Felsőmarác község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (VII.18.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet, valamint településrendezési eszközök partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 19

Felsőmarác Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva - figyelemmel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában foglaltakra is - a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § (1) A teljes körű nyilvánosság biztosítása érdekében Felsőmarác község közigazgatási területére vonatkozó településfejlesztési koncepció (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégia (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv) és településképi rendelet (a továbbiakban együtt: településfejlesztési, településrendezési dokumentum) készítésére és módosítására jelen rendelet előírásait a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 18.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Korm. rendelet) összhangban kell alkalmazni.

(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) Felsőmarác község közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, vagy a település közigazgatási területén található ingatlan felett rendelkezni jogosult természetes személyek;

b) Felsőmarác község közigazgatási területén székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek;

c) Felsőmarác község területén bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek;

d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek;

e) valamennyi Felsőmarác község területén működő elismert egyház.

2. A partnerek tájékoztatásának módja, eszközei


2. § (1) A polgármester településfejlesztési, településrendezési dokumentum készítése és módosítása során a széleskörű nyilvánosság biztosítása érdekében, a társadalmi bevonás keretében, a Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései figyelembevételével

a) Felsőmarác község közterületi hirdetőfelületein elhelyezett hirdetményben,

b) az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal (9931 Ivánc, Kossuth L. u. 119., a továbbiakban: Hivatal) épületén található hirdetőtáblán elhelyezett hirdetményben,

c) Felsőmarác község honlapján (www.felsomarac.hu) megjelenő hirdetményben, és

d) lakossági fórumon

tájékoztatja a partnereket az értelmezéshez szükséges részletezésű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó dokumentáció közzétételével.

(2) A hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató, illetve az elkészült egyeztetési dokumentum elérhetőségéről, a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

(3) Lakossági fórum tartása esetén annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról azt megelőzően legalább 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett hirdetmény útján kell kiértesíteni a partnereket.

(4) A partnerek Felsőmarác község honlapján az egyeztetési dokumentumokba betekinthetnek, a Hivatalban ügyfélfogadási időben nyomtatott formában azt megtekinthetik, azzal kapcsolatban felvilágosítást kérhetnek.

3. Javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartása


3. § (1) A partnerek az egyeztetési dokumentumokkal kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat a hirdetményben megjelölt tárgyban, a Korm. rendelettel összhangban megadott határidőben

a) papír alapon írásban Felsőmarác Község Önkormányzatának (9918 Felsőmarác, Fő u. 100.) címezve postai úton, vagy személyesen a Hivatalba leadva,

b) elektronikus levélben a suka@vipmail.hu e-mail-címre megküldéssel, vagy

c) szóban a lakossági fórumon

indokolással, névvel, címmel és lehetőség szerint telefon- vagy e-mail-elérhetőséggel ellátott véleményben tehetik meg.

(2) A lakossági fórumról jelenléti ív és utólagos jegyzőkönyv készül, amely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket, a javaslattevő, észrevételező nevét, címét és lehetőség szerint telefon- vagy e-mail-elérhetőségét. A partnerek a lakossági fórumot követően is tehetnek észrevételt, javaslatot a Korm. rendeletben meghatározott határidőben az (1) bekezdés a)-b) pontja szerint.

4. § A beérkezett vélemények közül nem vehető figyelembe:

a) a határidőn túl megtett,

b) a névtelenül és cím-elérhetőség nélkül érkezett,

c) az 1. § (2) bekezdésében megjelölt partnerek körén kívüli személytől vagy szervezettől érkezett vélemény,

d) a nem a partnerségi tájékoztatóban közzétett eljáráshoz kapcsolódó vélemény,

e) az egyeztetési dokumentum tartalmát nem érintő vélemény.

5. § A partnerek véleményeit és a lakossági fórumról felvett jegyzőkönyvet a Hivatal az iratkezelés általános szabályainak megfelelően iktatja és megőrzi.

4. A vélemények elfogadása, az el nem fogadott vélemények indokolása,

dokumentálása, nyilvántartása


6. § (1) A beérkező véleményeket a polgármester megküldi a településfejlesztési, településrendezési dokumentum készítőjének, készítőinek (a továbbiakban: tervező), aki azokat szakmailag megvizsgálja és szakmai indokolással ellátott javaslatot készít a polgármester részére.

(2) A beérkezett és a tervező által szakmai indokolással ellátott véleményeket a polgármester a képviselő-testület részére beterjeszti, azokat a képviselő-testület megismeri, elfogadásukról vagy el nem fogadásukról önkormányzati határozatban dönt. Valamely vélemény esetleges el nem fogadásának indokát a képviselő-testület határozatában rögzíteni kell.

(3) A képviselő-testület határozatait a vonatkozó ügyiratban a Hivatal az iratkezelés általános szabályainak megfelelően iktatja és megőrzi, valamint megtekintésük lehetőségét Felsőmarác község honlapján is biztosítani kell.

(4) A polgármester az el nem fogadott vélemények szakmai indokolását a véleményt adó partner részére megküldi.

5. Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések


7. § A településfejlesztési, településrendezési dokumentum elfogadását, illetve kihirdetését követő tizenöt napon belül az adott dokumentum teljes terjedelemben elhelyezésre kerül Felsőmarác község honlapján, továbbá a partnerek számára a 2. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerint tájékoztatás kerül közzétételre azok elfogadásról.

6. Záró rendelkezések


8. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit az 1. §-ban meghatározott dokumentumok készítésének és módosításának a jelen rendelet hatályba lépését követően indult egyeztetési eljárásai során kell alkalmazni.


Felsőmarác, 2017. július 17.


              Sütő Kálmán sk.                                                           Radicsné dr. Soós Ágnes sk.

                polgármester                                                                            jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2017. július 18. napján, az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel.


Felsőmarác, 2017. július 18.


                                                                                                      Radicsné dr. Soós Ágnes sk.

                                                                                                                      jegyző