Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2020. 10. 23- 2022. 07. 31

Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatásról

2020.10.23.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a törvényben meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatásra terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Ikervár község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra,

b) a község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal el nem látott ingatlan tulajdonosára, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos), akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására Szabó Norbert egyéni vállalkozó (9633 Simaság, Deák F.u.11.) közszolgáltató jogosult Ikervár Község Önkormányzatával kötött szerződés alapján.A szerződés időtartama 2022. július 31. napig terjed

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltató a szombathelyi szennyvíztisztító telepen helyezi el.

A közszolgáltatás ellátásának rendje

3. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtéséről a törvényi, valamint a környezetvédelmi és közegészségügyi előírásoknak megfelelően.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon a rendeletben megjelölt közszolgáltató részére történő átadással.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni.

(4) Az éves igénybevétel kötelezettsége alól mentesül az ingatlantulajdonos, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz nem keletkezik és ennek tényét a közszolgáltatóhoz bejelentette írásban.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a szolgáltatónál megrendelni.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A közszolgáltató kötelessége - a törvényben, e rendeletben és a közszolgáltatási törvényben foglaltak szerint- a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatás ellátása Ikervár község közigazgatási területén, a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosok vonatkozásában.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű járművel végezhető úgy, hogy a gyűjtés és szállítás során szennyeződést ne okozzon.

(3) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a közszolgáltató kötelessége a szennyeződés azonnali megszüntetése, a szennyezett terület vagy tárgy tisztítása, fertőtlenítése.

(4) A közszolgáltató köteles az igénybejelentést követő 48 órán belül a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és szállítását elvégezni.

(5) A közszolgáltató köteles a hatályos jogszabályokban foglalt bejelentési, adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettségét teljesíteni.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezést kialakítani az építéshatósági előírások szerinti módon.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről e rendeletben szabályozott módon a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles megfizetni a közszolgáltatónak számla ellenében e rendelet szerinti díjat.

(4) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól a rendelet 3. § (4) bekezdése szerint.

Közszolgáltatási szerződés tartalma

6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a. a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,
b. a szerződés tárgyát,
c. a közszolgáltatási szerződés időtartamát,
d. a teljesítés helyét,
e. a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,
f. a felek jogait és kötelezettségeit,
g. a közszolgáltatási díj megállapításának módját,
h. a szerződés módosításának, felmondásának módját.
A közszolgáltatás díja

7. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízgyűjtési-, szállítási -és ártalommentes elhelyezési díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A személyes adatok kezelése

8. § A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyi adatok, lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez szükséges célra tarthatja nyilván és kezelheti a külön jogszabály szerinti rendelkezéseknek megfelelően

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladék szállításáról és ártalmatlanításáról szóló 8/1999.(IX.15.) önkormányzati rendelete

1. melléklet

A közszolgáltatás díja
2.800- Ft + ÁFA / m3, mely a szállítási és ártalmatlanítási díjat is magába foglalja