Egerág község képviselő testületének 5/2017 (VI.19.) önkormányzati rendelete

a Hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívül kötendő házasságkötés szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 01

Egerág község képviselő testületének 5/2017 (VI.19.) önkormányzati rendelete

a Hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívül kötendő házasságkötés szabályairól

Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §- ában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. a rendelet hatálya

1. § (1) A Rendelet hatálya azokra a személyekre terjed ki, akik a Kozármislenyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Egerági Kirendeltségén jelentik be házasságkötési szándékukat.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon kívül a rendelet hatálya alá tartoznak azon személyek, akik jubileumi ünnepség vonatkozásában igényelik a Hivatal Egerági Kirendeltsége anyakönyvvezetőjének közreműködését.

II. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

- jubileumi ünnepség: minden olyan ünnepi rendezvény, amely megszervezésének alapvető célja a kérelmet benyújtó személy házastársi kötelékéről történő méltó, és ünnepélyes megemlékezés.

- hivatali helyiség: a Hivatal Egerági Kirendeltsége házasságkötő terme (7763 Egerág, Szabadság tér 1.)

- hivatali munkaidő: a Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában foglalt munkaidő.

III. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése

3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelem elbírálásakor az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Anyakönyvi törvény) rendelkezéseit kell figyelembe venni.

(2) A kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg, írásban kell előterjeszteni.

4. § (1) A kérelem elbírálása előtt az eljáró anyakönyvvezető a házasulandók által megjelölt helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít, annak megállapítása érdekében, hogy a házasságkötés helyszínére vonatkozó jogszabályi előírások teljesülnek-e, és biztosíthatóak-e az eseményhez méltó körülmények. A szemle mellőzhető, amennyiben a szertartásra az Önkormányzat tulajdonában álló épületben kerül sor.

(2) A Jegyző a szemléről készült feljegyzés, és a kérelmezők nyilatkozata alapján, határozattal bírálja el a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmet.

5. § A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek további feltétele a Rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott, az adott eseményre vonatkozó díj befizetésének igazolása.

IV. A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezése

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre irányuló kérelem elbírálásakor Anyakönyvi törvény rendelkezéseit kell figyelembe venni.

(2) A kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell előterjeszteni.

V. Jubileumi ünnepségen való közreműködés szabályai

7. § (1) Az anyakönyvvezető jubileumi ünnepségen történő részvételére irányuló kérelem elbírálása során a Jegyző elsődlegesen az esemény megrendezésének célját, a lebonyolítás körülményeit vizsgálja.

(2) Jubileumi ünnepség lebonyolítása során az anyakönyvi eljárás hivatalos kellékei nem alkalmazhatók.

VI. A díjfizetés szabályai

8. § (1) A Rendelet 1. sz. mellékleteiben meghatározott szolgáltatási díjakat a Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni legkésőbb a házasságkötést megelőző 30. napig.

(2) A díj teljes egészében elengedhető, amennyiben a felek egyike közeli halállal fenyegető egészségi állapotban van, vagy ha egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben történő megjelenés. Az egészségi állapot igazolásához a Jegyző szükség szerint orvosi iratok bekérésére jogosult.

(3) 50 % szolgáltatási díjkedvezményben részesíthető a kérelmező, ha a házasulók legalább egyike állandó egerági lakóhellyel rendelkezik.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott kedvezmény biztosításáról a Jegyző dönt.

VII. Az anyakönyvvezető díjazása

9. § A hivatali helyiségen kívül tartandó házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt a Rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott összegű díjazás illeti meg.

VIII. Záró rendelkezések

10. § (1) A Rendelet 2017. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Egerág Község Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések és a családi események szolgáltatási díjáról szóló 8/2011.(V.19.) önkormányzati rendelete.

Hegyi Győző
polgármester

Dr. Korossy Ildikó
jegyző