Felsőmarác község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 2013. 11. 01

Felsőmarác község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.

2.§ A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 60 napot nem haladhatja meg.

3. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén az engedélyes a közterület vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét haladéktalanul köteles megszüntetni és erről az Önkormányzat polgármesterét vagy az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatalt azonnal értesíteni. Az engedélyes az általa okozott kárt haladéktalanul köteles az Önkormányzat részére teljes mértékben megtéríteni.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően – a (4) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - legkésőbb három munkanapon belül a közterület használatot biztosítani kell, le nem járt engedély esetén az engedélyben foglalt feltételekkel. Időközben lejárt engedély esetén a közterület filmforgatási célú igénybevételét ismételten kérelmezni kell.

(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti helyzet megszűnését, vagy ha a rendkívüli természeti helyzet a természetes vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 15 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

4.§ A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási helyszín esetében: 200 Ft/m2/nap,

b) technikai kiszolgálás és stábparkolás esetében: 100 Ft/m2/nap.

5. § Mentes a közterület-használati díj alól:

  1. az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,
  1. az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,
  1. filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot,
  1. a községi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása.

6.§ Amennyiben megállapítást nyer, hogy az engedélyes a közterület használata során nem tartja be az engedélyben foglaltakat és felszólítás ellenére sem tesz eleget az engedélyben foglaltaknak, úgy az engedély haladéktalanul megvonásra kerül, s engedélyes köteles ezen időpontig haladéktalanul megfizetni az engedélyben meghatározott díjat, az általa okozott, még meg nem térített kárral együttesen. 

7.§ (1)  Az engedély kiadása megtagadható, ha

a.) a filmforgatás a települést, az ott élőket hátrányos helyzetben tünteti fel,

b.) az a.) pontban nem említett okból kifolyólag, amennyiben a Képviselő-testület megítélése szerint az a községre nézve előnytelen.

(2) Az engedély kiadását követően az engedélyes a közterület használat megkezdését megelőző 3 napon belül köteles saját költségén az engedélyben meghatározott közterületen ingatlantulajdonnal rendelkezőket értesíteni a közterület használat tervezett idejéről.

(3) Az engedélyes köteles tűrni, hogy az általa használt közterületen található ingatlanokra korlátozásmentesen bejuthassanak illetőleg elhagyhassák az ott élők valamint tevékenykedők, mely miatt az engedélyes külön követeléssel nem élhet sem az Önkormányzat, sem pedig az említett személyekkel, szervezetekkel szemben.

(4) Az engedély megszerzése nem mentesíti az engedélyest más jogszabályok betartása és a filmforgatáshoz szükséges más engedélyek, hozzájárulások beszerzése alól.

8.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Felsőmarác, 2013. október 25.


   Sütő Kálmán sk.       Hollósiné Botka Ildikó sk.           

   polgármester                        jegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetésre került: 2013. október 31. napján az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel.


Felsőmarác, 2013. október 31.


Hollósiné Botka Ildikó sk.

jegyző