Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (VI.30.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2015. 07. 01


Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2015. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól


Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja

1.§


A rendelet célja, hogy az emberi egészség megóvása, a környezeti károk megelőzése, csökkentése, megszüntetése, valamint a természeti környezet meglévő állapotának fenntartása, fejlesztése érdekében a levegővédelem területén megállapítsa az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat és elősegítse a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmét.


A rendelet hatálya

2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed a településen végzett avar és kerti hulladék égetésre, valamint az avart és kerti hulladékot égető természetes és jogi személyekre, a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a település területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az avar és kerti hulladék, valamint az egyedi tüzelőberendezésekben folytatott égetéssel kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi tevékenységre.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a mezőgazdasági művelés alatt álló erdőterületekre.


Értelmező rendelkezések

3. § (1)


(1) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül az ingatlanok (ide értve a közterületeket is) tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, szár levél, ág, gally, kaszálék, fanyesedék és egyéb növényi maradvány, növényi hulladék.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából nem minősül avarnak és kerti hulladéknak az ilyen hulladékok egyéb hulladékokkal való keveréke (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).

(3) A helyben történő égetés alatt a telken belül és a lakóingatlan területével közvetlenül határos közterületen történő égetést kell érteni.


Égetésre vonatkozó előírások

4. §


(1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval kell elszállíttatni.

(2) Az avar és a kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.

(3) Az avar és kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok esetén állandó felügyelettel a tűzvédelmi szabályok betartása mellett történhet. Az avar és kerti hulladék égetését az alábbi időszakban lehet végezni: március 1- november 30. között. A megjelölt időszakokon belül hétfőtől szombatig, szélcsendes időben, 10 és 18 óra között végezhető, kivéve ünnepnapokon és az országosan elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idejét.

(4) Hulladékok (háztartási, ipari, veszélyes es nem veszélyes egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, festék stb.) nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

(5) Az avar és kerti hulladék nem keveredhet egyéb hulladékokkal (pl. műanyag, üveg, sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak).

(6) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék a szabványoknak megfelelő háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető. Háztartási tüzelőberendezésekben ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait nem szabad égetni. (7) A tűz őrzéséről, állandó felügyeletéről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amellyel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(8) Az égetés végén a helyszínt át kell vizsgálni és meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, továbbá gondoskodni kell a keletkezett parázs lelocsolásáról vagy földréteggel történő befedéséről.


Szankciók

5. §


Aki e rendeletben meghatározott előírásokat nem tartja be. levegőtisztaság védelmi bírsággal sújtható a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendeletben foglaltak (9. számú melléklet) alapján.


Záró rendelkezések

6. §


A rendelet 2015. július 1-jén lép hatályba.


Koltai Péter                            dr. Faragó Ágnes

polgármester                                  jegyző


Záradék:


Elfogadva: 2015. június 25.

Kihirdetve: 2015. június 30.

dr. Faragó Ágnes jegyző