Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018 (IV.6.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások és egyéb helyiségek bérleti díjának megállapításáról.

Hatályos: 2019. 12. 21- 2020. 09. 30

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének

  5/2018. (IV.6.) önkormányzati rendelete


AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ BÉRLAKÁSOK ÉS EGYÉB HELYISÉGEK BÉRLETI DÍJÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL


(Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 24/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelettel)


Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 34. §-ában és 35. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja

1. §


A rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások és egyéb helyiségek bérleti díjának megállapítására vonatkozó szabályokat.


A rendelet hatálya

2. §


A rendelet hatálya Szentlőrinc Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló lakásokra, valamint a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.


A lakbér megállapításának elvei

3. §


(1) Az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadásából származó bevételeinek fedeznie kell a lakás üzemeltetésével, fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos önkormányzati ráfordításokat.

(2) A lakbérbevételnek nem kell fedeznie az önkormányzati tulajdonú lakás üresen tartásából, elmaradt felújításokból, a lakás bérbeadása előtti, rendeltetésszerű használatba hozatalából eredő ráfordításokat.


A lakbér mértékét befolyásoló tényezők

4. §


(1) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjának mértékét alapvetően a lakás alapterülete, komfortfokozata, minősége, a lakóépület állapota, településen belüli fekvése, épületen belüli elhelyezkedése, közművesítettségi fokozata, továbbá a bérbeadó által nyújtott szolgáltatások figyelembe vételével kell meghatározni. Az önkormányzati bérlakások felsorolását, alapterületét, komfortfokozatát, besorolását és bérleti díjának mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.







A lakbérfizetési kötelezettség

5. §


(1) A bérlő a bérleti díjat az e rendeletben meghatározott mértékben és módon köteles a bérbeadó Önkormányzat részére fizetni.

(2) Az önkormányzati rendeletben meghatározott lakbér mértékét vagy annak változását az Önkormányzat a szerződés megkötésekor köteles írásban közölni.

(3) Az önkormányzati lakások lakbérének mértékének meghatározása szociális helyzet alapján, költségelven vagy piaci alapon történik.

(4) A lakbér összegének mértékét 100,-(Száz) forintra kerekítve kell megállapítani.

(5) Amennyiben a bérlő lakbértámogatásra jogosult, úgy a bérlővel a kedvezmény (támogatás) mértékét is közölni kell.

(6) A bérlő a lakbért és a külön szolgáltatások díját együttesen köteles megfizetni.

(7) A bérlő fizetési kötelezettségének havonta, a bérleti szerződésben meghatározott időpontig előre, egy összegben köteles eleget tenni.

(8) A fizetési kötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttének napjától vagy a jogcím nélküli lakáshasználat kezdő napjától esedékes és a lakásbérleti jogviszony megszűnésének napjáig vagy a lakás tényleges visszaadásának napjáig áll fenn.

(9) A fizetési kötelezettség a bérlőtársakat egyetemlegesen terheli.


Szolgálati lakás

6. §


  1.  Az önkormányzati tulajdonú szolgálati lakás bérleti szerződését – a Humán Bizottság előzetes döntéshozatala alapján - az Önkormányzat nevében a polgármester köti meg.

(2) A bérleti szerződés megszűnik, ha a szolgálati lakásra jogosított személynek az önkormányzattal vagy hivatallal fennálló munkaviszonya vagy közszolgálati jogviszonya megszűnik.


Lakbér mértékének csökkentésének lehetősége

7. §


(1) A bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles a lakásban lakni.

(2) A bérlő a két hónapot meghaladó távollétet (pl. egészségi ok, tanulmányok folytatása) és annak időtartamát köteles a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatalnak (a továbbiakban: Hivatal) írásban bejelenteni. A bérleti díj mértéke a távollét időtartamára a bérlő kérésére 50%-kal csökkenthető.


A lakbér ellenében nyújtott szolgáltatások

8. §


A Hivatal a bérleti jogviszony keretében gondoskodik az épület karbantartásáról, a központi berendezések üzemképes állapotáról, a közös használatú helyiségek állagában, berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.





Külön szolgáltatások

9. §


  1. A bérlő az Ltv-ben meghatározottak szerint, a lakbéren felül köteles a bérbeadónak megtéríteni a külön szolgáltatások díját.
  2. Társasházban levő lakás esetében a külön szolgáltatások díjának mértékét a társasházközösség által alkalmazott számítási módszer alapján, a társasház által közölt adatok figyelembe vételével kell megállapítani.
  3. A nem társasházban levő lakások esetében a külön szolgáltatások díjának mértékét az előző évben ténylegesen felmerült felhasználás adatai, valamint a tárgyidőszakra érvényes árak alapján, közös tulajdonú épületek esetében a tulajdoni hányadok arányában kell megállapítani. A számítás során az épületben lakásonként el nem különíthetően mért (számított) adatokból a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre eső hányadot figyelmen kívül kell hagyni.
  4. A közüzemi szolgáltatók, illetve a közüzemi díj beszedésére jogosult szervezetek(a továbbiakban együtt: szolgáltatók) által a bérlő részére közvetlenül számlázott közüzemi szolgáltatások díját a bérlő a szolgáltatók részére köteles megfizetni.
  5. Amennyiben bármely oknál fogva a szolgáltató a közüzemi díjat a bérbeadó Önkormányzat felé számlázza, úgy azt a bérbeadó, mint külön szolgáltatás díját áthárítja a szolgáltatást ténylegesen igénybe vevő bérlőre.
  6. A külön szolgáltatásokért járó díj nemfizetésének vagy késedelmes megfizetésének jogkövetkezményei megegyeznek a lakbér meg nem fizetésének vagy késedelmes megfizetésének jogkövetkezményeivel.
  7. A bérleti szerződés felmondásának szabályait is akkor alkalmazni kell, ha a szolgáltatók által a bérlő részére közvetlenül számlázott közüzemi szolgáltatások díját a bérlő a szolgáltatók részére nem fizeti meg és emiatt a bérbeadónak a meg nem fizetett díjakért, külön jogszabály előírásai szerint a szolgáltatók felé helytállási kötelezettsége vagy bármilyen felelőssége (fizetési kötelezettsége) keletkezik.
  8. Az Önkormányzat által a szolgáltatók felé megfizetett összeget a szolgáltatást ténylegesen igénybe vevő bérlő köteles a bérbeadónak megtéríteni. Ezt a rendelkezést akkor is alkalmazni kell, ha a szolgáltató a díjakat közvetlenül az Önkormányzat felé számlázta ki.


Közüzemi szolgáltatók felé történő ügyintézés

10. §


  1. A Hivatal bérlakások kezelésével foglalkozó köztisztviselője jogosult intézkedni az önkormányzati tulajdonú bérlakásokban, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben keletkezett közüzemi díjhátralékokkal kapcsolatos ügyekben.
  2. A képviselő-testület felhatalmazza a Hivatal bérlakások kezelésével foglalkozó köztisztviselőjét, hogy a közszolgáltatókkal (pl. víz, gáz, áram, hulladék) kapcsolatos ügyintézésben jognyilatkozatot tegyen.



Lakáshasználati díj

11. §


(1) A lakást jogcím nélküli használó a bérbeadó a Hivatal részére lakáshasználati díjat köteles fizetni.

(2) A lakáshasználati díj a lakásra megállapított költségelven megállapított lakbérrel azonos összeg, amely a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével 100%-os mértékkel emelhető.

(3) Az emelés feltétele, hogy a Hivatal írásban felszólítsa a lakást jogcím nélküli használót az ingatlan elhagyására.

(4) A lakáshasználati díjra egyebekben a lakbérre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


Rendeltetésszerű használat ellenőrzése

12. §


A Hivatal a lakás rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer, a bérlő szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrizni, amely ellenőrzést a bérlő tűrni köteles.


Önkormányzat tulajdonában levő nem lakás céljára szolgáló helyiség

13. §


  1. Az önkormányzat tulajdonában levő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződését írásban az Önkormányzat Képviselő-testületének felhatalmazása alapján a polgármester köti meg.
  2. A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti jogának átruházásához, elcseréléséhez, a helyiség albérletbe adásához az önkormányzat képviselő-testületének a hozzájárulása szükséges. Az erre vonatkozó szerződést írásba kell foglalni.


Beszámolási kötelezettség

14. §


A Hivatal évente április 30-ig beszámol a képviselő-testületnek a lakásállomány helyzetéről, valamint a lakbérhátralékok mértékéről.



A képviselő-testület hatásköre a tartozásokkal kapcsolatosan

15. §


A képviselő-testület a Hivatal javaslatára dönt a bérleti díj vagy lakbér tartozás részbeni vagy teljes elengedéséről vagy részletekben történő megfizetéséről.



Záró rendelkezések

16. §


  1.  A rendelet 2018. május 1-jén lép hatályba.
  2.  A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások bérének megállapításáról szóló 22/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.




Koltai Péter                                                                                      dr. Tóth Sándor

 polgármester                                                                                             jegyző



Záradék:


Elfogadva: 2018. április 4.

Kihirdetve: 2018. április 6.






                                                                                                          dr. Tóth Sándor

                                                                                                                     jegyző




Záradék


Egységes szerkezetbe foglalva az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások és egyéb helyiségek bérleti díjának megállapításáról szóló 5/2018. (IV.6.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 24/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelettel.



                                                                       dr. Tóth Sándor

                                                                               jegyző












1. számú melléklet[1]





A lakás címe


Komfort

fokozata



m2


Bérleti díj


Kategória

1

Attila u. 30.

komfortos

57

25.650


költségelvű bérlakás

2

Attila u. 67.

komfortos

49

22.050


költségelvű bérlakás

3

Erzsébet u. 10.

komfortos

73

21.300


szoc. alapú  bérlakás

4

Erzsébet u. 10.

komfortos

67

30.150


költségelvű bérlakás

5

Hunyadi u. 31.

komfortos

61

28.500

piaci alapú bérlakás

6

Kodolányi u. 13.

komfortos


-

szolgálati lakás

7

Kossuth L. u. 9.

komfortos

48

21.600


költségelvű bérlakás

8

Madách u. 2/B. 0/1.

komfortos

42

18.900


költségelvű bérlakás

9

Madách u. 2/B. 0/2.

komfortos

41

18.450


költségelvű bérlakás

10

Madách u. 2/B. 0/4.

komfortos

42

18.900


költségelvű bérlakás

11

Madách u. 2/B. 0/5.

komfortos

30

13.500,- Ft


költségelvű bérlakás

12

Madách u. 2/B. 0/6.

komfortos

37

10.800


szociális bérlakás

13

Madách u. 2/B. 0/7.

komfortos

30

13.500,- Ft


költségelvű bérlakás

14

Madách u. 2/B. 0/8.

komfortos

30

13.500,- Ft


költségelvű bérlakás

15

Madách u. 2/B. 0/9.

komfortos

49

22.050


költségelvű bérlakás

16

Madách u. 2/B. 0/10.

komfortos

42

18.900


költségelvű bérlakás

17

Madách u. 2/B. 0/11.

komfortos

42

18.900


költségelvű bérlakás

18

Madách u. 2/B. 0/12.

komfortos

41

18.450


költségelvű bérlakás

19

Madách u. 2/B. 0/13.

komfortos

41

18.450


költségelvű bérlakás

20

Madách u. 2/B. 0/14.

komfortos

42

18.900


költségelvű bérlakás

21

Madách u. 2/B. 0/16.

komfortos

37

16.650


költségelvű bérlakás

22

Madách I. u.2/B.I/17.

komfortos

30

13.500


költségelvű bérlakás

23

Madách I. u. 2/B. 0/3

komfortos

41

18.450


költségelvű bérlakás

24

Madách I. u. 2/B. I/19.

komfortos

49

22.050


költségelvű bérlakás

25

Madách I. u. 2/B. I/20.

komfortos

42

18.900


költségelvű bérlakás

26

Madách I. u. 2/B. I/15.

komfortos

30

13.500


költségelvű bérlakás

27

Madách I. u. 2/B. I/18.

komfortos

30

13.500,- Ft


költségelvű bérlakás

28

Megye u. 3.

komfort nélküli

60

10.125


költségelvű bérlakás

29

Megye u. 3.

félkomfortos

70

20.475


szociális bérlakás

30

Megye u. 3.

félkomfortos

76

17.100


költségelvű bérlakás

31

Megye u. 3.

komfortos

40

18.000


költségelvű bérlakás

32

Megye u. 3.

komfortos

32

20.000


piaci alapú

33

Munkácsy u. 9.

komfortos

33

1450

szükséglakás

34

Munkácsy u. 14.

komfortos

74

33.300


költségelvű bérlakás

35

Munkácsy u. 14.

komfortos

66

29.700


költségelvű bérlakás

36

Munkácsy u. 14.

komfortos

68

30.600


költségelvű bérlakás

37

Munkácsy u. 50.

komfort nélküli

25

4250

szükséglakás

38

Munkácsy u. 56.

komfort nélküli

52

5.700


szoc. alapú  bérlakás

39

Március 15 tér 4/B. IV/14.

összkomfortos

48

28.800

piaci alapú bérlakás

40

Erzsébet u. 10. (407/A/3. hrsz.)

összkomfortos

54

15.770

szoc. alapú bérlakás





[1]

Az 1. számú mellékletet módosította a 24/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2019.december 21-től