Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2018 (XII.14.) önkormányzati rendelete

" Esély Otthona fiatalok számára Szentlőrincen" ösztönző támogatásokról

Hatályos: 2019. 06. 29

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének

28/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete


„Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” ösztönző támogatásokról


(Egységes szerkezetbe a 13/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelettel)


Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2), 26. §, 32. § (3) és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az „Esély otthon fiatalok számára Szentlőrincen” ösztönző támogatásokról vonatkozóan a következőket rendeli el:



I.

A város jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkezők személyek városba történő letelepedésének támogatásáról


  1. A rendelet célja, hatálya, értelmező rendelkezések


1. §

A rendelet célja az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” (EFOP-1.2.11-16-2017-00010 kódszámú pályázatban) elnevezésű pályázat keretében biztosított ösztönző támogatás program részletes rendelkezéseinek meghatározása. Szentlőrinc Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a város jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkezők személyek városba történő letelepedésének támogatása. Az Önkormányzat vállalja, hogy meghatározott időtartamra ösztönző támogatását folyósít a pályázaton nyertes, itt letelepedni kívánó fiatal szakemberek számára. Az Önkormányzat célja, hogy a Szentlőrinci székhelyű vagy telephelyű munkáltatók ösztönzésével egyidejűleg a város lakosságmegtartó erejét növelje, a szakemberek szellemi tőkéjüket Szentlőrincre visszatérve, vagy itt letelepedve a város fejlődése érdekében kamatoztassák.


2. §

E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18 – 33 év közötti személyekre, akik e rendelet szerinti hiányszakmával rendelkeznek, Szentlőrincen lakcímmel rendelkeznek vagy Szentlőrincre kívánnak költözni és Szentlőrinc város közigazgatási területén működő munkáltatóknál kívánnak munkát vállalni.


3. §



E rendelet alkalmazásában:

  1. munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya,
  2. munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony, 
  3. hiányszakma: hiányszakma: azon szakképzettség, amelyet Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete képviselő-testületi határozatában annak határoz meg.[1]
  4. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyenesági rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokon és testvére, a testvér házastársa (közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér)
  5. szociálisan rászoruló: e rendelet tekintetében az a személy minősül szociálisan rászorulónak, akinek a Szoc. tv. (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona nincs; illetve hátrányos helyzetét igazoló - a Szentlőrinci családsegítő központja által adott - nyilatkozat és elkészített környezettanulmány rendelkezésre áll
  6. önkéntes tevékenység: a fiatalok által kötelező közösségi célú, a településen közintézménynél vagy civil szervezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység.



  1. A támogatás feltételei


4. §

  1. A támogatás pályázat útján nyerhető el.


  1. A támogatásra az a fiatal szakember vagy a pályázat benyújtásakor nappali, esti vagy levelező tagozaton felsőfokú vagy érettségire épülő szakképesítés (hiányszakma) megszerzésére irányuló iskolai tanulmányokat folytat.


  1.  Az nyújthatja be pályázatát, akinél a pályázat együttes feltételei fennállnak.


  1. Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak, aki a döntéshozó képviselő-testület bármely tagjával hozzátartozói viszonyban van. Nem nyújtható támogatás a projektet megvalósító Szentlőrinc Város Önkormányzat vezető tisztségviselőinek, az önkormányzati képviselő-testület tagjainak, valamint fentiek közeli hozzátartozóinak.


  1. A pályázat tartalmi elemei:
  1. a pályázó adatai,
  2. a pályázó részletes önéletrajza, külön kiegészítve az eddig végzett önkéntes tevékenységével, vagy az e körben a jövőre nézve tett vállalásaival
  3. végzettségét tanúsító oklevél, vagy szakképesítést igazoló okmányok másolata
  4. Szentlőrinci vagy szentlőrinci járási székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval kötött munkaszerződés, megbízási szerződés, vállalkozási szerződés vagy kinevezés másolata vagy ezekre irányuló munkáltatói szándéknyilatkozat 
  5. amennyiben nem rendelkezik Szentlőrinci lakcímmel, nyilatkozat a Szentlőrinci lakcím létesítéséről.
  6. a Szentlőrinci Ifjúsági Műhely (a továbbiakban: SZIM) tagja, vagy a szerződés aláírását követő 5 napon belül tagsági viszonyt létesít és a támogatási időszakban ezen tagsági viszonyt fenntartja.



  1. A támogatás igénylése, mértéke, elbírálása


5. §

  1. Ezen rendeletben meghatározott lakhatási támogatást a város jövője szempontjából értékes végzettséggel, azaz hiányszakmával rendelkező személyek pályázat útján nyerhetik el. Pályázatot az erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani.


  1. A pályázati feltételek meghatározásáról, a pályázat kiírásáról, annak tartalmáról, illetve a pályázat elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.


  1. Nem nyújtható támogatás a projektet megvalósító Szentlőrinc Város Önkormányzat vezető tisztségviselőinek, az önkormányzati képviselő-testület tagjainak, valamint fentiek közeli hozzátartozóinak.


  1. Az Önkormányzat fenntartja a jogot, hogy pályázati keretösszeg kimerülése esetén a pályázatot lezárja.


  1. A szerződéskötés határideje a képviselő-testületi döntés meghozatalát követő 15 nap.


  1. Az ösztönző támogatás összegét a képviselő-testület a pályázati felhívás elfogadásakor határozza meg. Az ösztönző támogatás maximum 24 hónapon keresztül folyósítható.


  1. Az ösztönző támogatásprogramban meghozott döntés alapján kifizetésre kerülő ösztönző támogatás összege nem haladhatja meg a pályázatban rendelkezésre álló keretet.


  1.  Az ösztönző támogatásprogram csak az 1. § - ban megjelölt pályázati keretösszegből e célra meghatározott összeg fennállásáig folyósítható.


  1. A támogatás elbírálásáról a Humán Bizottság előzetes véleményezése alapján a képviselő-testület, zárt ülés keretében dönt.


  1. A képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.A képviselő-testület döntéséről a pályázók írásbeli értesítést kapnak. A pályázatok eredményét az Önkormányzat honlapján és helyben szokásos módon is közzéteszi.


  1. Az elbírálás során előny jelent a felsőfokú végzettség megléte. Az elbírálás során – különösen azonos hiányszakmák esetén – előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló pályázókat. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent továbbá az eddig végzett önkéntes munka, valamint a Szentlőrincen végezni kívánt önkéntes munkára tett vállalás. A pályázat elbírálásánál előnyt jelentő körülmények az alábbi sorrendben vehetők figyelembe: felsőfokú végzettség, önkormányzati intézményben való elhelyezkedés, közintézményi elhelyezkedés, szociális helyzet, önkéntes tevékenység.



  1. Az ösztönző támogatás folyósításának feltételei


6. §

  1. Az ösztönző támogatás folyósításának feltétele:
  1. az Önkormányzattal való szerződéskötés;
  2. foglalkoztatást vállaló szervezettel való szerződéskötés, vagy tanulói, hallgatói jogviszony igazolása.
  3. Szentlőrinci lakóhellyel nem rendelkező, Szentlőrincre költöző személy esetében a Szentlőrinci lakcím meglétének igazolása.


  1. Az ösztönző támogatás havonta, utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kerül kiutalásra.


7. §

A szerződés tartalmi elemei különösen:

  1. az ösztönző támogatás kötelezettségvállalása, hogy Szentlőrinci lakcímét, életvitelszerű Szentlőrinci tartózkodását, valamint a Szentlőrinci székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval való jogviszonyát legalább az ösztönző támogatás folyósítási időtartamával megegyező további időszakra fenntartja
  2. a Szentlőrinci Ifjúsági Műhellyel (a továbbiakban: SZIM) szerződés aláírását követő 5 napon belül tagsági viszony létesítése és a támogatási időszakban való fenntartása.
  3. a pályázatában vállalt önkéntes közösségi tevékenység részletezése és az annak elvégzéséről szóló igazolás benyújtása
  4. az ösztönző támogatás kötelezettségvállalása, hogy amennyiben az ösztönző támogatás folyósítására vonatkozó feltételeket megszegi, (így különösen: életvitelszerűen más településre költözik; munkaviszonya az adott hiányszakma esetében megszűnik, vagy megszüntetésre kerül;  folyósítást követően nem az e rendeletben rögzítettek szerint tarja fenn munkaviszonyát, vagy lakcímét Szentlőrincen; a szerződés aláírását követő 5 napon belül a SZIM-be neki felróhatóan nem létesít tagságot, a SZIM-be, vagy a SZIM tagságát a jelen szerződés hatálya alatt megszünteti, vagy neki felróhatóan megszűnik; a pályázat keretében hamis adatokat szolgáltat; a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem végzi) a folyósított támogatásnak a mindenkori jegybanki alapkamattal megnövelt összegét a visszafizetési kötelezettséget megalapozó tény bekövetkezésétől számított 30 napon belül visszafizeti,
  5. az ösztönző támogatás az ösztönző támogatás folyósításától számított 1 év, illetve a 2 év leteltét követően köteles munkáltatói, tanuló, hallgatói jogviszony igazolást benyújtani arról, hogy a munkaviszony, tanuló, hallgatói jogviszony az ösztönző támogatás folyósításának időtartama alatt fennállt.



II.

A városi fiatal lakosság helyi sajátosságaikhoz, adottságaihoz, igényeihez illeszkedő egyedi ösztönző eszközökre vonatkozó részlet szabályairól


  1. A rendelet célja, hatálya, értelmező rendelkezések


8. §

Szentlőrinc Város Önkormányzata a képzettebb, alkalmazkodóképesebb rétegek helyben maradása érdekében elsősorban az ifjúsági közösségi műhely létrehozásában és működtetésében feladatot vállaló fiatalok ösztönzésére az ösztönző támogatás folyósításával az önkormányzat két részcélt kíván elérni. Egyrészt a városban feltárt humánerőforrás hiány csökkentését, másrészt a helyi fiatalság támogatását.


9. §

Az e rendelet I fejezetére vonatkozó rendelkezéseit az e fejezetben foglalt eltérésekkel, megfelelően kell alkalmazni.



  1. A támogatás feltételei


10. §

A pályázat tartalmi elemei:

  1. a pályázó adatai,
  2. a pályázó részletes önéletrajza, külön kiegészítve az eddig végzett önkéntes tevékenységével, vagy az e körben a jövőre nézve tett vállalásaival
  3. amennyiben nem rendelkezik Szentlőrinci lakcímmel, nyilatkozat a Szentlőrinci lakcím létesítéséről, kiegészítve az érintett ingatlan tulajdonosának erre vonatkozó támogató nyilatkozatával


  1. A támogatás igénylése, mértéke, elbírálása


11. §

  1. Ezen rendeletben meghatározott támogatást a városban önkéntes közérdekű közösségi tevékenységet vállaló fiatalok pályázat útján nyerhetik el.


  1. A pályázati feltételek meghatározásáról, a pályázat kiírásáról, annak tartalmáról, illetve a pályázat elbírálásáról a Humán Bizottság javaslatára a Képviselő-testület dönt.


  1. Az ösztönző támogatás összegét a pályázati fel Az ösztönző támogatás maximum 12 hónapon keresztül folyósítható.


  1. Az elbírálás során előny jelent a felsőfokú végzettség megléte. Az elbírálás során – különösen azonos hiányszakmák esetén – előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló pályázókat. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent továbbá az eddig végzett önkéntes munka, valamint a Szentlőrincen végezni kívánt önkéntes munkára tett vállalás. A pályázat elbírálásánál előnyt jelentő körülmények az alábbi sorrendben vehetők figyelembe: felsőfokú végzettség, önkormányzati intézményben való elhelyezkedés, közintézményi elhelyezkedés, szociális helyzet, önkéntes tevékenység.



  1. Az ösztönző támogatás folyósításának feltételei


12. §

Az ösztönző támogatás folyósításának feltétele:

  1. az Önkormányzattal való szerződéskötés
  2. Szentlőrinci lakóhellyel nem rendelkező, Szentlőrincre költöző személy esetében a Szentlőrinci lakcím meglétének igazolása.


13. §

A szerződés tartalmi elemei különösen:

  1. az ösztönző támogatásban részesülő támogatott kötelezettségvállalása, hogy Szentlőrinci lakcímét, életvitelszerű Szentlőrinci tartózkodás, valamint a Szentlőrinci Ifjúsági Műhellyel (a továbbiakban: SZIM) szerződés aláírását követő 5 napon belül tagsági viszony létesítése és a támogatási időszakban való fenntartása.
  2. a pályázatában vállalt önkéntes közösségi tevékenység részletezése és az annak elvégzéséről szóló igazolás benyújtása
  3. az ösztönző támogatás kötelezettségvállalása, hogy amennyiben az ösztönző támogatás folyósítására vonatkozó feltételeket megszegi, (így különösen: életvitelszerűen más településre költözik; folyósítást követően nem az e rendeletben rögzítettek szerint tarja lakcímét Szentlőrincen; a szerződés aláírását követő 5 napon belül a SZIM-be neki felróhatóan nem létesít tagságot, a SZIM-be, vagy a SZIM tagságát a jelen szerződés hatálya alatt megszünteti, vagy neki felróhatóan megszűnik; a pályázat keretében hamis adatokat szolgáltat; a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem végzi) a folyósított támogatásnak a mindenkori jegybanki alapkamattal megnövelt összegét a visszafizetési kötelezettséget megalapozó tény bekövetkezésétől számított 30 napon belül visszafizeti,



  1. Záró rendelkezések


14. §

  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


  1. E rendelet az 1. § és 8. §-ban megjelölt pályázatban e célra fordítható keret kimerülését követő 60. napon hatályát veszti.


  1. E rendeletet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de a rendelkezéseit a már folyamatban lévő támogatási jogviszonyokra is alkalmazni kell.





Koltai Péter

Dr. Tóth Sándor

Polgármester

Jegyző





Jelen rendelet Szentlőrinc Városban 2018. december 14. napján, 8.00 órakor került kihirdetésre és 2018. december 14. napján 16.00 órakor lép hatályba.



Dr. Tóth Sándor

                                           Jegyző



Záradék:

Egységes szerkezetben Az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” ösztönző támogatásokról szóló 28/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelettel.




Dr. Tóth Sándor

Jegyző


[1]

Módosította a 13/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2019. június 29.