Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019 (I.31.) önkormányzati rendelete

HUMANREAKTOR - szellemi erőforrásfejlesztés Szentlőrinc térségének közszolgáltatásaiban ösztönző támogatásokról

Hatályos: 2019. 02. 01

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019 (I.31.) önkormányzati rendelete

HUMANREAKTOR - szellemi erőforrásfejlesztés Szentlőrinc térségének közszolgáltatásaiban ösztönző támogatásokról

2019.02.01.

Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2), 26. §, 32. § (3) és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az „HUMÁNREAKTOR – szellemi erőforrásfejlesztés Szentlőrinc térségének közszolgáltatásaiban” ösztönző támogatásokról vonatkozóan a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya, értelmező rendelkezések

1. § A rendelet célja az „HUMÁNREAKTOR – szellemi erőforrásfejlesztés Szentlőrinc térségének közszolgáltatásaiban” (EFOP – 1.5.3-16-2017-00100 kódszámú pályázatban) elnevezésű pályázat keretében biztosított ösztönző támogatás program részletes rendelkezéseinek meghatározása. Szentlőrinc Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a város jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkezők személyek városba történő letelepedésének támogatása. Az Önkormányzat vállalja, hogy meghatározott időtartamra ösztönző támogatását folyósít a pályázaton nyertes, itt letelepedni kívánó fiatal szakemberek számára. Az Önkormányzat célja, hogy a Szentlőrinci székhelyű vagy telephelyű munkáltatók ösztönzésével egyidejűleg a város lakosságmegtartó erejét növelje, a szakemberek szellemi tőkéjüket Szentlőrincre visszatérve, vagy itt letelepedve a város fejlődése érdekében kamatoztassák.

2. § E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 14-21 éves év közötti magyar állampolgár személyekre, akik e rendelet szerinti középfokú közoktatási intézményben nappali tagozaton tanulói jogviszonnyal, és e rendelt alkalmazásában Szentlőrinc térségének valamely településén lakcímmel rendelkeznek vagy Szentlőrinc térségének valamely településére kívánnak költözni.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Szentlőrinc térsége a HUMÁNREAKTOR – szellemi erőforrásfejlesztés Szentlőrinc térségének közszolgáltatásaiban EFOP – 1.5.3-16-2017-00100 kódszámú pályázatban meghatározott települések: Csonkamindszent, Helesfa, Hetvehely, Kacsóta, Okkorvölgy, Szentkatalin, Szentlőrinc.

2. tanulói jogviszony: a tanuló magyar középfokú közoktatási intézménnyel a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény alapján létesített jogviszonya.

3. középfokú közoktatási intézmény: a nemzeti köznevelésről 2011. évi CXC. törvény alapján meghatározott köznevelési intézmény.

4. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyenesági rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokon és testvére, a testvér házastársa (közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér)

5. szociálisan rászoruló: e rendelet tekintetében az a személy minősül szociálisan rászorulónak, akinek a Szoc. tv. (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona nincs; illetve hátrányos helyzetét igazoló - a Szentlőrinci családsegítő központja által adott - nyilatkozat és elkészített környezettanulmány rendelkezésre áll

6. önkéntes tevékenység: a diákok által kötelező közösségi célú, a településen, közintézménynél vagy civil szervezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység.

2. A támogatás feltételei

4. § A pályázat tartalmi elemei:

a) a pályázó adatai,

b) a pályázó részletes önéletrajza, külön kiegészítve az eddig végzett önkéntes tevékenységével, vagy az e körben a jövőre nézve tett vállalásaival

c) amennyiben nem rendelkezik Szentlőrinc térségének valamely településén lakcímmel, nyilatkozat a Szentlőrinc térségének valamely településén lakcím létesítéséről, kiegészítve az érintett ingatlan tulajdonosának erre vonatkozó támogató nyilatkozatával.

3. A támogatás igénylése, mértéke, elbírálása

5. § (1) Ezen rendeletben meghatározott támogatást a Szentlőrinc térségének valamely településén önkéntes közérdekű közösségi tevékenységet vállaló fiatalok pályázat útján nyerhetik el.

(2) A pályázati feltételek meghatározásáról, a pályázat kiírásáról, annak tartalmáról, illetve a pályázat elbírálásáról a Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének Humán Bizottság javaslatára a Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testület dönt.

(3) Az ösztönző támogatás összegét a pályázati fel Az ösztönző támogatás maximum 10 hónapon keresztül folyósítható.

(4) A pályázat elbírálásánál előnyt jelent továbbá az eddig végzett önkéntes munka, valamint a végezni kívánt önkéntes munkára tett vállalás, annak vállalása, hogy a tanulmányi átlaga a legutolsó lezárt félévhez képest a következőben javulást fog mutatni. A pályázat elbírálásánál előnyt jelentő körülmények az alábbi sorrendben vehetők figyelembe: önkéntes tevékenység, tanulmányi átlag javításának vállalása.

4. Az ösztönző támogatás folyósításának feltételei

6. § Az ösztönző támogatás folyósításának feltétele:

a) az Önkormányzattal való szerződéskötés;

b) a 18. életévét még el nem érő támogatott esetén a törvényes képviselő előzetes írásos beleegyezése;

c) Szentlőrinc térségének valamely településén lakóhellyel nem rendelkező, Szentlőrinc térségének valamely településére költöző személy esetében a Szentlőrinc térségének valamely településén lakcím meglétének igazolása;

d) önkéntes tevékenység vállalása; vagy

e) önkéntes tevékenység vállalása, és annak vállalása, hogy a tanulmányi átlaga a legutolsó lezárt félévhez képest a következőben javulást fog mutatni.

7. § A szerződés tartalmi elemei különösen:

a) az ösztönző támogatásban részesülő támogatott kötelezettségvállalása, hogy Szentlőrinc térségének valamely településén lakcímét, életvitelszerű Szentlőrinc térségének valamely településén való tartózkodás, valamint a Szentlőrinc térségének valamely településén Ifjúsági Klubbal (a továbbiakban: IK) szerződés aláírását követő 5 napon belül tagsági viszony létesítése és a támogatási időszakban való fenntartása.

b) a pályázatában vállalt önkéntes közösségi tevékenység részletezése.

c) az ösztönző támogatás kötelezettségvállalása, hogy amennyiben az ösztönző támogatás folyósítására vonatkozó feltételeket megszegi, (így különösen: életvitelszerűen más településre költözik; folyósítást követően nem az e rendeletben rögzítettek szerint tarja lakcímét Szentlőrinc térségének valamely településén; a szerződés aláírását követő 5 napon belül a IK-ba neki felróhatóan nem létesít tagságot, a IK-ba, vagy a IK tagságát a jelen szerződés hatálya alatt megszünteti, vagy neki felróhatóan megszűnik; a pályázat keretében hamis adatokat szolgáltat; tanulói jogviszonyának megszűnését, megszűntetését nem jelenti be 5 napon belül, a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem végzi) a folyósított támogatásnak a mindenkori jegybanki alapkamattal megnövelt összegét a visszafizetési kötelezettséget megalapozó tény bekövetkezésétől számított 30 napon belül visszafizeti.

5. Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet az 1. § és 8. §-ban megjelölt pályázatban e célra fordítható keret kimerülését követő 60. napon hatályát veszti.

(3) E rendeletet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de a rendelkezéseit a már folyamatban lévő támogatási jogviszonyokra is alkalmazni kell.