Taktakenéz Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 07. 01- 2022. 03. 23

Taktakenéz Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2020.07.01.

Taktakenéz Községi Önkormányzat képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Taktakenéz Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tekinti, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és a feladatok megvalósításában résztvevők támogatását. A település minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításhoz, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, esélyegyenlőséghez a kulturális javak megismerése tekintetében.

(2) Az önkormányzat kiemelt törekvései:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település hagyományainak ápolása, hagyományok megőrzésének segítése, önszerveződő, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívásának segítése, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a helyi értékek védelmének erősítése,

c) az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, helyi önszerveződő civil szervezetek támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,

d) a település kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, rendezvények rendezése.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Taktakenéz Község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységekre, az azokban résztvevő személyekre, szervezetekre, az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában részt vevő alkalmazottakra, a közművelődési megállapodást kötő jogi, vagy természetes személyekre, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybevevőkre terjed ki.

3. § E rendeletben használt fogalmak alatt a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Kult. tv.) meghatározott fogalmakat kell érteni.

3. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

4. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során biztosítja a Kult. tv. 76. § (3) bekezdés a)-b) pontjában felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat.

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

5. § (1) Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat a helyi sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetését célzó tevékenységek támogatása, a helyi művelődési szokások gondozása,

b) a helyi önszerveződő civil szervezetek tevékenységének támogatása,

c) helyi társadalom közösségi életének segítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzéséhez helyszín biztosítása,

e) a kulturális élet gazdagítása és az emberek közötti kulturális kapcsolatok erősítése érdekében, az esztétikai élmények megéléséhez közművelődési rendezvények szervezése,

f) méltó megemlékezés a nemzeti ünnepekről,

g) a lakosság közérdekű információkhoz jutásának elősegítése,

h) a települési könyvtári ellátás biztosítása,

i) a könyvtárban közösségi internet hozzáférés biztosítása.

5. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

6. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról saját fenntartású közösségi színtéren gondoskodik.

7. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatellátás során közösségi színtérként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Művelődési Ház (3924 Taktakenéz, Kossuth u. 9.),

b) egyéb, önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas ingatlan.

(2) A közösségi színtérként szolgáló épületek fenntartásáról az Önkormányzat közvetlenül gondoskodik. A helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében az Önkormányzat szakirányú középfokú végzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat.

8. § A települési könyvtári ellátás biztosítását az Önkormányzat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei II. Rákóczi Ferenc Könyvtárral kötött megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas nyilvános könyvtári szolgáltató helyet működtet a Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola (3924 Taktakenéz, Fő u. 18.) épületében.

9. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) önszerveződő civil szervezetekkel, művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel,

c) egyházakkal,

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a) a települési honlapon,

b) plakátok, szórólapok útján

ad tájékoztatást a település lakossága részére.

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

10. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait és közösségi színtereinek működését a költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

7. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 8/2008. (IV. 29.) önkormányzati rendelet.