Felsőmarác község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (V.23.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 06. 01

Felsőmarác Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. §


A rendelet hatálya Felsőmarác község közigazgatási területén történő házasságkötés létesítésére irányuló eljárásokra (a továbbiakban: anyakönyvi esemény), az eljárásban részt vevő személyekre terjed ki.


2. §


E rendelet alkalmazásában:

1. alapszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségben a munkaideje alatt az anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege;

2. hivatali helyiség: Felsőmarác Község Önkormányzata által biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas 9918 Felsőmarác, Fő u. 88. szám alatti Faluház nagyterme;

3. hivatali munkaidő: az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend;

4. többletszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege.


3. §


(1) Anyakönyvi esemény - a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével - hivatali munkaidőn kívül hétfőtől-csütörtökig 16,00-19,00 óráig, pénteki napon 14,00-19,00 óráig, szombati napon 10,00-19,00 óráig terjedő időszakban tartható.

 (2) A hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményt az elektronikus anyakönyvi rendszerből generált irattal kell kérelmezni, az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg.

 (3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvezető személyesen meggyőződött arról, hogy a kért helyszín az anyakönyvi esemény méltóságát, tekintélyét nem csorbítja, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított.

 (4) A többletszolgáltatással járó anyakönyvi esemény megtartását a jegyző engedélyezi az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően.



4. §


(1) E rendelet 2. § 1. pontja szerinti alapszolgáltatás díjmentes.

(2) A 2. § 4. pontja szerinti többletszolgáltatás ellentételezéséért fizetendő díjak:

a) hivatali munkaidőben, de hivatali helyiségen kívüli helyszínen tartandó anyakönyvi esemény díja 20.000- Ft,

b) hivatali munkaidőn kívül, hivatalos helyiségben törtnő anyakönyvi esemény díja 25.000,- Ft,

c) hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény díja 30.000,- Ft.

(3) Amennyiben az anyakönyvi eseményt kérelmező felek legalább egyik tagja Felsőmarác községben állandó lakóhellyel rendelkezik, úgy a többletszolgáltatást igénybevevők 30%-os díjkedvezményben részesülnek.  

(4) A többletszolgáltatás díját az Önkormányzat költségvetési számlájára átutalási megbízás útján kell megfizetni. A befizetésről szóló bizonylatot legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 5 munkanappal az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni.

(5) A többletszolgáltatásért megfizetett díj visszajár, amennyiben a felek az anyakönyvi eseményt legkésőbb annak megtartását megelőző napon írásban lemondják.

5. §


(1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri, eseményenként 10.000,- Ft összegű díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára.

(2) A díjazás kifizetésére az anyakönyvi eseményt követő öt munkanapon belül kerül sor.

(3) Az anyakönyvvezető díját Felsőmarác Község Önkormányzata átadott pénzeszközként az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal számlájára az anyakönyvi esemény lebonyolítását követő hónap 10. napjáig átutalja.

6. §


(1) Jelen rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Felsőmarác Község Önkormányzat Képviselő-testületének az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 9/2011. (VIII.30.) önkormányzati rendelete.


Felsőmarác, 2017. május 23.



               Sütő Kálmán                                                            Radicsné dr. Soós Ágnes

               polgármester                                                                           jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2017. május 23. napján, az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel.


Felsőmarác, 2017. május 23.

                                                                                                      Radicsné dr. Soós Ágnes

                                                                                                                     jegyző