Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2018 (VII.4.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról.

Hatályos: 2020. 02. 01- 2020. 03. 01


Szentlőrinc Város Önkormányzat

Képviselő-testületének 15/2018. (VII.4.) önkormányzati rendelete


a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról


(Egységes szerkezetben a 8/2019. (III.8.) önkormányzati rendelettel és az 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelettel)


Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. §-ban, 115. §-ban, valamint a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról azalábbi rendeletet alkotja:



I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja


1. §

E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, azok igénybevételének módját, továbbá rendelkezzen a fizetendő térítési díjakról.


2. A rendelet hatálya

2. §

(1) A rendelet hatálya az alábbi személyekre terjed ki:


  1. a Szociális Szolgáltató Központ Szentlőrinc által nyújtott szolgáltatások tekintetében az intézmény illetékességi területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre,
  2. a gyermekétkezetés tekintetében a Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsődében bölcsődei ellátásban részesülő vagy óvodai nevelésben részesülő, a Szentlőrinci Általános Iskola, a Szentlőrinci Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és a Szentlőrinci Általános Iskola Egységes Módszertani és Gyógypedagógiai Intézményében tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekekre,
  3. a gyermekek napközbeni ellátása tekintetében a Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsődében bölcsődei ellátásban részesülő gyermekekre.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében az önkormányzat - intézményén keresztül az arra jogosultaknak biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását és a gyermekjóléti szolgáltatást.


(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátás keretében az önkormányzat - intézményén keresztül - a szociálisan rászorultak részére biztosítja

  1. az étkeztetést;
  2. a házi segítségnyújtást;
  3. a családsegítést;
  4. a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást;
  5. a nappali ellátást.


(4) A személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátás keretében a szociálisan rászorultak részére az önkormányzat ápolást, gondozást nyújtó intézményt (Idősek otthonát) tart fent és működtet.


(5)[1] E rendelet 2. §-ában meghatározott ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője (továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére történik.


(6)[2] A 2. § (3) bekezdés a) pontjában foglalt ellátás, ha az ellátás önkéntes igénybevételével a gyermek védelme nem biztosított az ellátás kötelező igénybevétele rendelhető el.


(7)[3] Cselekvőképtelen személy kérelmét a törvényes képviselője, korlátozottan cselekvőképes személy kérelmét a törvényes képviselő beleegyezésével a kérelmező önállóan terjesztheti elő.



II. FEJEZET


Gyermekjóléti alapellátások


3. Gyermekek napközbeni ellátása


3. §

(1) A gyermekek napközbeni ellátásaként az életkornak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei, törvényes képviselői munkavégzésük – ideértve a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás folyósítása melletti munkavégzést is –, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, nappali rendszerű iskolai oktatásban, a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban, felsőoktatási intézményben nappali képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni.


(2) A gyermekek napközbeni ellátásának - a gyermek életkorának megfelelően – az alábbi formái lehetnek:


  1. bölcsődei ellátás,
  2. napközbeni gyermekfelügyelet,
  3. alternatív napközbeni ellátás.


4. Bölcsőde


4. §

(1) A bölcsődébe a gyermek a Gyvt. 42. § és 42/A. § rendelkezései szerint vehető fel.


(2) A bölcsőde hétfőtől - péntekig 06.00 órától 17.00 óráig tart nyitva.


(3) A szülőknek vagy törvényes képviselőnek a gyermek bölcsődei jelentkezéséhez - amelyet a bölcsőde vezetőjének kell benyújtani - csatolni kell a házi gyermekorvos által kiállított orvosi igazolást arról, hogy a gyermek egészségi állapota alapján bölcsődében gondozható.


(4) Nem gondozható bölcsődében a fertőző beteg gyermek mindaddig, amíg a házi gyermekorvos vagy háziorvos igazolása szerint ez az állapot fennáll.


5. §

(1) A bölcsődei felvétel során előnyben kell részesíteni


  1. ha a gyermek szülője, más törvényes képviselője a felvételi kérelem benyújtását követő 30 napon belül igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll –

aa)      a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket,

ab)      a három vagy több gyermeket nevelő családban élő gyermeket,

ac)       az egyedülálló szülő által nevelt gyermeket, és

  1. a védelembe vett gyermeket.


(2) A bölcsődei felvétel iránti kérelmet a bölcsőde vezetőjéhez kell írásban – az intézmény által kiadott formanyomtatványon - benyújtani, amelyhez csatolni kell a családtagok - a kérelmet megelőző - 12 havi átlagjövedelméről szóló igazolását.


(3) A gyermek bölcsődei felvételéről a bölcsőde vezetője dönt. Az intézményvezető a döntésről értesíti a kérelmezőt, illetve törvényes képviselőjét. Az ellátás igénybevételének elutasítása esetén a kérelmezőt, illetve törvényes képviselőjét írásban értesíti.


(4) Ha a kérelmező, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének (3) bekezdés szerinti döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ha az intézményvezető az ellátás igénybevételéről nem intézkedik, a kérelmező, illetve törvényes képviselője az arról való tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ezekben az esetekben a fenntartó határozattal dönt.


Bölcsődei Érdekképviseleti Fórum


6. §

(1) Az Önkormányzat az általa fenntartott bölcsődében Érdekképviseleti Fórumot (a továbbiakban: Fórum) hoz létre, melynek feladata:

  1. megvizsgálja a hozzá benyújtott panaszokat és dönt a hatáskörébe tartozó ügyekben,
  2. intézkedéseket kezdeményezhet az önkormányzatnál, a gyermekjogi képviselőnél, illetve más hatáskörrel rendelkező szervnél,
  3. véleményt nyilváníthat a gyermeket érintő ügyekben,
  4. javaslatot tehet a bölcsőde alaptevékenységével összhangban végzett szolgáltatások tervezéséről, működéséről, valamint az ebből származó bevételek felhasználásáról,
  5. egyetértési jogot gyakorol az intézmény házirendjének jóváhagyásában.


(2) A Fórum létszáma: 4 fő.


(3) A Fórum szavazati joggal rendelkező tagjai:

  1. az intézmény fenntartói köréből:
    • Szentlőrinc Város képviselő - testületének 1 fő képviselője
  2. az intézmény dolgozói részéről 1 fő,
  3. az intézmény ellátásában részesülő gyermekek szülei vagy törvényes képviselői közül 2 fő.


(4) A Fórum üléseit szükség szerint tartja. Az ülést az elnök hívja össze a meghívó kiküldésével. A Fórum működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról az intézmény gondoskodik.


(5) A Fórum akkor határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok több mint a fele jelen van. Az érvényes határozathoz a megjelent és szavazásban résztvevők egyszerű szótöbbsége (több mint fele) szükséges. A Fórum ülésén szavazati joggal rendelkező tagok határozati formában hoznak döntést.


(6) A Fórum ülései nyilvánosak, a tagoknak észrevételezési, javaslattételi és egyetértési joga van.


(7) A Fórum tagjai tevékenységüket díjazás nélkül látják el.


(8) A Fórum az általa elvégzett munkáról évente beszámol Szentlőrinc Város Önkormányzat képviselő-testületének.


(9) A Fórumban való tagsági viszony megszűnik:

  1. a tag lemondásával, halálával, intézményi jogviszonyának, közalkalmazotti jogviszonyának megszűnésével,
  2. a tag visszahívásával,
  3. továbbá annak az ellátottnak az intézményi jogviszonya megszűnésével, akire tekintettel az illető szülő (törvényes képviselő) a Fórum tagja volt.


(10) A tagot a választásra jogosultak visszahívhatják, amennyiben az Érdekképviseleti Fórumban rendszeresen nem vesz részt.


5. Gyermekjóléti szolgáltatás


7. §

Az Önkormányzat a Gyvt. 39-40/A. §-aiban meghatározott „család és gyermekjóléti szolgálat” és „család és gyermekjóléti központ” feladatokat a Szociális Szolgáltató Központ Szentlőrinc megnevezésű intézményének Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Család és Gyermekjóléti Központ szervei útján látja el.


III. FEJEZET


Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások


6. Étkeztetés


8. §

(1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen az Szt. 62. § (1) bekezdésében foglalt indokok miatt.


(2) A szociális étkeztetés térítési díját a jogosult vagy a tartásra, gondozásra kötelezett hozzátartozó szociális helyzete, vagyoni és jövedelmi viszonyai alapján kell megállapítani.


(3) Az étel helyben fogyasztásáért vagy elviteléért fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az adott hónapban igénybe vett étkezési napok szorzata. Az étel kiszállítása esetén a személyi térítési díj a kiszállításra számított térítési díjnak és az adott hónapban kiszállítással igénybe vett étkezési napok szorzatának összegével növekszik.


(4) A személyi térítési díj nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmének 30%-át azzal, hogy kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.


(5) A térítési díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


7. Házi segítségnyújtás


9. §

(1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást az Szt. 63. § rendelkezései szerint.


8. Családsegítés


10. §

(1) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.


(2) A családsegítés átfogó feladatait az Szt. 64. § (6) bekezdése szerint a Család és Gyermekjóléti Szolgálat látja el.


9. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


11. §

(1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.


(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ingyenes.


10. Nappali ellátás


12. §

(1) A nappali ellátás keretében tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak – ide nem értve az idős személyeket – napközbeni étkeztetését. (demens nappali ellátás)


(2) Nappali ellátás esetén az adott hónapra fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az ellátási napok szorzata.


(3) Az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének

a) 15%-át a nappali ellátás,

b) 30%-át a nappali ellátást és ott étkezés

esetén.


(4) A szolgáltatásért fizetendő térítési díjakat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


IV. FEJEZET


Személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátási formák


11. Ápolást, gondozást nyújtó intézmény


13. §

Az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek napi legalább háromszori étkeztetéséről, szükség szerint ruházattal, illetve textíliával való ellátásáról, mentális gondozásáról, a külön jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátásáról, valamint lakhatásáról (a továbbiakban: teljes körű ellátás) a Szociális Szolgáltató Központban kell gondoskodni, feltéve, hogy ellátásuk más módon nem oldható meg.


14. §

(1) Az idősek otthonában elsősorban azoknak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek (a továbbiakban: időskorúak) ápolását, gondozását végzik, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel.


(2) Az idősek otthonába az a 18. életévét betöltött személy is felvehető, aki betegsége miatt nem tud önmagáról gondoskodni.


(3) Ha az (1) és (2) bekezdésben említett személy pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved, ellátásáról más intézmény keretében kell elkülönítetten gondoskodni.


V. FEJEZET


12. A szociális alapszolgáltatások és a szakosított ellátás

igénybevételének a módja


15. §

(1) A személyes gondoskodást nyújtó alap - és szakosított ellátások iránti kérelmet a Szociális Szolgáltató Központ vezetőjénél kell írásban benyújtani.


(2) A kérelemhez minden esetben csatolni kell


  1. a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét vagy


  1. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát és


  1. a kezelő háziorvos igazolását.


(3) Az alap - és szakosított ellátás igénybevételét a Szociális Szolgáltató Központ vezetőjének (a továbbiakban: intézményvezető) intézkedése alapozza meg. A döntést legkésőbb a rendelkezésre álló adatok és az általa készített környezettanulmány alapján a kérelem benyújtását követő 15 napon belül kell meghozni.


(4) Az intézményvezető a kérelem átvételekor tájékoztatja a kérelmezőt az ellátás feltételeiről. Ha az igénylő a szükséges adatokat nem közli, vagy a kért igazolásokat nem csatolja, az intézményvezető 15 napos határidő kitűzésével felszólítja az igénylőt a pótlásra.


(5) Az intézményvezető az ellátás megkezdésének időpontjáról értesíti a jogosultat.


(6) Az intézményvezető a döntésről értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. Ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének a döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ebben az esetben a fenntartó dönt az ellátás iránti kérelemről. A fenntartó döntésének felülvizsgálata bíróságtól kérhető.


13. Az ellátás megszűnésének esetei


17. §

(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások megszűnésének esetei:


  1. az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,
  2. a jogosult halálával,
  3. a határozott idejű intézeti elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával, kivéve, ha e törvény rendelkezései alapján az elhelyezés időtartama meghosszabbítható,
  4. a megállapodás felmondásával.


(2) A megállapodás felmondásának esetei:


  1. az ellátott, illetve törvényes képviselője indokolás nélkül,
  2. állami fenntartású intézmény esetén az intézményvezető a bentlakásos intézményi ellátás esetén írásban mondhatja fel.


(3) A felmondásnak akkor van helye, ha:


  1. az ellátott másik intézményben történő elhelyezése indokolt vagy további intézményi elhelyezése nem indokolt,
  2. az ellátott a házirendet súlyosan megsérti,
  3. az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy térítésidíj-fizetési kötelezettségének nem tesz eleget.


(4) A felmondási idő bentlakásos intézmény esetén három hónap. A felmondásban tájékoztatást kell adni a felmondás okáról. Ha a felmondás jogszerűségét az ellátott, a törvényes képviselője, a térítési díjat vagy az egyszeri hozzájárulást megfizető személy vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Az ellátást változatlan feltételek mellett mindaddig biztosítani kell, amíg a fenntartó nem dönt, illetve a bíróság jogerős határozatot nem hoz.



VI. FEJEZET


Térítési díj


14. Intézményi térítési díj


18. §

(1) Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat tárgyév március 31. napjáig felül kell vizsgálni. A felülvizsgálathoz szükséges iratokat az intézményvezető tárgyév február 28. napjáig küldi meg a jegyzőnek, aki a március havi rendes képviselő-testületi ülésre előterjeszti a felülvizsgálat eredményét. Az intézményi térítési díjat Szentlőrinc Város Önkormányzat képviselő-testülete tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az egyes térítési díjakat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmények esetén az intézményi térítési díj a mindenkori élelmezési nyersanyagköltség. Az egyes étkezési típusok térítési díjait a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A térítési díjak felülvizsgálatára a rendelet 18. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.


18/A §[4]

(1) A gyermekétkeztetés esetében az ellátás igénybevétele az étkező ellátott vagy törvényes képviselője (a továbbiakban: kötelezett) kérelmére, a térítési díj határidőre történő befizetésével, vagy ingyenes étkezésre jogosultak esetében az intézményekre vonatkozóan meghirdetett befizetési napokon személyesen, az erre rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével, illetve online rendelés esetén a felületen történő étkezés megrendelésével biztosítható. A személyi térítési díjat gyermekétkeztetés és gondozási díj tekintetében a tárgyhót megelőzően az intézményekre vonatkozóan meghirdetett befizetési napokon, egyéb, e rendelet hatálya alá tartozó ellátások esetén az ellátás igénybevételekor kell megfizetni.


A térítési díj megfizetése átutaláson keresztül is történhet. Átutalásos fizetés esetén tárgyhót megelőző hónap 25-ig kell a térítési díjat megfizetni.


(2) Amennyiben a gyermek az étkezést távollét vagy intézményi jogviszony megszűnése miatt nem veszi igénybe, a kötelezett köteles ezt bejelenteni bölcsődei étkeztetés esetén Szentlőrinc Város Önkormányzata Bölcsődéi és Gyermekjóléti Központja bölcsődei telephelye vezetőjének, óvodai étkeztetés esetén az adott óvodai tagintézmény vezetőjének, köznevelési fenntartó fenntartásában működő nevelési-oktatási intézményi étkeztetés esetén a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal élelmezési ügyintézőjének és az étkezést lemondani, illetve gondoskodhat az étel elszállításáról, melynek részletes módját és feltételeit az egyes intézmények erre vonatkozó szabályzatai és a hatályos „Tudnivalók a gyermekétkeztetésről” és a Tudnivalók a kártyás étkezési rendszerről” tartalmazzák.


(3) Ha a kötelezett a fizetendő személyi térítési díj összegét vitatja, az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül írásbeli kérelemmel a Jegyzőhöz fordulhat.


(4) A Jegyző az e rendeletben szabályozott ellátások igénybevétele kapcsán keletkezett díjhátralékot a kötelezett szociális, jövedelmi és vagyoni helyzete mérlegelésével:


  1. elengedheti, amennyiben a kötelezett egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem éri el,
  2. csökkentheti, amennyiben a kötelezett egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el,
  3. részletfizetést engedélyezhet.


(5) A Jegyző intézkedik Szentlőrinc Város Önkormányzata által fenntartott intézmények esetében a behajthatatlan hátralék törléséről.


18/B. §[5]

(1) A nem magyar állampolgár gyermekek tekintetében a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 92. § (7) bekezdésében meghatározott térítési díj összege a szakmai feladatra jutó folyó kiadások egy gyermekre jutó hányadának 100 %-a, amelynek elengedésére vagy csökkentésére nincs lehetőség.


(2) A térítési díjat a gyermek törvényes képviselője az e rendeletben meghatározott módon köteles befizetni.


(3) A térítési díj megállapításához a szakmai feladatra számított folyó kiadások egy gyermekre jutó hányadának kiszámítási módját a jegyző határozza meg.


15. Személyi térítési díj


19. §

(1) A kötelezett által fizetendő térítési díj összegét (a továbbiakban: személyi térítési díj) az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg, és arról az ellátást igénylőt a megállapodás megkötésekor írásban tájékoztatja. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.


(2) A gyermekélelmezésért fizetendő személyi térítési díj az intézményi térítési díjnak az általános forgalmi adóval növelt összege és az igénybe vett étkezések számának a szorzata.



16. A térítési díj megfizetése alóli mentesség


20. §

Az étkezést, házi segítségnyújtást és az Idősek Klubja valamennyi ellátását térítésmentesen veheti igénybe az, akinek a havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg, és sz Szt. 117. § (6) bekezdés szerinti jelentős pénzvagyonnal és az Szt. 117. § (7) bekezdés szerinti jelentős ingatlanvagyonnal nem rendelkezik az ellátást igénybe vevő, illetve annak tartásra kötelezett hozzátartozója.








VII. FEJEZET


17. Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal


21. §

(1) Szentlőrinc Város Önkormányzat képviselő-testülete – figyelemmel az Szt. 58/B. § (2) bekezdésére, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 11/B. §-ra - a szociálpolitikai döntések, jogszabály-tervezetek véleményezésére, szociális feladatok értékelésére, megvalósulásuk, végrehajtásuk figyelemmel kísérése érdekében helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt működtet.


(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:


  1. Szentlőrinc Város polgármestere
  2. a Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője
  3. a Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzője
  4. a Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi osztályvezetője
  5. a Humán Bizottság elnöke
  6. a Szociális Szolgáltató Központ Szentlőrinc intézményvezetője
  7. a Család és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője
  8. a Család és Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője
  9. a Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde vezetője.


(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik.


(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza.


(5) A Szociálpolitikai Kerekasztal üléseit a Közös Önkormányzati Hivatal készíti el. Napirendjére bármely tag javaslatot tehet. A javaslatokat a Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzője összesíti.


(6) A Szociálpolitikai Kerekasztal üléseiről jegyzőkönyv készül.


21/A. §[6]

A Képviselő-testület:


  1. a Gyvt. 148. § (5)-(6) bekezdései alapján az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj mértéke ellen benyújtott észrevétel elbírálásával kapcsolatos,
  2. az gyermekétkeztetési térítési díj beszedésével kapcsolatos,
  3. a 328/2011.(XII.29.) Korm. rendelet 16. § (3) bekezdése alapján a térítési díj hátralék behajtásával kapcsolatos


hatáskörét a Jegyzőre ruházza.



VIII. FEJEZET


18. Záró rendelkezések


22. §

(1) Ez a rendelet módosításokkal egységes szerkezetben a kihirdetését követő napon  lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások szabályozásáról szóló 25/2000. (X.26.) önkormányzati rendelete.




Koltai Péter

Dr. Tóth Sándor

Polgármester

Jegyző


Záradék:


Elfogadva, a módosításokkal egységes szerkezetben: 2019. március 7-én.

Kihirdetve, egységes szerkezetben: 2019. március 8-án.



                                                                                  dr. Tóth Sándor jegyző


Záradék:

Egységes szerkezetben foglalva a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2018. (VII.4.) önkormányzati rendelet mórosításáról szóló 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelettel.


                                                                                  dr. Tóth Sándor jegyző



A 15/2018. ( VII.4.) számú önkormányzati rendelet 1. számú melléklete




Szakfeladatok

2018. évi

térítési díj

(bruttó)

Szociális étkeztetés


I. nyugdíj minimum alatti jövedelem esetén


II. nyugdíj minimum 100% - 350 % közötti jöv. esetén


III. nyugdíj minimum 350 %-a feletti jöv. esetén


Ebéd kiszállítás díja



335,- Ft/nap


605,- Ft/nap


700,-  Ft/nap


50,- Ft/nap


Házi segítségnyújtás



Térítésmentes


Idősek nappali ellátása


  • csak ott tartózkodás
  •  ott tartózkodás ebéddel
  1. nyugdíj min. alatti jövedelem esetén


  1.  nyugdíj min. 100% - 350 % közötti jöv. esetén


  1.  nyugdíj min. 350 %-a feletti jöv. esetén



Demens nappali ellátás

  • csak ott tartózkodás
  • ott tartózkodás ebéddel




Térítésmentes


335,- Ft/nap


605,-  Ft/nap


700,-  Ft/nap





Térítésmentes

Térítésmentes

Bentlakásos intézmény


- Átlagos ápolást nyújtó[7]

2.885,-Ft/nap/fő



- Fokozott ápolást nyújtó (demens)[8]

2.885,- Ft/nap/fő



Jelzőrendszeres szolgálat

Térítésmentes






A 15/2018. ( VII.4.) önkormányzati rendelet 2. számú melléklete[9]



Étkezési típusok

Étkezési nyersanyag norma Nettó Ft/fő/nap

Térítési díj Nettó Ft/fő/nap

Ebéd (menza)

252

252

Ebéd (alkalmazotti felnőtt)

450

472,5

Ebéd (vendég, felnőtt)

450

551,18

Kollégium

632

629,9

Napközi (tízórai, ebéd, uzsonna)

412

409,45

Óvoda (tízórai, ebéd, uzsonna)

338,59

338,59

Bölcsőde

314,96

314,96



A fenti nyersanyag normák és térítési díjak nem tartalmazzák az áfa-t.



[1]

Hatályba léptette a 8/2019.(III.8.) Önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 9. napjától.

[2]

Hatályba léptette a 8/2019.(III.8.) Önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 9. napjától.

[3]

Hatályba léptette a 8/2019.(III.8.) Önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 9. napjától.


[4]

Hatályba léptette a 8/2019.(III.8.) Önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 9. napjától.


[5]

Hatályba léptette a 8/2019.(III.8.) Önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 9. napjától.


[6]

Hatályba léptette a 8/2019.(III.8.) Önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 9. napjától.

[7]

Módosította az 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. február 1. napjától.

[8]

Módosította az 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. február 1. napjától.

[9]

Módosította az 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. február 1. napjától.