Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020 (III.25.) önkormányzati rendelete

az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a 70 éven felüliek ellátásáról

Hatályos: 2020. 03. 25

Szentlőrinc Város Önkormányzata

6/2020. (III.25.) számú önkormányzati rendelete

az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a 70 éven felüliek ellátásáról


A katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében és a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében biztosított hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a polgármester az alábbi rendeletet alkotja:


1. §

A polgármester a 70. életévüket betöltött, a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében foglaltakat vállaló, Szentlőrinc közigazgatási területén lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek ellátásáról a Szociális Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Szolgálat által gondoskodik abban az esetben, ha az ellátását hozzátartozója, szomszédja vagy más személy nem tudja biztosítani.


2. §

  1. Az 1. § szerinti ellátás hétköznapokon napi egyszeri meleg étel, hétvégére készétel konzerv házhoz szállítását, valamint hetente kétszer alapvető élelmiszerek, hetente, illetve szükség szerint gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, kéthetente alapvető tisztálkodó és tisztító szerek megvásárlását és házhoz szállítását jelenti.


  1. Az igényt a +36 73/371-141 telefonszámon, vagy a gyermekjoletiszolgalat@szentlorinc.hu. e-mail címen kell jelezni az alábbi adatok megadásával név, születési dátum, TAJ szám, lakóhely, tartózkodási hely, telefonszám, e-mail cím, ételérzékenység, diétás étrend szükségessége, az ellátás igénylésének indoka és kezdő dátuma.


  1. Az ellátott az ellátás megkezdésekor köteles a mellékletben szereplő nyilatkozat aláírására.


  1. A napi meleg étel esetén az előírt diéta figyelembevételén kívül az étel nem választható.


  1. Az ellátott az élelmiszereket, tisztálkodó és tisztító szereket terméklistából választhatja, a termékek mennyiségét, valamint a házhoz szállítás napjait egyezteti az ellátást biztosítóval, de nem határozhatja meg a termékek márkáját, illetve a beszerzés helyét. A kért alapvető élelmiszerek ára alkalmanként nem haladhatja meg az ötezer forintot.


  1. Az ellátott az ebédet és az élelmiszercsomagot hetente, az áruk ellenértékét azok megrendelésekor, az ellátást biztosítóval történő egyeztetésekor előre, a helyszínen készpénzben fizeti ki az ellátást biztosítónak, melyről bizonylatot kap.




3. §

Az 1. § szerinti ellátást kivételes méltányosságból


  1. a 70 év feletti személlyel egy háztartásban élő, fogyatékkal élő, vagy egyéb ok miatt önmaga ellátására nem képes személy számára is biztosítható, a 2. §-ban foglaltak rá is vonatkoznak.
  2. az egyedül a településen élő, e-rendelet hatálya alá nem tartozó közeli hozzátartozóval nem rendelkező igazoltan állandó kezelésre szoruló krónikus megbetegedésben szenvedő ezért kiemelten veszélyeztetett személy számára is biztosítható, amennyiben az önkéntes házi-karantént írásban vállalja, az önkéntes karantén fenntartásának idejéig a 2. §-ban foglaltak rá is vonatkoznak.
  3. az a 60 év feletti egyedül a településen élő, e-rendelet hatálya alá nem tartozó közeli hozzátartozóval nem rendelkező, ezért kiemelten veszélyeztetett személy számára is biztosítható, amennyiben az önkéntes házi-karantént írásban vállalja, az önkéntes karantén fenntartásának idejéig a 2. §-ban foglaltak rá is vonatkoznak.



4. §

A fenti ellátások biztosítása során közreműködő személyek fényképes igazolvány, valamint az Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője által kiállított, bélyegzővel ellátott irat felmutatásával kötelesek igazolni magukat.


5. §

Ezen rendelet a kihirdetése napján 18.00 órakor lép hatályba.




Koltai Péter

Dr. Tóth Sándor

Polgármester

Jegyző



A rendelet Szentlőrinc városában a helyben szokásos módon 2020. március 25. napján 9.00 órakor kihirdetésre került.


Dr. Tóth Sándor

Jegyző