Taktaszada község képviselő testületének 23 /2019 .( XI.25.) önkormányzati rendelete

a Környezetvédelmi Alapról

Hatályos: 2019. 11. 26- 2023. 09. 01

Taktaszada község képviselő testületének 23 /2019 .( XI.25.) önkormányzati rendelete

a Környezetvédelmi Alapról

2019.11.26.

Taktaszada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés i) pontjában, továbbá a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Taktaszada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Környezetvédelmi Alapot (a továbbiakban: Alap) hoz létre.

(2) Az Alap célja, hogy az Önkormányzat a környezetvédelmi feladatai megoldásának elősegítése érdekében segítse a környezetvédelmi intézkedések végrehajtását, járuljon hozzá a környezeti ártalmak megelőzéséhez, környezeti károk mérsékléséhez, és felszámolásához, ösztönözze a környezetszennyezés csökkentésére irányuló társadalmi tevékenységeket, fejlessze a környezet minőségét.

2. § Az Alapból támogatást – az e rendeletben meghatározott feltételek megléte esetén – olyan természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kaphat, aki, vagy amely az elnyert összegből Taktaszada Község közigazgatási területén végzi a támogatandó környezetvédelmi tevékenységet.

3. § Az Alapot a költségvetési gazdálkodás szabályai szerint, az önkormányzat pénzforrásaitól elkülönítetten kell kezelni, év végi maradványa nem vonható el, a következő költségvetési évre át kell vinni.

2. Az Alap felhasználása

4. § (1) Az Alap bevételeit különösen az alábbi környezetvédelmi célok elérésére kell felhasználni:

a) a levegő tisztaságának védelme;

b) a felszíni és felszín alatti vizek védelme;

c) talajvédelem;

d) zaj- és rezgésvédelem;

e) hulladékgazdálkodás és -ártalmatlanítás;

f) természeti értékek és területek megőrzése, fenntartása és rekonstrukciója;

g) zöldterületek védelme, fejlesztése, zöldterület-gazdálkodás, erdők védelme, allergén növények elleni védekezés;

h) környezet- és természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, szakmai programok szervezése, szakmai programokon való részvétel;

i) egyéb, a környezet és természet védelmét szolgáló, azt elősegítő tevékenység;

j) környezetvédelmi, köztisztasági akciók támogatása;

k) klímavédelmi célú fejlesztések és intézkedések megvalósítása;

l) fatelepítés és a faállomány fenntartása.

(2) Az Alap bevételei az (1) bekezdésben megfogalmazott környezetvédelmi célterületek környezeti szempontú

a) vizsgálatára, tervezésére, fejlesztésére, megvalósítására, fenntartására, ellenőrzésére, kommunikációjára,

b) vizsgálata, tervezése, fejlesztése, megvalósítása, fenntartása, ellenőrzése, kommunikációja érdekében pályázati önrész biztosítására,

c) vizsgálatát, tervezését, fejlesztését, megvalósítását, fenntartását, ellenőrzését, kommunikációját pályázati úton ösztönző kezdeményezések támogatására,

a Képviselő-testület által a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott keret mértékéig használhatóak fel.

5. § (1) Az Alapból az e rendeletben szabályozott pályázati célokra felhasználható összegről a Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletben rendelkezik.

(2) Az Alap felhasználásáról – jelen rendeletben szabályozott pályázatokat kivéve – a polgármester dönt.

3. Az Alap pályázatainak általános szabályai

8. § (1) A Képviselő-testület az Alap forrásai terhére a 4. § (1) bekezdésében meghatározott egyes célok megjelölésével pályázatot írhat ki.

(2) A pályázatok elbírálásáról a Képviselő-testület – vagy a pályázati felhívásban meghatározott szerve – dönt.

(3) Abban az esetben, ha az Önkormányzat tárgyévi költségvetéséről szóló rendeletében e célra elkülönített keretösszeg kevesebb, mint a beérkezett érvényes pályázatokban igényelt összeg, akkor a beérkezett pályázatokat rangsorolni kell a keretösszeg erejéig. A keretösszegen túli pályázók a rangsorban elfoglalt helyük szerint tartaléklistára kerülnek és keretösszeg felszabadulása, vagy bővülése esetén juthatnak támogatáshoz.

(4) Támogatás támogatási szerződés alapján használható fel kizárólag a pályázatban megjelölt célra. A jegyző jogosult a támogatás felhasználásának ellenőrzésére.

(5) A támogatás vissza nem térítendő és a tervezett költségek 100%-ig terjedhet, lehet elő- vagy utófinanszírozott.

(6) A pályázat során nyújtott támogatás egyszeri, az kizárólag a pályázatban megjelölt, a 4. § (7) bekezdésében meghatározott valamely környezetvédelmi célt szolgáló tevékenység költségeire fordítható. A támogatás folyamatosan és működési célra nem nyújtható.

(8) Előfinanszírozás esetén amennyiben az odaítélt támogatás összege meghaladja a támogatott feladat számlákkal igazolt összegét, a különbözetet a támogatott az elszámolást követő 15 napon belül köteles a Környezetvédelmi Alap számlájára visszatéríteni.

(9) Amennyiben a támogatott a támogatási szerződésben meghatározott elszámolási határidőt önhibájából nem tartja be, úgy a támogatást a döntéshozó részben, vagy egészben visszavonhatja.

(10) A támogatást lejárt követelésként kell kezelni és a Polgári Törvénykönyvben meghatározott mértékű, a támogatás folyósításának napjától számított késedelmi kamataival együtt a támogatottnak a Környezetvédelmi Alap számlájára haladéktalanul vissza kell fizetnie, ha

a) a támogatott az elbíráláshoz szükséges adatokat nem a valóságnak megfelelően közölte, vagy a támogatáshoz az Önkormányzat megtévesztésével jutott,

b) a támogatást részben vagy egészben nem a támogatási szerződésben meghatározott célra használta fel.

5. Különös szabályok a felszíni és felszín alatti vizek védelmére

9. § (1) Az Alapból a felszíni és felszín alatti vizek védelme céljából a lakossági közműfejlesztések elősegítése céljából Taktaszada közigazgatási területén megvalósuló, ingatlanon belüli szennyvízcsatorna-bekötővezeték létesítéséhez – pályázati úton – szennyvízcsatorna-rákötési támogatás nyújtható.

(2) A szennyvízcsatorna-rákötési támogatás annak a természetes személynek nyújtható,

a) aki a nem vállalkozási célra épített – a tulajdoni lap szerint – lakás, lakóház, lakóépület vagy tanya megnevezésű ingatlan tulajdonosaként, az ingatlan telekhatárán belül, annak közművesítése érdekében szennyvízcsatorna-bekötővezetéket létesít és

b) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nettó összege nem haladja meg a pályázati felhívásban meghatározott összeget.

(3) A támogatás a pályázati felhívás megjelenését követően megkezdett beruházásokhoz, vagy a már megkezdett azon beruházásokhoz igényelhető, amelyeknél a kivitelezési munkálatok számlái, ennek hiányában a tervezésre vonatkozó számlák a pályázati felhívásban megadott határidőt követően kerültek kiállításra.

10. § (1) Amennyiben a házi bekötőcsatorna a közterületen nincs a telekhatárig kiépítve, a hiányzó szakasz építéséhez is igényelhető résztámogatás.

(2) Az ingatlan telekhatárán belüli munkák elvégzésére a támogatás szempontjából maximálisan figyelembe vehető költség (a továbbiakban: fajlagos költség) gravitációs bekötési lehetőség esetén a költségek 100%-a, legfeljebb 130.000 Ft.

11. § (1) A pályázati kérelemhez természetes személy esetén a következő iratokat kell mellékelni:

a) a pályázó és a vele egy háztartásban élő személyek jövedelemigazolását,

b) gyermekek esetén iskolalátogatási igazolást, valamint családi pótlékban részesülők esetén a Magyar Államkincstár által kiadott nyilatkozatot a családi pótlék számításnál figyelembe vett gyerekek számáról és a családi pótlék összegéről,

(2) További kötelezően csatolandó dokumentumok:

a) engedélyezett érvényes kiviteli terv, vagy a még nem engedélyezett kiviteli terv és a terv engedélyezésének benyújtásáról szóló igazolás,

b) a csatornarákötési munkálatok költségvetése, és

c) nyilatkozat arról, hogy elnyert támogatás esetén a szerződéskötést megelőző 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot a szerződés mellékleteként benyújtja.

12. § (1) A támogatás felhasználásának ellenőrzése céljából a támogatott köteles benyújtani kiadott használatbavételi engedélyt, a velük kötött közüzemi szerződést és a csatornarákötési munkálatok számláit a Polgármesteri Hivatalhoz legkésőbb a támogatás odaítéléséről szóló értesítés keltét követő tizennyolc hónapon belül.

(2) Amennyiben az odaítélt támogatás összege meghaladja a csatornarákötési munkálatok számlákkal igazolt összegét, a különbözetet a támogatott az elszámolást követő 15 napon belül köteles a Környezetvédelmi Alap számlájára visszatéríteni.

(3) Amennyiben a döntést követő 3 hónapon belül a támogatási szerződés a pályázó hibájából nem kerül megkötésre, a támogatást visszavontnak kell tekinteni.

13. § Az Önkormányzat a támogatás el nem számolt részét és annak járulékait a Polgári Törvénykönyvben meghatározott mértékű, a támogatás folyósításának napjától számított késedelmi kamatával együtt jogosult egy összegben, azonnali hatállyal visszakövetelni, ha:

a) a támogatott az elbíráláshoz szükséges adatokat nem a valóságnak megfelelően közölte, vagy a támogatáshoz az Önkormányzat megtévesztésével jutott,

b) a pályázatban megjelölt felújítási munkák meghiúsulnak,

c) támogatott a számlákat a megjelölt határnapig nem nyújtja be,

d) a támogatás visszafizetése előtt a támogatott az ingatlant az Önkormányzat előzetes, írásbeli hozzájárulása nélkül elidegeníti,

e) a támogatott a törlesztő részlettel több, mint kéthavi elmaradása van, és írásbeli felszólítás ellenére a hátralékát a megadott időben nem egyenlíti ki,

f) a támogatott a támogatás összegét a pályázatban meghatározott céltól részben, vagy egészben eltérően használja fel.

6. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet kihirdetést követő nap lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.