Taktaszada község képviselő testületének 8 /2016 .( IX.9.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati kitüntetés alapításáról és adományozásáról.

Hatályos: 2016. 09. 10- 2019. 09. 03

Taktaszada község képviselő testületének 8 /2016 .( IX.9.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati kitüntetés alapításáról és adományozásáról.

2016.09.10.

Taktaszada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

I .Taktaszada Község Díszpolgára kitüntető cím

1. § (1) Taktaszada Község Díszpolgára kitüntető cím a község önkormányzatának legnagyobb elismeréseként a kimagasló életmű tevékenység és alkotások megkülönböztetett eseteiben azoknak a magyar, vagy külföldi személyeknek adományozható, akik

a) a település gazdasági, társadalmi tudományos, sport, vagy művészeti életében maradandót alkottak;

b) egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladást, kultúra vagy művészet ügyét, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve a község tekintélyéhez, jó hírnevének növeléséhez.

(2) Évente legfeljebb csak egy Díszpolgár kitüntető cím adományozható

2. § (1) Taktaszada Község Díszpolgára címet az-elismert-, kimagasló érdem megjelölésével-a Község Önkormányzatának Képviselő-testülete minősített titkos többségi döntéssel adományozza.

(2) A Díszpolgári cím adományozásáról díszes kivitelű Díszpolgár oklevelet és igazolványt kell kiállítani, melyet ünnepélyes keretek között a Falunapon kell az adományozottnak átadni.

(3) A kitüntetéshez aranygyűrű adományozható. A gyűrűt Taktaszada Község címerével kell díszíteni.

(4) A díszpolgár cím adományozására javaslatot tehetnek:

a) Képviselő-testület bizottsága

b) képviselők

c) a szavazásra jogosult állandó lakosok legalább 20%-a

3. § (1) Taktaszada Község Díszpolgárait a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

(2) Taktaszada község Díszpolgárát:

a) megilleti a Taktaszada község Díszpolgára kitüntető cím viselésének joga

b) a Képviselő-testület vagy a Polgármesteri Hivatal által rendezett jelentősebb ünnepségekre meg kell hívni,

c) külön döntés alapján Taktaszada községi Önkormányzat képviselő delegáció tagjául lehet jelölni.

d) elhalálozása esetén a család kérésére ingyenes díszsírhely adható

e) a Díszpolgárcím adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.

II. Vegyes rendelkezések

4. § (1) A kitüntetésekről szóló javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé. Az adományozásnál csak a megadott határidőben és az írásban benyújtott javaslatokat lehet figyelembe venni.

(2) A kitüntetések adományozásával kapcsolatos költségeket Taktaszada Község Önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

III. A kitüntető díj visszavonása

5. § (1) A kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott. A kitüntető díj visszavonására Taktaszada Község Önkormányzatának Polgármestere, a Képviselő-testület bizottsága, Képviselője vagy a szavazásra jogosult állandó lakosok legalább 20%-a tehet javaslatot, mely esetben a visszavonás okát indokolni kell.

(2) Az e rendelet alapján adományozott kitüntető díj visszavonásáról a Képviselő-testület minősített többséggel titkos szavazással dönt.

IV. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 2/1998. (II.13.) önkormányzati rendelet.