Táska Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019 (XII.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati elismerések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2020. 01. 01

Táska Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A „Díszpolgári cím” adományozásának feltételei


1. § (1)A „Táska Község Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2)A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett és pénzjutalom jár.

(3)A képviselő-testület díszpolgári címet adományozhat,

- annak a személynek, aki munkájával, tevékenységével maradandó értéket teremtett a községben,

- aki a falu fejlődése, az ifjúság nevelése, a község ügyeinek ellátása érdekében hosszú távon kiemelkedően hasznos egyéni vagy közösségi munkát végzett.

(4) Posztumusz díszpolgári cím adományozható az (1) és (3) bekezdésben meghatározott fennállása esetén.

(5) Évente legfeljebb két díszpolgári cím adományozható, beleértve a posztumusz díjat is.

2. § (1.) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

b) díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.


3.§ (1) A díszpolgári cím adományozását jogosultak kezdeményezni:

- a polgármester

- a települési képviselő

(2) A díszpolgári cím odaítéléséről a képviselő-testület minden évben március hónapban zárt ülésen, titkos szavazással határoz.

(3) A javaslatot a jegyzőnek kell írásban, indoklással ellátva leadni január 31-ig, mely javaslatok alapján a jegyző előterjesztést készít a képviselő-testületnek.

(4) A díszpolgári cím minden év március 15-én a Nemzeti Ünnep évfordulóján kerül átadásra. Az odaítélés és átadás időpontjától a képviselő-testület eltérhet.

(5) A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet a polgármester adja át. Az adományozást határozat formájában a jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.

4. §  (1) A díszpolgári cím egy A/4-es nagyságú, összecsukható lappal kerül átadásra, melynek külső borítója a községi zászló színével megegyező, rajta a település nevével, címerével. Belsőlapján szerepeltetni kell az elismerésben részesülő személy nevét, születési adatait, lakcímét, a cím adományozóját, adományozási jogcímét, a polgármester és a jegyző aláírását, képviselő-testület pecsétjét, a díszpolgári címet adományozó határozat számát, keltét.

(2) A díszpolgári cím adományozását rövid életrajz és az érdemek rövid leírásával, díszes kivitelű albumban kell megörökíteni és nyilvántartani.

(3) A Faluházban egy tablón szerepeltetni kell a díszpolgári címben részesülő személyek nevét, az adományozás jogcímét és évét.

5. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

6. § (1) Táska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a  díszpolgár- ideértve a posztumusz díszpolgárt is – jogerős hagyatékátadó végzéssel igazolt törvényes örököse/örökösei részére egyszeri pénzbeli juttatást állapít meg. A pénzbeli juttatás összege 100.000,- Ft, azaz százezer forint.


4. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2020. január  1-jén lép hatályba.


 Gadányi Albert                                                                     dr. Halász Péter

  polgármester                                                                             jegyző


A rendelet kihirdetése megtörtént:

Táska, 2019. december 18.


dr. Halász Péter

    jegyző