Ikervár község képviselő testületének 6/2017 (VI.16..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 06. 17

Ikervár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. Értelmező rendelkezések


1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Ikervári Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozó Terme (9756 Ikervár, Kossuth u.47.) és Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár Tanácskozó Terme (9756 Ikervár, József A.u.85.)

b) hivatali munkaidő: Ikervári Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.



2.  Az engedélyezés szabályai



2. § (1) A házasságkötést hivatali helyiségen kívül a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínnel rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulását az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (így különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók feladata. E feltételek különösen az elhelyezés, a hangosítás, az áramszolgáltatás, asztal biztosítása.  

(5) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulók által választott helyszínen szemlét tart.

   (6) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül

a) hétfőtől csütörtökig 16,00 órától 19,00 óráig

b) pénteken 14,00 órától 19,00 óráig

   b) szombaton 10 órától 19,00 óráig

c) szabadtéren május 1. és szeptember 30. közötti időszakban engedélyezhető.


3. Az önkormányzat részére fizetendő díj


3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja   5000 ,- Ft.

(2) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja     5000 ,-Ft..

(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja     5000 ,-Ft.

(4) Az (1) –(3) bekezdésben meghatározott díjakat Ikervár Község Önkormányzata részére kell megfizetni a Savaria Takarékszövetkezetnél vezetett 72700112-15421065 számú számlára. A megfizetés tényét a házasságkötés időpontját megelőző 3. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

4. § A szolgáltatás igénybevevői a 3. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötésre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.


4. Munkaidőn kívül házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezető díjazása
   

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy házasságkötési eseményenként bruttó 10.000,-   Ft díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára.


5. Záró rendelkezések


6. § 

(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről szóló 9/2013.( V.30.) önkormányzati rendelet.



Ikervár, 2017.június 15.



          Fehér Ferenc                                                             Rauchné Király Zsuzsanna                  polgármester                                                                            jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetve Ikerváron, 2017. június 16-án.


                                                                                                                                               

Rauchné Király Zsuzsanna   

 jegyző