Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődés helyi feladatairól szóló 8/2018. (VIII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 25- 2020. 11. 25

Pétervására Város Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 1997. évi CXL. törvény 73. § (2) bekezdésében, és a 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

Pétervására Város Önkormányzat Képviselőtestületének a közművelődés helyi feladatairól szóló 8/2018. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a az alábbi m) ponttal egészül ki:

“m) kultúrális alapú gazdaságfejlesztés.”

2. §

A R. 2. §-a az alábbiak szerint módosul:

“A rendelet hatálya 2. §

A rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, valamint közművelődési célú tevékenységet is folytató intézményekre,

b) az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötött szervezetekre, természetes személyekre,

c) az önkormányzat által támogatásban részesített közművelődési célú tevékenységet folytatókra,

d) azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, akiknek lakó illetve tartózkodási helyük illetve munkahely vagy telephelyük a város közigazgatási területén van, és igénybe veszik az a-c) pontokban megjelölt közművelődési intézmények, szervezetek közművelődési szolgáltatásait.”


3. §

A R. 3. §-a az alábbiak szerint módosul:

“Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak feladatellátási módjai

3. §

1. Ellátja a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv. 76. § (3) bekezdés a-g) pontjaiban felsorolt alapszolgáltatásokat.

2. Biztosítja az éves szolgáltatási terv szerinti közösségi tevékenységekhez szükséges helyszínt, infrastruktúrát, dologi eszközöket, illetve a működéshez megfelelő végzettségű szakembert alkalmaz. 

3. A helyi közösség életének fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez.

4. Támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat.

5. A gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programoknak, tevékenységeknek, szolgáltatásoknak biztosít helyet.

6. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat szervez.

7. A szegénységben vagy más hátránnyal élő csoportok társadalmi, kulturális részvételét fejlesztő, a megértést, a befogadást, a felzárkózást, az esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.

8. Lelki egészség megőrzését szolgáló, a függőséget, devianciát, áldozattá válást megelőző programok, tevékenységek vagy szolgáltatások szervezésében részt vesz.

9. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

10. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a könyvtár állománygyarapítását segíti, és a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

11. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.

12. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasó találkozók szervezése.

13. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

14. A településen felelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

15. A település, régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi érdekeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele, a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése, hatékonyságának segítése, helytörténeti kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása.

16. A helyi lakosság élet- és munkaképességének növelése érdekében a munkanélküliek számára átképzéshez, szakmaszerzéshez, szakképző tanfolyam szervezése.

17. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

18. Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása.

19. Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása, intézmény segítése.

20. A közművelődési intézményekben a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéshez, szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, szórakozási közösségi igényekhez, alkotói tevékenységek elősegítéséhez a célnak megfelelő, esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítők, animáló szakember biztosítása.

21. A határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a testvértelepülések kulturális intézményeivel, egyesületeivel kapcsolat építése.

22. Segíti a településen élő vagy tanuló hátrányos helyzetű személyek tehetségének kibontakoztatását, ennek érdekében támogatja művészeti és egyéb foglalkozásokat biztosító, szakkörök, klubok megvalósítását, illetve felzárkóztatást segítő tanórán kívüli foglalkozásoknak helyet biztosít.

23. A Kultv. 76. § (3) bekezdés g) pontjában meghatározott alapszolgáltatás biztosítása érdekében helyi kulturális és közösségi erőforrásokra támaszkodó gazdaságfejlesztési programokat, tevékenységeket és szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, elősegíti az információs és kommunikációs technológiák, a digitalizáció kulturális alapú használatához történő hozzáférést.

24. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

25. Kapcsolat kiépítése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel.”


4. §

A R. 4. §-ának címe az alábbiak szerint módosul

“A közművelődési feladatok ellátásának helyei, forrásai”


5. §

A R. 5. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:

“(6) A térítéssel igénybe vehető könyvtári szolgáltatások díjait ezen rendelet 1. melléklete tartalmazza.”


6. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.