Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás ellátás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 08. 24- 2022. 11. 08

Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás ellátás helyi szabályairól

2018.08.24.

Aparhant Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az önkormányzat által biztosított szociális célú tűzifa támogatási ellátás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátás mértékéről, a jogosultság feltételeiről, ellenőrzéséről és igénybevételük céljáról.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya azon személyekre terjed ki, akik lakó vagy tartózkodási helyük Aparhanton van és a településen életvitelszerűen tartózkodnak.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság megállapítása kérelemre indul. A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon, Aparhant Község Önkormányzatához (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A rendeletben meghatározott szociális célú tűzifa támogatásról szóló döntést a Képviselő-testülete a polgármesterre ruházza.

(3) A polgármester szociális célú tűzifa támogatást nyújthat annak az Aparhant község közigazgatási területén lévő lakóingatlan tulajdonosának, bérlőjének vagy albérlőjének, akinek az adott ingatlanban van a lakó vagy tartózkodási helye és megfelel az alábbi feltételeknek:

a) a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg:

aa) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,

ab) vagy kettő vagy több együtt élő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és

b) a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, továbbá

c) téli fűtését tűzifával oldja meg.

(4) A kérelmek elbírálásánál a polgármester a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, illetve lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosultat, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot előnyben részesíti, oly módon, hogy részükre jövedelmi, vagyoni helyzetükre tekintet nélkül állapítható meg a támogatás.

(5) Az igénylő a saját és családja jövedelmi viszonyait a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme alapján köteles igazolni, valamint a vagyoni helyzetéről a Rendelet 2. melléklete alapján nyilatkozni. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor be kell mutatnia a személyi iratait (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya).

(6) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelem tárgy év december 1. napjáig nyújtható be.

(7) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani, tűzifa formájában.

(8) A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége legalább 1 m3, de legfeljebb 3 m3 háztartásonként.

(9) Ha ugyanazon lakásban, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben több háztartás is van, azt a kérelmező közüzemi számlák bemutatásával köteles igazolni.

(10) A kérelmező részére megítélt tűzifa kiszállításáról Aparhant község területén az önkormányzat gondoskodik.

4. Záró rendelkezések

4. § (1) A rendelet 2018. augusztus 24. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.