Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VI.22.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 08. 25

Aparhant Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és a fizetendő díj mértékéről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya Aparhant Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén történő házasságkötés lebonyolítására, valamint a Kakasdi Közös Önkormányzati Hivatal által foglalkoztatott anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. A házasságkötés helye


2. §


A házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség: az Önkormányzat épületében erre a célra alkalmas konferencia terem.

3. §


(1) Kérelemre a házasságkötés hivatali helyiségen kívül is megtartható, ha az erre a célra bejelentett helyen biztosítható a házasságkötés méltósága és nyilvánossága.


(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő házasságkötés e rendelet, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szabályai szerint engedélyezhető.


(3) A hivatali helyiségen kívüli esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett házasságkötésre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


(4) A házasságkötés hivatali munkaidőn kívül, valamint hivatali helyiségen kívül munkanapokon 18.00 óráig, pihenőnapon 10.00 – 18.00 óra között engedélyezhető.

3. Díjfizetési kötelezettség


4. §


A Kakasdi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói részére megállapított hivatali munkaidőben (a továbbiakban: hivatali munkaidő) a házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség, valamint az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése térítésmentes.

5. §


A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolítása esetén az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

6. §


A hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő házasságkötés lebonyolítása esetén az 1. melléklet 2. pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

7. §


A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolítása esetén az 1. melléklet 3. pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

8. §


(1) Rendkívüli körülmény esetén az engedély megadásakor az e rendeletben foglalt feltételek meglététől el lehet tekinteni. Rendkívüli körülménynek számít különösen valamely kérelmező közeli halállal fenyegető, illetve ágyhoz kötött betegsége, mozgásában korlátozottsága, szabadságvesztés büntetése.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben a házasságkötés díjmentes.

4. Az engedélyezés szabályai


9. §


A hivatali munkaidőn kívül, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezése a 3. melléklet szerinti nyomtatványon igényelhető.

10. §


A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek a jogszabályi feltételek teljesítésén túl, az 1. melléklet szerinti szolgáltatási díjat a házasságkötést megelőző 15. napig a Kakasdi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába befizetik.

5. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj


11. §


A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy a 2. melléklet 1. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.

12. §


A hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy a 2. melléklet 2. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.

13. §


Az anyakönyvvezető évente 30.000,- Ft ruházati költségtérítésre jogosult.

6. Záró rendelkezések


14. §


A rendelet 2017. július 1-én lép hatályba.