Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (V.19.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

Hatályos: 2014. 05. 20- 2021. 12. 31

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (V.19.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

2014.05.20.

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. §
A rendelet célja, hogy Szentlőrinc Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) – az egyetemes emberi kultúra és a nemzeti kultúra részeként elismerve a sport kiemelkedő jelentőségét az egészségmegőrzésben, a személyiség formálásában, a közösségi magatartás kialakítása területén, különleges szerepét az ifjúság fizikai és erkölcsi nevelésében – a helyi testedzés és sporttevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekedjen, hogy biztosítsa a közigazgatási területén lakó állampolgárok jogát az Alaptörvény XX. cikk (1) bekezdésében emberi alapjogként rögzített testi és lelki egészséghez, valamint az Alaptörvény XX. cikk (2) bekezdése alapján elősegítse ezen alapjog érvényesülését a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy a város állampolgárai e jogukat minél szélesebb körben gyakorolhassák.

A rendelet hatálya

2.§
(1) E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat által fenntartott sport intézményre, közoktatási intézményekre, valamint az önkormányzat által alapított gazdasági társaságokra, amennyiben azok sport feladatot látnak el.
(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá mindazokra a szentlőrinci székhellyel rendelkező nem önkormányzati fenntartású vagy alapítású sport feladatot ellátó intézményekre, gazdasági társaságra, társadalmi és civil szervezetekre, társulásokra és magánszemélyekre is, ha velük az önkormányzat sport feladat ellátására támogatási szerződést köt.

Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

3.§
(1) Az önkormányzat a helyi sportfeladatok ellátása és támogatása során kiemelt feladatának tekinti:

Az önkormányzati sportfeladatok irányítása

1. a sporttevékenység támogatását,
2. a sport hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő helyi sportkoncepció meghatározását és megvalósítását,
3. a helyi sportszervezetekkel és intézményekkel való együttműködés,
4. az egészséges életmód iránti állampolgári igény kielégítését és a szabadidősport helyi feltételeinek javítását,
5. a helyi sportélet alapját képező óvodai, iskolai testnevelés és a diáksport személyi és tárgyi feltételeinek javítását,
6. az utánpótlás-nevelés támogatását, fejlesztését, a városi és a diákolimpiai sportverseny rendszer működtetését és fejlesztését, illetve az olimpiai utánpótlás - nevelési program segítését és olimpiai műhelyek létesítését,
7. az élsport és a versenysport eredményesség alapján történő támogatását, valamint a hátrányos helyzetűek sportjának támogatását és a sportolási feltételeinek javítását,
8. a tulajdonában álló sportlétesítmény működtetését, fenntartását és fejlesztését.
4.§
Az e rendeletben meghatározott sportfeladatok ellátásával kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület, illetve a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a Városi Humán Feladatokat Ellátó Bizottság gyakorolja.

A helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatok ellátásában

együttműködő intézmények és társadalmi szervezetek

5.§
(1) Az önkormányzat a testnevelési és sportfeladatok ellátása érdekében biztosítja az alapfokú oktatási intézmények testnevelési és diáksport tevékenységének működési feltételeit, sportlétesítményeket tart fenn az oktatási intézményekben, valamint sportszervezeteket, egyesületeket és sport tevékenységet folytató gazdasági társaságokat támogat.
(2) Az önkormányzat a sportfeladatainak ellátásához a rendelet 5. § (1) bekezdésében felsorolt szervezeteken kívül, az alábbi intézményeket, létesítményeket és szervezeteket kérheti fel sportfeladat ellátására:
a.) a nem testnevelési és sport feladatokat ellátó intézményeket,
b.) a nem önkormányzati fenntartású sportlétesítményeket működtető szervezeteket,
c.) a sportcélú társadalmi szervezeteket és egyesületeket,
d.) sport tevékenységet folytató vállalkozásokat, illetve gazdasági társaságokat.
(3) A rendelet 5. § (2) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a testnevelés és sport feladatok ellátásába való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények, sportlétesítmények és szervezetek által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

Az önkormányzati sportfeladatok ellátásának szervezeti keretei

6.§
(1) Az önkormányzat a helyi sportfeladatok ellátása érdekében az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn:
1. a közterületi sportpályák, játszóterek.
2. Az oktatási-nevelési intézmények az alapító okiratukban írtak szerint gondoskodnak a kezelésükben álló szabadtéri és fedett sportlétesítmények és játszóterek fenntartásáról.
(2) Az önkormányzat évenkénti költségvetésében biztosítja a 7. § (1) bekezdésben felsorolt sportlétesítmények fenntartását és működtetését.

A sportszervezetek támogatása

7. § A képviselő-testülete a város sportéletének fejlődését szem előtt tartva, az e területeken működő intézményeket, sportszervezeteket különösen az alábbi szempontok figyelembevételével kívánja támogatni:

1. a vállalt sporttevékenység rendszeressége, szervezettsége, az abban aktívan résztvevők száma – különös tekintettel a gyermek és ifjúság korosztály létszámra,
2. a sporttevékenység
- eredményessége,
- népszerűsége,
- városi hagyományai,
3. a sporttevékenység keretében a fiatalok illetőleg az abban résztvevők felé közvetített szakmai-erkölcsi értékrend,
4. a sporttevékenységet folytató szervezet, egyesület átlátható, ellenőrizhető gazdasági, sportstatisztikai mutatói,
5. törvényes működés.

A támogatás formái

8. § (1) A képviselő-testülete a város sportéletében közreműködő szervezeteket az alábbi módon támogatja:

1. a tulajdonában lévő létesítmények (kivéve a Városi Sportpálya) térítésmentes illetőleg kedvezményes (önköltségi) áron történő igénybevételi lehetőség biztosításával,

2. a Városi Sportpályát Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete szerződés keretében működésre átadja a Városi Sportegyesület részére. A sportpálya működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet az önkormányzat az éves költségvetésében állapítja meg, melyről az Egyesületnek minden év végéig (számlákkal igazoltan) köteles elszámolni,

3. pályázati rendszer keretében biztosított közvetlen pénzbeli támogatással.(2) A támogató és a támogatott minden esetben külön együttműködési megállapodásban rögzíti a támogatás biztosításának feltételeit, a feltételek teljesülésének ellenőrzési módját, a támogatottal kapcsolatos elvárásokat.

(3) A képviselő-testület a pályázati rendszer keretében felosztható sportcélú támogatási alapot évente a költségvetésről szóló rendeletében határozza meg.

(4) A pályázati rendszer részletes szabályait külön önkormányzati rendelet határozza meg.

Sportlétesítmények térítésmentes vagy kedvezményes igénybevétele,

szabadtéri létesítmények

9. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló és az általa megbízott szervezet által működtetett sport célú létesítményeket a város közoktatási intézményei szervezett sporttevékenység céljából - a kezelővel történő egyeztetést követően - vehetik igénybe a létesítmény működtetési rendje szerint.

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló és az általa megbízott szervezet által működtetett sport célú létesítményeket az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező magánszemélyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek (a továbbiakban: igénybevevők) - sportegyesületi tagság keretein belül, illetve szervezett szabadidős sporttevékenység céljából - önköltségi áron vehetik igénybe a létesítmény működtetési rendje szerint. Az önköltségi ár magában foglalja a pályahasználatot (felfestés, háló), ill. az öltözési és zuhanyozási lehetőség biztosítását.

(3) Az önkormányzat tulajdonában álló és az általa megbízott szervezet által működtetett sport célú létesítményeket az igénybevevők a létesítmény nyitvatartási idején belül használhatják, a rendelet 9. § (2) bekezdésében meghatározott szolgáltatások nélkül.

(4) A létesítményhasználat során elsőbbséget élvez az a sportszervezet, amely

a.) rendszeresen használja a létesítményt,
b.) sportcsoportjai szervezett versenyrendszer keretében végzik tevékenységüket,
c.) szakképzett sportvezető, edző felügyelete alatt folytatja tevékenységét.
(5) A létesítmény működtetője köteles a fentiek figyelembevételével elkészíteni és jól látható helyen kifüggeszteni a létesítményhasználat általános rendjét, ütemtervét, melyet az igénybevevők kötelesek betartani.

Fedett létesítmények

10. § (1) Az önkormányzat által működtetett intézmények az általuk használt sportcsarnokokat, tornatermeket tanítási napokon 18 óráig az iskolai és diáksport céljára használják.

(2) Munkanapokon, munkaszüneti és ünnepnapokon a sportlétesítmény működtetője által előre meghatározott működési rend szerint üzemelő sportlétesítmények a verseny és szabadidősport céljait szolgálják. Ennek keretében elsőbbséget élveznek a versenysport egyesületek.

(3) A versenysport egyesületek e létesítményeket az egyesület (igénybevevő) az intézmény (létesítménykezelő) és az önkormányzat (tulajdonos) által kötött háromoldalú megállapodásban részletesen meghatározott feltételek szerint használhatják.

(4) A tömeg- és szabadidősport céljaira a fenti időszakban az egyesületek az intézmény által meghatározott áron vehetik igénybe a létesítményeket - előre egyeztetett időpontban - az igénybevevő és a kezelő által megkötött megállapodás alapján.

(5) Az ezen felüli intézményi, egyesületi, tömeg- és szabadidősport igények kielégítése a kezelő által meghatározott térítési díj ellenében történik.

Záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet 2014. május 20. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentlőrinc Város Önkormányzat 13/2008. (V.30.) önkormányzati rendelete.