Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020 (X.23.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 24- 2021. 04. 29

Tolcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Tolcsva településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális támogatás, egyszeri tűzifa juttatás jogosultsági feltételeit és az igénylés, odaítélés menetét.


(2) A rendelet hatálya kiterjed Tolcsva közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyeknek legfeljebb 2 erdei m3 vissza nem térítendő természetbeni támogatást, egyszeri tűzifa támogatást biztosíthat, a rendelkezésére álló 216 erdei m3 keménylombos tűzifakeret terhére.


(2) Szociálisan rászoruló személy, aki:

a)  aktív korúak ellátásában, vagy

b) időskorúak járadékában, vagy

c) települési támogatásban részesül, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) közös háztartásban élő családtagjainak az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200% -át, egyedül élő esetében a 300%-át.


(3) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 2. § (2) bekezdés a) -d) pontban megjelölt személy.


(4) Támogatás feltétele, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtési lehetőséggel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítsa.


(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a lakásban található háztartások számától.


(6) Amennyiben egy ingatlanból több kérelem érkezik, az elbírálás során előnyt élvez az, aki a kérelmet korábban nyújtotta be.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.


(2) Az üresen álló, életvitelszerűen nem lakott ingatlanra szociális célú tűzifa támogatás nem kérhető.


(3) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást, semmiféle jogcímen nem kér.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. függelék szerinti kérelem benyújtásával indul.


(2) A kérelmet 2020. december 1. napjáig, a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatalhoz (3934 Tolcsva, Szabadság tér 16.) lehet benyújtani.


(3) A kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a szociális rászorultságának e rendelet 2. § (2) bekezdés szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékelnie kell az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát, illetve e rendelet 2. § (2) bekezdés e) pontja esetében a jövedelmet kell igazolni.


(4) A kérelmek elbírálása Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatás odaítéléséről, legkésőbb 2020. december 15. napjáig dönt.


(5) A polgármester legkésőbb 2021. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa térítésmentes kiszállításáról.


(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. függelékét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. április 30.  napján hatályát veszti.

                          Csoma Ernő                                                   Szabó Ferenc

                           polgármester                                                     jegyző