Kéleshalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események és egyéb családi események engedélyezéséről, szolgáltatási díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2015. 10. 01

Kéleshalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2015. (IX. 29.)  önkormányzati rendelete


az anyakönyvi események és egyéb családi események engedélyezéséről,
szolgáltatási díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről


Kéleshalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

1. §


(1) Az anyakönyvvezetőnél illetékmentes kérelmet kell benyújtani a kérelem indokolásával:

a) a hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény iránt,

b) a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény iránt,

c) valamint a hivatali munkaidőn kívül történő és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény iránt.

(2) A Borotai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője az engedélyezési eljárása során a határozatot a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül hozza meg.


2. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény méltóságteljes lebonyolítására és a jogszabályban előírt feltételek biztosítására, továbbá e rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat megfizetik.

(2) Az engedélyező a helyszínen köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín megfelel az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása feltételeinek, valamint jelen rendelet előírásainak.


3. §


(1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény – munkaszüneti napok kivételével –

a) hétfő, kedd, szerda és csütörtöki napokon 1600 óra és 1900 óra,

b) pénteki napon 1300 óra és 1900 óra,

c) szombati napon 900 óra és 1900 óra között

engedélyezhető.

(2) Vasárnapi napon, december 31-én, és az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő időpontban anyakönyvi esemény csak különös méltánylást érdemlő esetben, a kérelemben részletesen kifejtett indokok alapján engedélyezhető.






II. Fejezet

Az anyakönyvi események és egyéb családi események megrendezésének térítési díjai

4. §


(1) Hivatali munkaidőben az anyakönyvi események és egyéb családi események vonatkozásában az

a) az ünnepség céljára az anyakönyvvezető döntése alapján kiválasztott, megfelelően berendezett helyiség biztosítása,

b) az ünnepi beszéd,

c) az emléklap és

d) az anyakönyvi kivonat

díjmentes.

(2) Az önkormányzat által biztosított egyéb szolgáltatásokért a jelen rendelet 1. mellékletében foglalt díjat kell megfizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény, a hivatali munkaidőn kívül tartott anyakönyvi esemény, továbbá a hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény esetén az önkormányzat részére fizetendő többletszolgáltatás díját és ebből az anyakönyvvezetőt megillető díjat e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


5. §


(1) A térítési díj ellenében végzett szolgáltatásokat és azok díjtételeit az anyakönyvvezetők és a szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek a családi esemény típusának megfelelő, e rendelet 3. mellékletét képező megrendelőlapon rögzítik.

(2) A jelen rendelet 1-2. mellékletében meghatározott díjakat az Önkormányzat által kiállított számla alapján kell megfizetni, és a díj megfizetését az erről szóló bizonylat bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni legkésőbb az anyakönyvi eseményt vagy az egyéb családi eseményt megelőző 5. napon.

(3) Az anyakönyvi esemény vagy az egyéb családi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek annak kitűzött időpontja előtt legalább 3 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell fizetni a kérelmező részére.


6. §


(1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt az 2010. évi I. törvény 19. § (2) bekezdése alapján választása szerint a szabadidő helyett e rendelet 2. mellékletében meghatározott díjazás illeti meg.












III. Fejezet

Záró rendelkezések

7. §


E rendelet 2015. október 1. napján lép hatályba.


8. §


E rendelet határozatlan időre szól.


9. §


Hatályát veszti Kéleshalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli és munkaidőn kívül történő díjak mértékéről szóló 5/2011. (IV.28.) rendelet.


Szvétek Lajos Róbert

p.h.

Pápay László

polgármester


jegyző




Záradék:

p.h.

Pápay László

A rendelet kihirdetve: 2015.IX.29.


jegyző