Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2018 (XII.14.) önkormányzati rendelete

Az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról

Hatályos: 2018. 12. 14- 2018. 12. 14

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2018. ( XII.14.) önkormányzati rendelete

Az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról



Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. A rendelet célja, hatálya


1.§

  1. A rendelet célja az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” című, EFOP-1.2.11-16-2017-00010 elnevezésű pályázat keretében biztosított lakhatási támogatás feltételrendszerének meghatározása. Az önkormányzat célja, hogy a város lakosságmegtartó erejét növelje, a település jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyes városban történő letelepedését támogassa.


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18-33 év közötti személyekre, akik e rendelet szerinti hiányszakmával, valamint Szentlőrincen lakcímmel rendelkeznek vagy Szentlőrincre kívánnak költözni és Szentlőrinci Járás területén működő munkáltatóknál, illetve Szentlőrincen vállalkozóként kívánnak munkát vállalni.



  1. Értelmező rendelkezések


2. §

E rendelet alkalmazásában:


  1. munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya.


  1. munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony.


  1. hiányszakma: ács, elektronikai műszerész, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, gazda, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, kőműves, központifűtés és gázhálózat rendszerszerelő, mechatronikai technikus, mezőgazdasági gépész, női szabó, szőlész-borász, vegyésztechnikus, villanyszerelő, víz-, csatorna- és közműrendszerszerelő, pedagógus, szakács, pincér, felszolgáló, Önkormányzatnál illetve intézményeinél hiányszakma: orvos, gyerekorvos, pénzügyi, számviteli ügyintéző, mérlegképes könyvelő, jogász, építésügyi, műszaki ügyintéző, szociális munkás, szociális ápoló és gondozó, védőnő, óvodapedagógus, gyógypedagógus.


  1. közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés szerinti közeli hozzátartozó.


  1. önkéntes tevékenység: közintézménynél vagy civil szervezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység, valamint a projekt keretében szervezett önkéntes napokon való részvétel.



  1. Eljárási szabályok


3. §

  1. Ezen rendeletben meghatározott lakhatási támogatást a város jövője szempontjából értékes végzettséggel, vagy hiányszakmával rendelkező személyek pályázat útján nyerhetik el. Pályázatot az erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani.


  1. A pályázati feltételek meghatározásáról, a pályázat kiírásáról, annak tartalmáról, illetve a pályázat elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.


  1. Nem nyújtható támogatás a projektet megvalósító Szentlőrinc Város Önkormányzat vezető tisztségviselőinek, az önkormányzati képviselő-testület tagjainak, valamint fentiek közeli hozzátartozóinak.



  1. Lakhatási támogatás


4. §

  1. Az Önkormányzat az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” pályázat keretében az arra jogosultaknak lakhatási támogatást nyújt oly módon, hogy a rendelet 1. mellékletében meghatározott felújított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek mellett a jogosultak rendelkezésére bocsátja:


  1. A támogatásra jogosult részére a lakás határozott időre, maximum 24 hónapra juttatható.
  2. A jogosult a lakhatásért bérleti díjat nem fizet, azonban az általa használt lakóingatlan rezsiköltségének megfizetésére köteles.
  3. A lakhatási lehetőség igénybevételének feltétele, hogy a jogosult Szentlőrinci Járás területén foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezzen, vagy kíván munkát vállalni.
  4. A jogosultnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 3 napon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít.
  5. A lakhatási támogatásban részesített személy köteles közösségi célú önkéntes tevékenységet végezni a településen.


  1. A támogatásra az nyújthat be pályázatot, akinél fennállnak az alábbi együttes feltételek:
    1. aki Szentlőrincen lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen Szentlőrincen él, vagy Szentlőrincre kíván költözni,
    2. a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves,
    3. A Szentlőrinci Járás területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltató szándéknyilatkozatával rendelkezik arra vonatkozóan, hogy az adott munkáltató a pályázóval végzettségének megfelelő munkakörben munkaviszonyt vagy munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonyt létesít és támogatja kérelmét, vagy a pályázat benyújtásakor nappali, esti vagy levelező tagozaton felsőfokú vagy érettségire épülő szakképesítés (hiányszakma) megszerzésére irányuló iskolai tanulmányokat folytat,
    4. vállalja, hogy a pályázat programjaiban aktívan részt vesz ( pl: önkéntes tevékenységek).
    5. a Szentlőrinci Ifjúsági Műhellyel (a továbbiakban: SZIM) szerződés aláírását követő 5 napon belül tagsági viszonyt létesít és a támogatási időszakban ezen tagsági viszonyt fenntartja.



  1. Pályázati felhívás


5. §

  1. A nyilvános pályázati felhívást a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


  1. A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:


  1. a meghirdetett lakás címét;
  2. műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat);
  3. a használatba adás időtartamát;
  4. a pályázat benyújtásának helyét és határidejét;
  5. egyéb feltételeket.



  1. A pályázatok elbírálásának rendje


6.§

  1. A pályázat elbírálása Szentlőrinc Város Képviselő-testülete által a Humán Bizottság javaslatára elfogadott értékelési szempontrendszer    szerint megállapított pontszámok alapján történik.


  1. A támogatás elbírálásáról a Humán Bizottság előzetes véleménye alapján a Képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.


  1. A Képviselő-testület döntése ellen nincs helye fellebbezésnek.


Záró rendelkezések


7. §

  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


  1. E rendelet az 1§-ban megjelölt pályázatban e tekintetben vállalt fenntartási kötelezettség lezárulását követő 60. napon hatályát veszti.





Koltai Péter

Dr. Tóth Sándor

Polgármester

Jegyző





Jelen rendelet Szentlőrinc Városban 2018. december 14. napján, 8.00 órakor került kihirdetésre és 2018. december 14. napján 16.00 órakor lép hatályba.


Dr. Tóth Sándor

                                            Jegyző