Zádorfalva Község Önkormányzata 8/2013.(XI.15.) önkormányzat rendelete

A belterületi avar-és kerti hulladékok kezeléséről, égetéséről továbbá a külterületen történő avar-és tarlóégetésről szóló 3/2013.(IV.23.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2013. 11. 16

Zádorfalva Község Önkormányzata 8/2013.(XI.15.) önkormányzat rendelete

A belterületi avar-és kerti hulladékok kezeléséről, égetéséről továbbá a külterületen történő avar-és tarlóégetésről szóló 3/2013.(IV.23.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezéséről

2013.11.16.
Zádorfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §.(3) bekezdésének b./ pontjában kapott felhatalmazás alapján, az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről, a helyi körülmények megfelelő szabályozása érdekében, az alábbi rendeletet alkotja.
I. Fejezet

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a környezeti levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet célja az is, hogy az abban foglaltak betartásával, betartatásával elősegítsük az ingatlanok rendeltetésszerű használatát, valamint csökkentsük a tárgyhoz kapcsolódó tevékenység szabályszerű gyakorlásával a szomszédos, illetve a környező birtokok füst hatásával járó háborítását, továbbá megakadályozzuk a tűz továbbterjedését más ingatlanokra illetve a külterületekre.

II. Fejezet

A rendelet hatálya

2. § A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Zádorfalva község közigazgatási területén kül- és belterületi ingatlanokon beépített, beépítetlen területeken, közterületeken, parkokban, kertekben, különleges külterületi ingatlanokon (zárt kertekben), szőlőskertekben, gyümölcsösökben a művelés, gondozás, növénytermesztés, gyümölcstermesztés során keletkezett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére.

III.FEJEZET

Fogalom meghatározások

3. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: falomb, faág, gally, cserje- és díszcserje ága és levele, szőlő gyümölcsfa nyesedéke, kaszálék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban: kerti hulladék).

(2) Hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása, illetve a vastagabb faágak, szőlő metszése során keletkező nyesedék, ahol erre lehetőség van tüzelőanyagként történő hasznosítása.

IV. Fejezet

Általános rendelkezések

4. § (1) Az egészséges, károkozóktól és kártevőktől mentes és egyébként alkalmas kerti hulladékot elsősorban komposztálással kell hasznosítani. A vastagabb ágakat — ahol a háztartásokban arra lehetőség van — tüzelőanyagként kell felhasználni.

(2) Az égetés során csak a helyben (telken belül) keletkezett avar semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

V. Fejezet

A belterületen történő égetés szabályai

5. § (1) Nyílt téren csak .e rendeletben foglalt esetekben és feltételekkel szabad égetni kerti hulladékot.

(2) A kerti hulladék nyílttéri égetése csak a vegetációs időszak kezdetén és végén megengedett, ha az illetékes szakminisztérium ezen időszakra tűzgyújtási tilalmat nem rendel el.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt időszakban kerti hulladék égetése munkanapokon 10.00 óra és 17.00 óra között engedélyezett.

(4) Tilos a kerti hulladék égetése ködös, esős időben, alkonyat után valamint az illetékes minisztérium által rendeletileg meghatározott tűzgyújtási tilalom idején. A tilalom időpontjáról a lakosságot hirdetés útján, írásban tájékoztatjuk.

(5) A füstképzés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés folyamatosan ugyan, de egyszerre csak kis adagokban, szélcsendes időben történhet.

(6) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. Atűzrakó hely épülettől és egyéb éghető anyagtól legalább 10 m távolságra legyen.

(7) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) az égetés során köteles a szükséges tűzoltási feltételekről (pl. oltóvíz, lapát, poroltó készülék, homok, stb.) gondoskodni.

Amennyiben tüzelés közben olyan jelek mutatkoznak (pl. az időjárás megváltozik, felerősödik a szél), hogy az égetés folytatása veszéllyel járhat, úgy az égetést azonnal be kell fejezni.
(8) Különösen fontos, hogy az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, egyéb háztartási, ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb., illetve ezek maradványait).
(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról. A helyszín elhagyása előtt meg kell arról is
győződni, hogy az égetés helyén túl saját, illetve a szomszédos ingatlanokon a tüzelésből eredően (felszálló égő nyesedék, szikra által) nem keletkezett-e újabb tűzfészek, újabb veszélyforrás.
(10) A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.

VI.FEJEZET

A külterületen történő égetés szabályai

Zádorfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az OTSZ 28/2011. (IX.6.) törvény 606. §. alapján az önkormányzat közigazgatási külterületére vonatkozóan az alábbi szabályokat hozza.
6.. §. (I) Az avar-, a tarló-, gyep-, a nád- és a növényi hulladékégetés - amennyiben jogszabály e tevékenység végzését megengedi - alkalomszerűtűzveszélyes tevékenységnek minősül.
(2) A tervezett - az (1) bekezdés szerinti tarló-, nád-, gyep- - égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak írásban be kell jelenteni, továbbá az égetés tervezett időpontját szóban jelezni a Polgármesteri Hivatalnál is.
(3) A tarlóégetést a learatott gabonatáblákon úgy kell végrehajtani, hogy a tűzterjedés irányában a hasznos vad elmenekülhessen. A tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos. Az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel. A szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos.
(4) Kukoricatarló-égetésnél .a (3) bekezdésben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.
(5) Az (1) bekezdés szerinti égetés célját szolgálótűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.
(6) Az (1) bekezdés szerinti tarlóégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Ennek érdekében
a) a tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani, a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább 6 méteres védősávot kell szántással biztosítani,
b) az égetés 15 ha-nál nagyobb területen szakaszosan végezhető, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni,
c) az égetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.
(7) Az (1) bekezdés szerinti égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.
(8) A külterületi égetés csak a vegetációs időszak kezdetén és végén megengedett, ha az illetékes szakminisztérium ezen időszakra tűzgyújtási tilalmat nem rendel el.
(9) A (8) bekezdésben megjelölt időszakban kerti hulladék égetése munkanapokon és munkaidőben engedélyezett.
(10) Tilos a külterületi égetés az illetékes minisztérium által rendeletileg meghatározott tűzgyújtási tilalom idején. A tilalom időpontjáról a lakosságot hirdetés útján, írásban tájékoztatjuk.
VII. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

7. § (1) Aki e rendelet 4. § (2) bekezdésében, valamint az 5. §-ban foglalt kötelezettségeket és tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el. Emiatt ha a jogszabály másként nem rendelkezik 30.000 Ft —ig terjedő környezetvédelmi bírsággal sújtható.

(2) A szabálysértési eljárást a jegyző lakossági bejelentésre folytatja le.

VIII. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001.(I1.14.) Korm. számú rendelet előírásait kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.