Taktaszada község képviselő testületének 19 /2015 .( XII.18.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa vásárláshoz

Hatályos: 2015. 12. 19- 2016. 11. 28

Taktaszada község képviselő testületének 19 /2015 .( XII.18.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa vásárláshoz

2015.12.19.

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III.törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdésében és a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásokról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendeletben kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet személyi hatálya a Taktaszada Község közigazgatási területén élő az Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. Szociális célú tűzifa támogatás

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít annak a személynek, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

a) Aktív korúak ellátására, vagy

b) Időskorúak járadékára, vagy

c) Lakásfenntartási támogatásra/Települési támogatásra jogosult, vagy

d) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő család.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat kivételes méltányosságból vissza nem térítendő természetbeni támogatást biztosít tűzifa formájában azon taktaszadai személyek számára akik ( természeti csapás, katasztrófa, hosszabb orvosi kezelés stb. miatt) rendkívüli élethelyzetbe kerültek és segítség nélkül a létfenntartásuk veszélybe kerülne és az egy főre eső jövedelmük nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum legkisebb összegének 260%-át.

(3) Támogatásra kizárólag csak az a kérelmező jogosult, aki fatüzelésre alkalmas fűtési lehetőséggel rendelkezik.

(4) A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége legalább 6q, de legfeljebb 12q lehet.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) A kérelmet a 2. § (1) bekezdésben foglaltak vonatkozásában a Polgármesteri Hivatalba 2015.november 30. napjáig folyamatosan be lehet nyújtani. A határidő jogvesztő. A kérelem

e rendelet 1. mellékletében szereplő formanyomtatványon nyújtható be.
(2)A kérelem elbírálásához a Polgármesteri Hivatal munkatársai környezettanulmányt végeznek.
(3)A támogatásra való jogosultság elbírálásáról a 2. § (1) bekezdésben foglaltakra vonatkozóan a Jogi, Ügyrendi és Szociális Bizottság határozatot hoz, míg a 2. § (2) bekezdésben foglaltakról a polgármester dönt. A döntés a támogatási keret mértékéig terjedhet.

4. Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a 10/2014.(XI.03.) önkormányzati rendelet.