Tiszaigar Község Önkormányzata Képviselőtestületének 8/2019(XI.29..) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásról

Hatályos: 2019. 11. 29- 2020. 05. 30

Tiszaigar Község Önkormányzata Képviselő-testületének

                             8/2019. (XI. 29.)   önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzelőanyag juttatásról

Tiszaigar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1.§  (1) A rendelet célja, hogy meghatározza a szociális célú tűzelőanyagra való jogosultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit.

  (2) A rendelet hatálya Tiszaigar közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó személyekre terjed ki.

  (3) E rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.), valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadóak.

 (4) A szociális célú tűzelőanyag megállapításával kapcsolatos hatáskörök gyakorlását  Tiszaigar Község Önkormányzata Képviselő-testülete a  Pénzügyi és Szociális Bizottságára ruházza át.


2. § (1) Szociális célú tűzelőanyagra (barna kőszén)  jogosult az

  a) a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg,

  b) az egyedülélő, 60. évesnél fiatalabb személy, akinek havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg,

  c) a 60. életévét betöltött egyedülélő személy, akinek havi jövedelme a öregségi nyugdíj legkisebb összegének  a 300 %-át nem haladja meg,  

feltéve, hogy kérelmében vállalja és tudomásul veszi, miszerint  a szociális célú tüzelőanyag juttatás feltételeinek fennállását az önkormányzat ellenőrizheti a juttatással érintett lakásban.

  (2) A kérelmek elbírálása során előnyt élvez az a személy,  aki

  a) az Sztv. szerinti  aktív korúak ellátására vagy időskorúak járadékára jogosult, vagy

  b) lakásfenntartási települési támogatásra jogosult, vagy

  c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

  (3) A szociális célú tűzelőanyagra való jogosultság -  az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén is –

  a) kizárólag azon kérelmezők részére állapítható meg, akik lakóingatlanukat  vegyes tüzelésű fűtőberendezéssel fűtik,

  b) ugyanazon lakásban lakók közül csak egy személynek állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától,

  c) az üresen álló, életvitelszerűen nem lakott lakóingatlanra nem állapítható meg.

  (4) Amennyiben ugyanazon lakásban lakók közül több olyan személy is benyújt kérelmet, aki a (1)-(3) bekezdésben meghatározott feltételnek megfelel,  az elsőként kérelmet benyújtó személy részesíthető támogatásban, a többi kérelmet el kell utasítani.


3. § (1) A szociális célú tűzelőanyag (barna kőszén) megállapítása iránt a kérelmeket 2019. december 2. napjától 2019. december 11. napjáig lehet benyújtani a Tiszaigari Közös Önkormányzati Hivatalban,  az erre a célra  rendszeresített formanyomtatványon.

  (2) A Pénzügyi és Szociális Bizottságnak  a kérelmek elbírálására vonatkozó eljárásában az ügyintézési határidő 60  nap.

  (3) A szociális célú tűzelőanyag (barna kőszén) egyszeri alkalommal állapítható meg, legfeljebb 6 q   mennyiségben, barna kőszén  formájában. 

  (4) A juttatás házhoz szállításáról az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

  (5) Az önkormányzat a szociális tűzelőanyagban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


4. § A Tiszaigari Községi Önkormányzat

a) a kérelemben feltüntetett adatok valódiságának, valamint

b) tüzelőanyag felhasználásának ellenőrzése céljából környezettanulmányt készíthet.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2020. május 31-én hatályát veszti.


T i s z a i g a r, 2019. november 28.


Szilágyi László

polgármester

Dr. Mihály Balázs

jegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet 2019.  november 28. napján kihirdetésre került.


Tiszaigar, 2019.  november 28.


Dr. Mihály Balázs

jegyző