Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére vonatkozó közszolgáltatás végzéséről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 09. 30

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére vonatkozó közszolgáltatás végzéséről

2014.01.01.

Rábapatona Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja:

A helyi közszolgáltatás

1. § Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet (továbbiakban: szennyvíz) a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

2. § (1) A közszolgáltatás a szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére terjed ki.

(2) A közszolgáltatást a „Pannon-Víz” Víz-, Csatornamű és Fürdő Zrt. {cégjegyzékszám: Cg. 08-10-001658, székhely: 9025 Győr, Országút u. 4.} (továbbiakban: közszolgáltató) látja el, illetve végzi kizárólagos joggal az önkormányzattal kötött közszolgálati szerződés alapján.

(3) A közszolgáltató működési területe: Rábapatona Község közigazgatási területe, melyen belül a közszolgáltató köteles a közszolgáltatást rendszeresen ellátni.

(4) A közszolgáltatási szerződés hatálya alatt a (3) bekezdésben foglalt területen a közszolgáltatón kívül másnak ilyen tevékenységet folytatni tilos.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja; a közszolgáltató és a tulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés, továbbá a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. (továbbiakban: Vgtv.), továbbá a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. r.) valamint az e rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.

(2) A szennyvizet termelő tulajdonos a tevékenysége gyakorlása során keletkező, illetőleg más módon a birtokába kerülő szennyvizet köteles gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező kezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével, a költség megfizetéséről szóló bizonylat felmutatásával gondoskodni, illetve köteles a közszolgáltatást igénybe venni. A szennyvíz összegyűjtése, elszállítása, a tulajdonos konkrét megrendelése (előzetes bejelentése) alapján történik.

(3) A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között –a Ptk. közüzemi szabályai szerint- szerződés jön létre. A szerződés tartalmazza: a szerződést kötők nevét, az elszállítandó szennyvíz mennyiségét, az egységnyi díjtételt, szállítási határidőt.

(4) A közszolgáltató a tevékenysége végzése során birtokába jutott, közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) köteles az adatvédelmi szabályokat megfelelően kezelni.

(5) A közszolgáltató a megrendeléstől számított 5 munkanapon belül köteles a szennyvíz elszállítására és a közszolgáltató győri szennyvíztisztító telepén történő elhelyezésre. A közszolgáltatást a Korm. r. 13. §-ában meghatározottaknak megfelelően kell végezni.

(6) A szennyvizet úgy kell elszállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjék. A szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató a szennyvíz eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

4. § A település külterületnek minősülő közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elhelyezni tilos.

A közszolgáltatás díja

5. § (1) A közszolgáltatási díj megállapítása során a Korm. r. 14 -17 §-aiban foglaltakat alkalmazni kell.

(2) Az igénybevett és elvégzett szolgáltatás alapján a tulajdonost díjfizetési kötelezettség terheli.

(3) A szolgáltatásnak a közszolgáltató által alkalmazható legmagasabb egységnyi díjtételét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Az egységnyi díjtétel a szennyvíz egy egységére eső begyűjtési díja.

(5) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtött szennyvíz térfogatának szorzata.

(6) A közszolgáltatás díját a közszolgáltatás igénybevevője –a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében- utólag köteles megfizetni.

Vegyes és záró rendelkezések

6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek nem minősülő folyékony hulladék elhelyezéséről –saját költségén- az köteles gondoskodni, akinél az keletkezett.

7. § Bármilyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék közterületre, nyílt rendszerű belvíz- vagy csapadékvíz elvezető árokba, csatornába történő kiöntése vagy kifolyatása tilos.

8. § A közterületek tisztántartásáról és a települési hulladékra vonatkozó közszolgáltatásról szóló 36/2004. (XII.16.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdésének szövege az alábbira változik:

„(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő hulladékkezelési közszolgáltatási tevékenységre továbbá a települési szilárd és folyékony hulladékra, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre”

9. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1. napjával lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterületek tisztántartásáról és a települési hulladékra vonatkozó közszolgáltatásról szóló 36/2004. (XII.16.) önkormányzati rendelet 1. § (3) b. pontja, és a 2. sz. melléklete.

1. melléklet a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízkezelésére vonatkozó közszolgáltatás végzésérőlszóló 18/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízszállítási és –fogadási közszolgáltatás díja 2014. január 1. napjától:

1. a lakosság részére:

2.970,- Ft + ÁFA / m3, amennyiben a szállítást (begyűjtést) is a közszolgáltató (Pannon-Víz Zrt.) végzi
703,- Ft + ÁFA / m3, amennyiben a szállítást (begyűjtést) nem a közszolgáltató, hanem más jogosult végzi

2. közület részére

3.307,- Ft + ÁFA / m3, amennyiben a szállítást (begyűjtést) is a közszolgáltató (Pannon-Víz Zrt.) végzi
782,- Ft + ÁFA / m3, amennyiben a szállítást (begyűjtést) nem a közszolgáltató, hanem más jogosult végzi