségeiről kiállított számla másolatát, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, valamint a kérelmező és a vele közös háztartásban élők utolsó havi jövedelemigazolásait.

10. §

A gyermek neveléséhez nyújtott települési támogatás

Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a gyermeknek, akinek a családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – így különösen válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, a gyermek iskoláztatásához, a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.
A rendkívüli települési támogatás megállapításánál figyelembe vehető egy főre számított családi jövedelemhatár a családban élők esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, gyermekét egyedül nevelő szülőnél annak 200%-át nem éri el.
A gyermek jogán megállapított rendkívüli települési támogatás maximum összege 15.000,-Ft.

11. §

Méltányossági települési támogatás

11 Méltányosságból részesülhet települési támogatásban az a személy, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme, családban élők esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén annak 250%-át, és igazoltan
elemi kár érte, amely a lakhatását veszélyezteti,
lakásában önhibáján kívül olyan kár keletkezett, amelynek kijavítására nem képes,
gyógykezeltetése, egyszeri gyógyászati segédeszköz beszerzése költségeit megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni,
hosszabb kórházi tartózkodása miatt táppénzes állományba kerül.
A méltányossági települési támogatás összege a rendkívüli körülmény figyelembevételével, egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra, de annak összege nem haladhatja meg az 50.000,-Ft-ot.

12. §

Gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás

A képviselő-testület rászorultságtól függetlenül támogatja a községben lakó gyermeket vállaló szülőket az alábbi feltétel teljesítése esetén valamelyik szülő legalább egy évvel a gyermek megszületése előtt állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell, hogy rendelkezzen a településen és a család életvitelszerűen itt éljen.
A támogatás megállapításához szükséges a születési anyakönyvi kivonat másolatának benyújtása.
A szülési támogatás iránti kérelmet a szülést követő 90 napon belül lehet benyújtani.
A támogatás összege egyszeri 10.000,-Ft vissza nem térítendő támogatás.

13. §

Köztemetés

Az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetésének szabályait az Szt. 48. §-a szabályozza.
Az eltemettetésre köteles személy az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott kötelezettség alól mentesül, ha családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át.

4. Szociális ellátások

14. §

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Az Önkormányzat a szociális alapszolgáltatások közül az alábbi ellátási formákat biztosítja:
étkeztetés
házi segítségnyújtás
családsegítés
a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
nappali ellátás
időskorúak klubja.
A szociális ellátások közül az Önkormányzat az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és az idősek nappali ellátását (idősek klubja) ellátási szerződés alapján a SZOCEG Nonprofit Kft. útján biztosítja.
12 A szociális ellátások közül az Önkormányzat a családsegítő szolgáltatást a Pécs és Környéke Szociális és Gyermekjóléti Társulással (7621 Pécs, Széchenyi tér 1.) kötött ellátási szerződés alapján az Esztergár Lajos Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (7632 Pécs, Anikó út 5.) útján biztosítja.

15. §

Térítési díj és a térítési díj megfizetésére kötelezett

Az intézményi térítési díj megállapítása a fenntartó SZOCEG Nonprofit Kft. hatáskörébe tartozik.
A személyi térítési díj megállapítása az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

5. Átmeneti és záró rendelkezések

16. § (1) A rendelet előírásait a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

17. § (1) E rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a 7/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására kihirdetett magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

1

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

2

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

3

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

4

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

5

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

6

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

7

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

8

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

9

Beiktatta a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

10

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 9.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

11

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 10.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.

12

Módosította a 7/2016.(IX.05.) önkormányzati rendelet 11.§-a. Hatályos: 2016. szeptember 05.