Karancsberény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VIII.6.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 6/2005. (IV.20.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 06- 2013. 08. 07

Karancsberény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VIII.6.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 6/2005. (IV.20.) rendelet módosításáról

2013.08.06.

Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az 1. § tekintetében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatáról 6/2005. (IV.20.) rendelete a következő alcímmel, és 13/A-13/G. §-sal egészül ki:

A közterületek filmforgatási célú igénybevétele

13/A. § (1) Karancsberény településen filmforgatási célú használat szempontjából turisztikailag kiemelt terület nincs.

13/B. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a hatvan napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 1000 m2-t nem haladhatja meg

(3) Filmforgatás céljából csak úgy lehet közterületet lezárni, ha a közúti közlekedés forgalom eltereléssel biztosított.

13/C. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti helyzet megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti helyzet a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét,vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

13/D. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási helyszín esetében: 250 Ft/m2/nap,

b) technikai kiszolgálás, és stábparkolás esetében: 150 Ft/m2/nap.

(2) A fizetendő díj 30 %-kal csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 30 napot.

(3) Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg a 30 napot, de a tényleges használat annál hosszabb az (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti díjat kell megfizetni.

(4) Ha a tényleges közterület használat a hatvan napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak ötszörösét kell megfizetni.

13/E. § Mentes a díj fizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot, filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása esetén a harminc napot.

13/F. § A Képviselő-testület az önkormányzati tulajdonban álló közterület filmforgatási célú használatával kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

13/G. § A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra a mozgóképről szóló törvény és annak felhatalmazása alapján kiadott, a törvény végrehajtásáról szóló jogszabály rendelkezése az irányadó.”

2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.