Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (II.28.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 28- 2018. 05. 31

I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Aparhant Község Önkormányzatára, képviselő-testületére, az általa irányított költségvetési szervre, az Általános Művelődési Központra, valamint Aparhant Község Önkormányzata Vízművére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.


II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai


2. Az önkormányzat és költségvetési szervének 2017. évi költségvetése


2. §


(1) Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat összevont költségvetésének főösszegét 100 083 E Ft-ban állapítja meg.
(2[1] A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadások forrásául a költségvetés bevételének főösszegét 100 083 E Ft-ban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési bevételei és kiadásai egyenlegének összegét 0 E Ft-ban állapítja meg.


3. §


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi összevont bevételeit és kiadásait az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi mérlegét a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi felújítási kiadások előirányzata felújítási célonként a 3. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 4. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi engedélyezett álláshelyeit a 4. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a központi költségvetési kapcsolatokból származó bevételek részletezését az 5. számú melléklet szerint tudomásul veszi.



(7) A Képviselő-testület Aparhant Község Önkormányzata Vízművének 2017. évi összevont bevételeit és kiadásait a 8.1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület az Általános Művelődési Központ 2017. évi összevont bevételeit és kiadásait a 8.2. melléklet szerint hagyja jóvá.


4. §


A Képviselő-testület a 2017. évi

            a) általános tartalék előirányzatát 0 E Ft-ban,

b) felhalmozási céltartalék előirányzatát 0 E Ft-ban

állapítja meg.


3. A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja


5. §


(1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módját az előző évi pénzmaradvány felhasználásával és hitelfelvétellel oldja meg.

(3) A hitelfelvétellel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.


6. §


(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.



III. Fejezet

A költségvetés végrehajtása


4. Általános és részletes végrehajtási szabályok


7. §


(1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat és Aparhant Község Önkormányzat Vízművének, valamint az Általános Művelődési Központ költségvetését e rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(3) A polgármester  100 000 Ft erejéig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről a következő ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, vagy következményeinek elhárítása érdekében a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.


IV. Fejezet

Létszám és bérgazdálkodás


8. §


A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az intézmény részére engedélyezett létszám (álláshely) keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.


9. §


A Képviselő-testület a polgármestert megillető cafetéria-juttatás éves keretösszegét a rendszeres személyi juttatások előirányzata terhére, azon belül bruttó 200 000 Ft-ban határozza meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő közterheket is magában foglalja.


V. Fejezet

Záró rendelkezések


10. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.


(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

Mellékletek