Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (VIII.10.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2016. 08. 15- 2017. 10. 14

Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében kapott feladatkörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a követezőket rendeli el:

I. fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


  1. A rendelet célja


1.§ A rendelet meghatározza Aparhant Község Önkormányzata által biztosított szociális ellátások formáit, az ellátásokra való jogosultság feltételeit, az igénybevétel módját és az ellenőrzés szabályait.

2. A rendelet hatálya


2.§ A rendelet hatálya azon személyekre terjed ki, akik lakó- vagy tartózkodási helye Aparhanton van, és a településen életvitelszerűen tartózkodnak.

3. Eljárási rendelkezések


3.§ (1) A települési támogatásra való jogosultság megállapítása kérelemre vagy hivatalból indul. A települési támogatások iránti kérelmet a Rendelet 1-8. melléklete szerinti nyomtatványon, a Közös Önkormányzati Hivatal Aparhanti Kirendeltségének Irodájához (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.


(2) A személyes gondoskodásra irányuló kérelmet Bonyhádi Gondozási Központ (továbbiakban: Intézmény) vezetőjénél kell benyújtani. A személyes gondoskodás szóban és írásban is kérelmezhető. A kérelmet lehetőség szerint írásban, az Intézmény által biztosított nyomtatvány alapján kell benyújtani az Intézmény székhelyén, illetve telephelyein. Kérelmek szóban az Intézmény székhelyén adhatók elő. Ebben az esetben az intézmény által készített formanyomtatványt a szolgálatban levő szociális segítő tölti ki, két tanú aláírásával hitelesíti. Az ellátás igénybevételét megelőzően a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet (továbbiakban: SZCSM rendelet) szerinti jövedelemnyilatkozatot, a szükséges jövedelemigazolásokkal együtt, valamint az SZCSM rendelet 1. melléklete szerinti, az egészségi állapotra vonatkozó igazolást kell benyújtani.


(3) A települési támogatások esetében - a kérelemre indult eljárásban – az igénylő a saját és családja jövedelmi viszonyait a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme alapján köteles igazolni, valamint a vagyoni helyzetéről nyilatkozni. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor be kell mutatnia a személyi iratait (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya).


(4) A kérelemhez elő kell adni mindazokat a tényeket és körülményeket, amelyek a szociális ellátásra jogosultság alapjául, indokként szolgálnak. Az előadott tényekről és körülményekről a Hivatal ügyintézője, az intézmény közalkalmazottja vagy megbízottja környezettanulmány során tájékozódhat, megállapításait írásban rögzíti.


(5) A Hivatal külön megkeresés útján köteles beszerezni a kérelmező kereseti igazolását, ha alapos okkal arra lehet következtetni, hogy a becsatolt igazolás, ill. nyilatkozat valótlan adatot tartalmaz.


(6) Ha a települési támogatás folyósításának időtartama alatt a támogatott anyagi, szociális és lakáskörülményeiben változás következik be, azt a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a Hivatalhoz bejelenteni.


(7) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett szociális ellátást – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) 17. § (1)-(6) bekezdése alapján - meg kell téríteni.

II. fejezet


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS


4.§ Aparhant  Község Önkormányzata Képviselő-testülete az arra rászorulóknak a Szoc.tv.45.§- a alapján települési támogatást nyújt.

  4. Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


5.§ (1) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló személyek részére a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) A kérelmező támogatásra jogosult, ha a háztartásnak igazoltan van lakbér vagy közüzemi díjfizetési kötelezettsége.


(3) Kérelmet a Rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, amelyhez csatolni kell a háztartás - a kérelem benyújtását megelőző hónapban keletkezett - közüzemi számláit, valamint bérleti jogviszony fennállása esetén a bérleti szerződést, valamint a benyújtást megelőző egy hónap jövedelemigazolását.


(4) A támogatás 2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig terjedhet, amely a benyújtást követő hónap első napjától állapítható meg, egy év időtartamra.


(5) A támogatás összege a következők szerint állapítható meg.


  1. Egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 5.000 Ft.
  2. Egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 4.000 Ft.
  3. Egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 3.000 Ft.
  4. Egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.500 Ft.
  5. Egyszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.000 Ft.


(6) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás az ügyfél kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapja utolsó napjával megszűnik.


(7) A támogatás természetbeni támogatásként állapítható meg. A megállapított összeget az önkormányzat közvetlenül a szolgáltató számlájára utalja.


(8) A háztartások egy főre jutó jövedelmének meghatározásánál a Szoc.tv. 4.§ (1) bek. e) és f) pontjai az irányadók.

5. Rendkívüli települési támogatás


6.§ (1) Rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át.


(2) A 7.§, a 8.§ és 13. § alapján megállapított rendkívüli támogatás esetén jövedelmi viszonyokat és vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.


(3) A 11.§ alapján megállapított rendkívüli támogatás esetén a vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.

Vis maior települési támogatás


7.§ (1) Elemi kár, ipari szerencsétlenség vagy más – a kérelmező önhibáján kívül - bekövetkezett vis maior helyzet esetén az érintett személynek vagy családnak 500.000,- Ft-ig terjedő azonnali és visszatérítendő vagy azonnali vissza nem térítendő rendkívüli támogatás nyújtható.  Az önkormányzat a támogatást természetben, a károk helyreállításához szükséges anyagok és munkaerő biztosításával is nyújthatja.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 2. melléklete alapján lehet benyújtani.


(3) A támogatásban részesülő személlyel megállapodás keretében kell részletesen rögzíteni a támogatás összegét, formáját, a visszatérítés szabályait, az elszámolási kötelezettséget. Az 250.000 Ft-ot meghaladó visszatérítendő támogatás esetén a fizetési kötelezettség biztosítására jelzálogjogot jegyeztet be a Hivatal, a támogatásban részesülő ingatlantulajdona terhére.


(4) A visszatérítendő támogatást legfeljebb 10 év alatt kell visszafizetni.


(5) A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásban részesülő személy tételes számlák benyújtásával – a támogató határozat átvételétől számított 90 napon belül - köteles elszámolni. Amennyiben az elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, a számlával nem igazolt támogatást köteles a megállapodásban foglaltak szerint visszafizetni.

Temetéshez nyújtott települési támogatás


8.§ (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és az e miatt keletkezett többletkiadások saját és családja megélhetését veszélyeztetik. 


(2)  A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 3. melléklete alapján lehet benyújtani, amihez csatolni kell az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről szóló – a kérelmező nevére a temetkezési szolgáltató által kiállított – számla eredeti példányát.


(3) A támogatás összege a helyben szokásos legkisebb összegű temetés költségének 20%-a, melynek összege 200.000 Ft, így a temetéshez nyújtott támogatás összege 40.000,- Ft lehet. A támogatási összeg meghatározásánál figyelembe kell venni a temetkezési szolgáltató által kiállított számla összegét.

Létfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


9.§ (1) Azok részesülhetnek létfenntartási célra nyújtott rendkívüli települési támogatásban, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 4. melléklete alapján lehet benyújtani.


(3) A támogatás összege 20.000,- Ft-ig terjedhet, amely évente többször megállapítható.


(4) Létfenntartási célra – fűtési idényben maximum két alkalommal – az önkormányzat kérelem alapján, természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat, alkalmanként 1 m3 mennyiségben.

Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás


10.§ (1) Azok igényelhetnek gyógyszerkiadáshoz nyújtott rendkívüli települési támogatást, akik – a járási hivatal határozata alapján - nem jogosultak közgyógyellátásra és a gyógyszerkiadásaik létfenntartásukat veszélyeztetik.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


(3) A támogatás összege legfeljebb 5.000 Ft-ig terjedhet és évente több alkalommal is megállapítható.

6. Iskola- és óvodakezdéshez nyújtott települési támogatás


11.§ (1) Iskola- és óvodakezdési célra települési támogatás nyújtható azoknak, akik nappali tagozaton tanulnak és az igénylés benyújtásakor a 25. életévüket nem töltötték be és a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 6. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


(3) A támogatás összege óvodás korú gyermek esetén gyermekenként 5.000 Ft-ig, általános és középiskolás korú gyermek esetén gyermekenként 10.000,- Ft-ig, felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója esetén gyermekenként 15.000,- Ft-ig terjedhet.

7. Gyermekek és időskorúak települési támogatása


12.§ A tárgyévben a 18. életévüket betöltő és annál fiatalabb, valamint a 60. életévüket betöltő és annál idősebb állampolgárok részére az önkormányzat évente egy alkalommal, hivatalból, minden év december 20. napjáig, természetbeni támogatásként a gyermekek részére élelmiszercsomag illetve vásárlási utalvány, az időskorúak részére vásárlási utalvány formájában támogatást biztosít, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg alapján.

8. Gyermek születése esetén nyújtott települési támogatás


13.§ (1) Az önkormányzat települési támogatást állapít meg a településen állandó lakóhellyel rendelkező szülők számára újszülött gyermekükkel kapcsolatban felmerült költségek fedezésére.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 7. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


(3) A támogatás összege gyermekenként 40.000 Ft,-.

9. Köztemetés


14.§ (1) Aparhant Község Önkormányzata a Szoc.tv. 48.§-a alapján gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.


(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól mentesülhet, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.


(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 200.000 Ft.

10. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz nyújtott települési támogatás


15. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében települési támogatásban részesülhetnek azok az Aparhant Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező felsőoktatási hallgatók, akik felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat. A támogatás mértékének meghatározása az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg terhére, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 21.§-ban meghatározott szociális helyzet figyelembevételével történik.


(2) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében igényelt települési támogatásra vonatkozó kérelmet a pályázatkezelő által összeállított pályázati adatlapon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni szükséges a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat.


(3) A támogatásban részesülőnek a hallgatói jogviszony megszűnését, illetve a lakóhely megváltozását 5 munkanapon belül az önkormányzatnak írásban be kell jelentenie.


(4) A hallgatói jogviszony megszűnése, illetve a lakóhely adott település közigazgatási területén történő megszüntetése esetén a következő tanulmányi félévtől ható hatállyal a támogatást meg kell szüntetni.

III. fejezet


SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK


10. Alapellátások


16.§ (1) Aparhant Község Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat saját feladatellátásban, illetve a (2) bekezdésben felsorolt alapellátásokat a Völgységi Önkormányzatok Társulása által fenntartott Bonyhádi Gondozási Központon keresztül biztosítja.


(2) Aparhant  Község Önkormányzata a következő ellátásokat biztosítja Bonyhád Város Önkormányzata 4/2015. (II.20.) rendeletében valamint a Szoc. tv.-ben meghatározottak szerint:

  1. családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás,
  2. család-és gyermekjóléti központi szolgáltatások,
  3.  támogató szolgálat,
  4. házi segítségnyújtás,
  5. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

Étkeztetés


17.§ (1)Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük, hajléktalanságuk miatt.


(2) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylővel egyidejűleg azt az általa eltartott személyt is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni.


(3) Az étkeztetés iránti kérelmet a Rendelet 8. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


(4) Az az étkeztetés személyi térítési díját Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekétkeztetés és szociális ellátás nyersanyagköltségeiről és térítési díjáról szóló 3/2016. (V.12.) önkormányzati rendelete szabályozza.

IV. fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


11. Átruházott hatáskörök


18.§ (1) A Rendeletben meghatározott szociális települési támogatások és az étkeztetés hatáskörét a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át.


(2) A Polgármester írásban köteles  beszámolni a Képviselő-testületnek a képviselő-testületi ülések között átruházott hatáskörben hozott döntéseiről.

12. Hatályba léptető rendelkezések


19.§ (1) A Rendelet 2016. augusztus 15-én lép hatályba.


(2) A Rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, hatályát veszti Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015. (III.5.) rendelete.