Táska Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019 (III.20.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2019. 03. 21


Táska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdés, és a 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1.§

A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása a levegő tisztaságának védelme érdekében.

2.§

 (1) A rendelet területi hatálya Táska község közigazgatási területének belterületi részére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott területen a természetes személyekre, jogi személyekre és a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.


2. Értelmező rendelkezések

3.§

A rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: fáról és cserjéről lehullott lomb, elhalt növényi rész, metszési hulladék, kaszálék, nyesedék, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék,


b)  veszélyes hulladék: a műanyag, a gumi, fáradt olaj, vegyszer, festék, gyógyszer, százazelem, illetve ezek maradékai.


3. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai

4.§

A község közigazgatási területének belterületén az avar és kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással, vagy zöldhulladék elszállításával kell gondoskodni.

5.§


(1) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése  kedden és pénteken 08:00 – 16:00 óra között engedélyezett, kivéve, ha kedd vagy péntek ünnepnapra esik. 


(2) Avar és kerti hulladék tűzgyújtási tilalom időtartama alatt nem égethető.

6.§


Avar és kerti  hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék, vagy veszélyes hulladék nem égethető.

7.§


(1) Az avart és kerti hulladékot égetni csak megfelelően kialakított helyen vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és  lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.


(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy az abban rakott tűz azokra veszélyt ne jelentsen.


   (3) Közterületen avar és kerti hulladék  égetése tilos.

8.§


(1) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz kerti hulladék, avar esetében szabad végezni. Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, vagy más segédanyag nem alkalmazható.


(2) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.


(3) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz kialudt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs vagy hamu lelocsolásáról és földréteggel való lefedéséről.


9.§


A kerti grillezésre  és a tűzön történő sütés-főzésre a rendelet rendelkezései nem vonatkoznak.


10.§


A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


4. Záró rendelkezések


11.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését  követő napon lép hatályba.


                     Gadányi István                                      dr. Halász Péter

                       polgármester                                              jegyző      


A rendelet kihirdetésre került 2019. március 20-án


                                                                                  dr. Halász Péter

                                                                                            jegyző