Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2017. (XI.23.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról

Hatályos: 2017. 12. 01- 2019. 09. 14

Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2017. (XI.23.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról

2017.12.01.

Aparhant Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: TvTv.) 12. § (5) bekezdés felhatalmazása alapján – a Tvtv. módosításáról szóló 2016. évi CLXXIV. törvénnyel (a továbbiakban: Módtv.) és a végrehajtására kiadott jogszabályokkal való összhang biztosítása érdekében – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 2. pontjában és Tvtv. 16. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Tr.) 22. § és 23/H. § valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (továbbiakban:Rr.) előírásainak figyelembevételével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Aparhant Község (a továbbiakban: a község) közigazgatási területére.

(2) A község közigazgatási területén reklámot, reklámhordozót, cégért kialakítani és elhelyezni vagy közzétenni kizárólag

a) a Tvtv. előírásainak, valamint

b) a Tvtv. reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet (Rr.),

c) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. § és

d) a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklámcélú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló Korm. rendelet

figyelembe vételével, a külön jogszabály szerinti településképi bejelentési eljárás alapján lehetséges.

(3) Aparhant Község helyi építészeti örökségének védelméről szóló rendelet 3. számú melléklete szerinti helyi védelem alatt álló területen, és a településképi szempontból meghatározó területeken reklámot, reklámhordozót, cégért kialakítani és elhelyezni vagy közzétenni a (2) bekezdés előírásain túl, jelen rendelet szerint lehetséges.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) Ezen rendelet alkalmazásában:

a) hirdető-berendezés, hirdetőtábla: minden olyan a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő tábla, eszköz, amelynek az a célja, hogy a közterületen közlekedők figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre, stb.

b) önálló hirdető-berendezés: minden olyan hirdető- berendezés, amely nem építményen vagy nem építményhez rögzítetten kialakított.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő fogalmak értelmezése a Tvtv., az Rr. és a Tr. meghatározásai alapján értelmezendő.

II. Fejezet

A REKLÁMOKRA ÉS REKLÁMHORDOZÓKRA VONATKOZÓ TELEPÜLÉSKÉPI

KÖVETELMÉNYEK

3. A reklámok méretére vonatkozó településképi követelmények

3. § (1) Helyi egyedi védelem alatt álló épülethomlokzaton 1 m2 -nél nagyobb reklámtábla nem helyezhető el kivéve, ha annak helyét az épület építésével egyidejűleg kiképezték;

(2) Településképileg meghatározó területen, helyi egyedi védett épületen, helyi védett területen, műemléki jelentőségű területen vagy műemléki környezet területén álló épület homlokzatán az ingatlant használó vállalkozások számára, rendeltetési egységenként vagy üzletenként legfeljebb 1 db, az adott épülethez megtervezett és elkészített, homlokzati síkra merőleges, a homlokzat nyílásrendjével és építészeti tagozataival összehangolt nagyságú és kialakítású cégér elhelyezhető.

4. A reklámok közzétételének technológiájára, módszerére és eszközeire vonatkozó településképi követelmények

4. § (1) Helyi egyedi védelem alatt álló épület

a) tetőfelületén hirdető-berendezés, hirdetőtábla, plakát, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, háttérvilágítással ellátott, LED-kijelzőként vagy futófénnyel üzemelő reklámberendezés, nem helyezhető el;

b) egyéb közterületről látható homlokzatán hirdető-berendezés, hirdetőtábla, plakát, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, háttérvilágítással ellátott, LED-kijelzőként vagy futófénnyel üzemelő reklámberendezés, a 3. § (1) kivételével nem helyezhető el;

c) elő-, vagy oldalkertjében, vagy a kerítésen (épületközben) reklám-, illetve hirdető berendezés nem helyezhető el.

(2) A reklámhordozó folyamatos karbantartása, tisztántartása a reklámhordozó tulajdonosának és a reklám közzétevőjének egyetemleges feladata és kötelessége, ennek megtörténtét a közterület kezelője ellenőrzi. Amennyiben a karbantartást, tisztántartást a kötelezettek elmulasztják, és ezen kötelezettségnek felszólításra sem tesznek eleget, a közterületkezelő a kötelezettek költségére és veszélyére a reklámhordozót elbontja vagy eltávolítja.

5. Az elhelyezhető reklámhordozók és egyéb műszaki berendezések formai követelményeire vonatkozó településképi követelmények

5. § (1) Helyi területi védelem alatt álló községépítészeti térben közterületen hirdetőtábla, plakát, reklámhordozó csak a főépítészi véleményezését követően helyezhető el.

(2) Helyi egyedi védelem alatt álló épületen cégér LED-kijelzővel vagy futófénnyel üzemelő technológiával nem látható el.

6. Az elhelyezhető reklámhordozók és egyéb műszaki berendezések anyaghasználatára

vonatkozó településképi követelmények

6. § Helyi területi védelem alatt álló területen minden esetben vizsgálni kell az elhelyezhető reklámhordozók épülethez, környezethez való illeszkedését, az alkalmazott anyag és színhasználatot.

7. Az egyes országos szabályoktól való eltérés lehetőségei

7. § (1) A település szempontjából jelentős valamely eseményről való tájékoztatás érdekében évente összesen és legfeljebb tizenkét naptári hét időszakra eltérés engedélyezhető a Tvtv. 11/B. § (1) és (2) bekezdése, továbbá az Rr-ben meghatározott tilalmak és követelmények alól.

(2) Építési reklámháló kihelyezésének engedélyezési kérelme esetén, az építési tevékenységnek az építési hálóval történő indokolt védelme idejére eltérés engedélyezhető a Tvtv. 2. § (4) bekezdésben foglalt szabálytól, amennyiben az érintettek vállalják, hogy építésinapló-bejegyzéssel igazolják a felújítás megkezdését, illetve, ha építési napló vezetésére nem áll fent kötelezettség, úgy vállalják ennek vezetését, és ezzel igazolják a felújítás megkezdését.

(3) Építési reklámhálót csak építési állványzatra lehet feltenni.

8. Vegyes és záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2017. december 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.