Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (V.3.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról

Hatályos: 2018. 05. 04- 2020. 09. 30

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (V.3.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról

2018.05.04.

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, az 1–9. §-ok tekintetében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 10. § tekintetében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 142/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja:

1. a fás szárú növények rongálásának, értéke csökkenésének és pusztításának megakadályozása,

2. a zöldterületi és zöldfelületi területeken a növényállomány indokolatlan megszűnésének, károsodásának megelőzése, elhárítása, és a bekövetkezett károsodás csökkentése, és

3. az indokoltan megszűnő zöldterület, zöldfelület növényállományának pótlásáról való gondoskodás.

A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Szentlőrinc Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási terület belterületén található fás szárú növényekre a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

1. a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendeletben szabályozott esetekre,

2. az erdőről és az erdő védelméről, valamint a természet védelméről szóló törvények hatálya alá tartozó fás szárú növényekre.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Fás szárú növény: a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletben meghatározott fogalom.

2. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott fogalom.

3. Túltelepítés: a nem közterület megnevezésű ingatlan területén 80 m2-enként több mint egy fa található.

4. Zöldfelület: biológiailag aktív növényzettel borított terület, ahol a termőtalaj és az eredeti altalaj, illetve a talajképző kőzet között nincs egyéb más réteg.

5. Zöldterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) sz. Korm. rendeletben meghatározott fogalom.

6. Várostűrő fa: a káros környezeti hatásoknak (pl. levegőszennyezés, talaj-, talajvíz szennyezettség, sózás) ellenálló fafajta.

7. Vegetációs időszak: a rügyfakadás és a lombhullás közötti időszak.

8. Illegális fakivágás: engedély nélkül végzett fakivágás.

9. Eredménytelen pótlás: a hatósági határozattal elrendelt és végre nem hajtott, vagy végrehajtott olyan fapótlás, mely a pótlástól számított második vegetációs időszak végéig nem ered meg.

2. A zöldterületek és zöldfelületek megóvása

4. § (1) Szentlőrinc Város Önkormányzat közigazgatási határán belül gondoskodni kell a zöldterületeken és zöldfelületeken található fás szárú növényállomány megőrzéséről, és növeléséről, ennek érdekében a tulajdonos köteles a tulajdonában lévő zöldterületeket és zöldfelületeket:

a) a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően jól karban tartani vagy tartatni,

b) a kórokozóktól, a kártevőktől és szakszerűtlen kezelésektől megóvni, továbbá

c) fejleszteni, megfelelően fenntartani és felújítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jó karbantartásnak minősül különösen a fás szárú növény

a) fajtatulajdonságainak és növekedési jellemzőinek megfelelő metszése, ifjítása,

b) öntözési lehetőségének biztosítása, továbbá

c) eltávolítása kiszáradás esetén.

3. A nem közterület megnevezésű ingatlanon lévő fa kivágása és pótlása

5. § (1) A nem közterület megnevezésű ingatlanon lévő fa kivágására irányuló engedélykérelmet 30 nappal a kivágást megelőzően be kell nyújtani a Jegyzőhöz.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és lakcímét (székhelyét),

b) a kivágás indokát,

c) a kivágandó fával rendelkezni jogosult(ak)nak a kivágáshoz való hozzájáruló nyilatkozatát,

d) az érintett ingatlan címét, helyrajzi számát,

e) a kivágással érintett ingatlanról készült helyszínrajzot, melyen be kell jelölni a kivágandó és a kivágás után megmaradó fa (fák) helyét,

f) a kivágandó fa darabszámát, faját annak egy méter magasságban mért törzsátmérőjét és

g) kérelmező nyilatkozatát a pótlás módjáról.

(3) E rendeletben foglalt önkormányzati hatósági ügyekre az általános közigazgatási eljárásról szóló törvényben foglalt eljárási szabályok az irányadók.

6. § (1) A Jegyző szükség esetén a fakivágás engedélyezésével egyidejűleg rendelkezik a fa pótlásáról. Az engedélynek tartalmaznia kell a kivágás indokát, a pótlásként elültetendő előnevelt fa darabszámát, faját, a pótlás határidejét, a 6. § (6) bekezdés és a 7. §-ban szabályozott esetekben a pénzbeli megváltás összegét, valamint annak befizetés határidejét is.

(2) Amennyiben a nem közterület megnevezésű ingatlanon álló fa (vagy fák) kivágása az építmény elhelyezése miatt elkerülhetetlenül szükséges, a kivágott fa (vagy fák) pótlását úgy kell teljesíteni, hogy a pótlásként ültetett előnevelt fa (vagy fák) törzsátmérője 20%-kal haladja meg a kivágott fa (vagy fák) törzsátmérőjének összegét.

(3) Ha a nem közterület megnevezésű ingatlanon álló fa kivágását előidéző élet-egészség vagy vagyonvédelmi ok a kérelmezőnek felróható, a pótlási kötelezettség a kivágott fa darabszámával egyezik meg.

(4) Illegális fakivágás esetén a 6. § (2) bekezdés szerinti pótlási kötelezettséget pénzbeli megváltással kell teljesíteni, amennyiben a túltelepítés elkerülése miatt a helyben történő pótlásra nincs lehetőség. A hatóság által a pótlásra előírt fa darabonkénti költségének 1. melléklet szerinti összegét az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába kell befizetni.

(5) Ha a fa a pótlásától számított második vegetációs időszak végéig nem hajt ki, a pótlás eredménytelennek tekintendő.

(6) Eredménytelen pótlás esetén a fakivágásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ideértve az újabb pótlási kötelezést is.

(7) Engedély és pótlási kötelezettség nélkül kivágható fás szárú növények:

a) Inváziós fajok: fehér akác (Robinia pseudoacacia), amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica), mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima), cserjés gyalogakác (Amorpha fruticosa), kései meggy (Prunus serotina), zöld juhar (Acer negundo), keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia)

b) Allergén fajok: magas kőris (Fraxinus excelsior), magyar kőris (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica), virágos kőris (Fraxinus ornus), nyír (Betula pendula), enyves éger (Alnus glutinosa), mogyoró (Corylus avellana), kocsányos tölgy (Quercus robur) kocsánytalan tölgy (Quercus petraea), csertölgy (Quercus cerris), vénic szil (Ulmus laevis), fehér nyár (Populus alba), szürke nyár (Populus x canescens), kanadai nyár (Populus x canadensis), fehér fűz (Salix alba), boróka (Juniperus virginiana), eperfa félék (Moraceae), zöld juhar (Acer negundo), közönséges fagyal (Ligustrum vulgare), közönséges orgona (Syringa vulgaris), aranyfa (Forsythia sp.), ciprusfélék (Cupressaceae), narancseperfa (Maclura pomifera), dió (Juglans sp.)

c) Élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető, és/ vagy beteg fás szárú növények.

d) Gyümölcsfák, szőlők, dísz és egyéb cserjék.

(8) A (7) pontban felsorolt esetekben a tulajdonost bejelentési kötelezettség terheli, melynek tudomásulvételéről, vagy elutasításáról a hatóságnak a helyszíni szemlét követően 15 napon belül kell nyilatkoznia.

7. § (1) A 6. § (2)–(3) bekezdés szerinti fakivágás esetén amennyiben a pótlási kötelezettség a fakivágással érintett, nem közterület megnevezésű ingatlanon túltelepítés miatt nem teljesíthető, a pótlási kötelezettséget pénzben kell megváltani vagy közterületen a jegyző által kijelölt növényfajjal pótolni.

(2) A 6. § (2)–(3) bekezdés szerinti pótlási kötelezettség a túltelepítés elkerülése érdekében úgy is teljesíthető, hogy a pótlásra előírt fa darabszámának egy részét a kivágással érintett ingatlanon ültetik el, és a fennmaradó törzsátmérő alapján pótlandó fa ültetése pedig pénzben váltható meg, a 7. § (1) bekezdésének megfelelő módon.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben a hatóság által a pótlásra előírt fa darabonkénti költségének 1. sz. melléklet szerinti összegét az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába kell befizetni.

4. Egyéb rendelkezések

8. § (1) A pótlási kötelezettség teljesítésénél a várostűrő facsemeték törzsátmérője öt cm-nél nem lehet kisebb. A törzsátmérőt a fa talajszint feletti egy méter magasságban mért törzskerületéből kell számolni. egy darab öt cm törzsátmérőjű lombos facsemete telepítése négy darab 100/120 cm méretű örökzöld telepítésével egyenértékű.

(2) A pótlási kötelezettség pénzben történő kompenzálásából befolyt összeget a városi Környezetvédelmi Alapban elkülönítetten kell kezelni. A befolyt környezetvédelmi összeget a közterületek, vagy az Önkormányzat fenntartásában működő intézmények zöldfelületeinek minősége javítására kell fordítani, cserje-és faültetésre, sorfák telepítésére, fasorok rekonstrukciójára a mindenkori költségvetési rendeletben jóváhagyottak szerint.

(3) Természetvédelmi oltalom (védettség) alatt álló, vagy a helyi építési szabályzatban értékes faegyedként, fasorként jelölt fák kivágása esetén a 6. § (2) bekezdésében előírt pótlási kötelezettséget 20%-kal növelni kell.

(4) Ha építési munkák során a helyi építési szabályzatban értékes faegyedként, fasorként jelölt fák kivágásra kerülnek, elpusztulnak, vagy jelentős mértékben károsodnak, pótlásukról a 6. § (2) bekezdés szerint kell gondoskodni.

5. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2018. május 4-én lép hatályba.

6. Módosító rendelkezések

10. § Szentlőrinc Város Önkormányzat Önkormányzatának A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 6/2015. (III.27.) önkormányzati rendeletének 4. számú melléklete következő 4.1. ponttal egészül ki:

„[A Képviselő-testület a Jegyző hatáskörébe utalja az alábbi önkormányzati hatósági ügyek intézését:]
4… Lefolytatja az eljárást és dönt a fásszárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló rendeletben meghatározott önkormányzati hatósági eljárásokkal kapcsolatban.”

1. melléklet a 8/2018. (V. 3.) önkormányzati rendelethez a 8/2018. (V. 3.) önkormányzati rendelethez

Fapótlási kötelezettség kompenzálásának összege

A

B

Fa fajtától függetlenül

nettó 54 000 Ft / db