Taktaszada község képviselő testületének 22 /2019 .( XI.25.) önkormányzati rendelete

Taktaszada Község településképének védelméről szóló 19/2017. (XI.30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 26- 2019. 11. 26

Taktaszada község képviselő testületének 22 /2019 .( XI.25.) önkormányzati rendelete

Taktaszada Község településképének védelméről szóló 19/2017. (XI.30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2019.11.26.

Taktaszada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011 évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdése c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítész,
- Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály,
- Bükki Nemzeti Park Igazgatóság; valamint
- Taktaszada község a településfejlesztési koncepciójával, integrált településfejlesztési stratégiájával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával összefüggő partnerségi egyeztetés szabályai szerint bevont partnerek [a település lakossága, a településen működő és a településen székhellyel, telephellyel rendelkező érdekképviseleti szervezetek, a településen működő és a településen székhellyel, telephellyel rendelkező civil szervezetek, a településen működő és a településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek, a településen működő vallási közösségek (az Országgyűlés által elismert egyházak)].
véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § Taktaszada Község településképének védelméről szóló 19/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) bevezető rendelkezésében törlésre kerül a „továbbiakban: Tktv.”, a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-a kiegészül a „(6) bekezdése c) pontjában” szövegrésszel, és a „Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter” szövegrész helyébe a „Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály” szövegrész lép.

2. § A rendelet 5. § 1., 6. pontja törlésre kerül.

3. § A rendelet 5. § 9. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„9.Helyi egyedi védett érték: helyi egyedi védett épület, műtárgy (építmény), egyedi védett növényzet.”

4. § . A rendelet 5. § 13., 14. pontja törlésre kerül.

5. § A rendelet 5. § 15. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„15. Üzlet felirat: kereskedelmi-, szolgáltató- vagy vendéglátó, egy vagy több egységet magába foglaló építményen, a benne folyó tevékenységet hirdető feliratot hordozó berendezés, mely nem minősül reklámnak.

6. § A rendelet 5. § 18. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„18. Transzparens: kifeszített vagy köztér felett átfeszített textil vagy textil jellegű egyéb anyagból készült reklámhordozó.

7. § A rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a kezdeményezés hiányosan került beadásra, és azt az erre vonatkozó hiánypótlási felhívás ellenére 15 napon belül nem egészítik ki, a kezdeményezést a polgármester érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. Erről a kezdeményezőt írásban értesíteni kell.”

8. § A rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A védelem megszűnik, ha

a) a helyi egyedi védett érték magasabb jogszabályi védettséget kap, vagy

b) a helyi egyedi védett érték helyrehozhatatlanul megsemmisül, vagy

c) a képviselő-testület a helyi védelmet megszünteti.”

9. § A rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A nyilvántartás része a helyi egyedi védett értéket tartalmazó lista és a helyi egyedi védett értékeket feltüntető térkép.”

10. § A rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A nyilvántartás tartalmazza a helyi egyedi védett érték:

a) megnevezését,

b) védelmi nyilvántartási számát,

c) védelmének szakszerű, rövid indokolását,

d) fotódokumentációját,

e) védettségi kategóriáját (egyedi építészeti, területi, táji).”

11. § A rendelet 12. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„12. § A helyi egyedi védelem alá vont épületek, építmények, szobrok körét a 2. mellékletben meghatározott jegyzék tartalmazza.”

12. § A rendelet 13. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„13. § (1) A helyi egyedi védett értékek rendeltetésszerű használata, jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége. Ennek költségei a tulajdonost terhelik.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között – a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani. A használat a helyi egyedi védett értéket nem veszélyeztetheti.

(3) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy a polgármester településképi kötelezés formájában a rendetetés szerinti használatra, továbbá az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti a tulajdonost.”

13. § A rendelet 14. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„14. §
(1)A településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a belterületre és külterületre vonatkozóan az 1. melléklet tartalmazza.
(2)Településkép szempontjából meghatározó területek
a)településközpont településrész,
b)a világörökségi (Tokaj-hegyaljai történeti borvidék kultúrtáj védőövezet területe),
c)a műemlék területe, műemléki környezet területe,
d)a régészeti területe,
e)a helyi védett érték területe,
f)országos ökológiai hálózat magterülete és az ökológiai folyosó területe,
g)a tájképvédelmi terület.
(3)A településkép szempontjából meghatározó településrészeket az 1. melléklet szerint kell beazonosítani.„

14. § A rendelet 16. § (3) bekezdése törlésre kerül.

15. § A rendelet 18. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„18. §
(1)A homlokzat és a fedés színének, megválasztásánál a harsány, élénk színek nem alkalmazhatóak, kivételt képeznek azok az épületek, melyeket múltjukra visszatekintve alapvető színük határoz meg.
(2)A homlokzati anyaghasználat esetében a tájidegen anyagok nem alkalmazhatóak.
(3)Rönkfából gerendaház, továbbá műanyag lambériás borítású homlokzat nem építhető.
(4)A tető formája egyszerű legyen, többszörösen összetett tető nem építhető. A tájra és a kulturális hagyományokra tekintettel a tájidegen attikával nem takart 10°-nál meredekebb félnyereg-, vagy 20°-nál alacsonyabb hajlású tető, az úgynevezett mediterrán tetőforma nem alkalmazható.
(5)Rikító színű fémlemez, cserepes lemezfedés nem alkalmazható.
(6)A nyílászárók és a homlokfelület anyaga az épület és építmény rendeltetésétől eltérő igényű és megjelenésű nem lehet.”

16. § A rendelet 19. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az építmények elhelyezésénél biztosított zöldfelületet, agresszíven terjedő, inváziós fajok telepítésével megoldani nem szabad.”

17. § A rendelet 20. § (1) bekezdése törlésre kerül.

18. § A rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Klímaberendezés kültéri egységét az épületen összerendezetten, építészeti eszközökkel takartan vagy közterületről nem látható módon, az épület alárendelt (közterületről nem látható) homlokzatára kötelező telepíteni.”

19. § A rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az újonnan kialakításra kerülő termelő, tároló és állattartó épületeket hosszúkásan nyújtott tömeggel, magastetős kialakítással kötelező kialakítani. Ettől való eltérés csak technológiával igazolt módon és esetben történhet.”

20. § A rendelet 21. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A telepeken a szélvédelem és a táji látványvédelem biztosítása érdekében intenzív fásítás kötelező.”

21. § A rendelet 22. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„22. § (1) Az épületek tetőfedése, homlokzati burkoló eleme nem készülhet tükröződő felülettel. Kizárólag matt színezés, matt felület alkalmazható.

(2) Klímaberendezés kültéri egységét az épületen összerendezetten, építészeti eszközökkel takartan vagy közterületről nem látható módon, az épület alárendelt (közterületről nem látható) homlokzatára kötelező telepíteni.”

22. § A rendelet 23. § (1) bekezdése törlésre kerül.

23. § A rendelet 23. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Helyi egyedi védett érték felújítása esetén a védett érték méltó településképi, illetve tájképi megjelenésének biztosítása érdekében a hagyományos örökséget képviselő műszaki megoldások és építőanyagok elsődlegességét biztosítani kell, az épület felújítás és a külső térhasználat (udvar) esetén is.”

24. § A rendelet 25. § (1) bekezdése törlésre kerül.

25. § A rendelet 25. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A felszíni energiaellátás és elektronikus hírközlés nyomvonalas és egyéb építményei elhelyezésére a település teljes igazgatási területe alkalmas.”

26. § A rendelet 27. §-a törlésre kerül.

27. § A rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A településkép szempontjából meghatározó és az egyéb besorolású területeket a Településképi Arculati Kézikönyv és az 1. melléklet szerint kell beazonosítani. Településképi szempontból meghatározó terület az alábbi:
a)a Településközpont településrész,
b)a világörökségi (Tokaj-hegyaljai történeti borvidék kultúrtáj védőövezet területe),
c)a műemlék területe, műemléki környezet területe,
d)a régészeti területe,
e)a helyi védett érték területe,
f)országos ökológiai hálózat magterülete és az ökológiai folyosó területe,
g)a tájképvédelmi terület.

28. § A rendelet 28. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az épületek homlokzatain elhelyezhető cégéreket, cég- és címtáblákat napvédő ponyvákat, vállalkozást népszerűsítő feliratot, reklámzászlót és üzlet feliratokat egyedi tájékoztató táblákat úgy kell kialakítani, hogy azok illeszkedjenek a homlokzatok meglévő, vagy tervezett vízszintesés függőleges tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival. Ha cégérek, cég- és címtáblák, valamint egyedi tájékoztató táblák utólagos elhelyezésénél ez nem biztosítható, akkor az utólagos elhelyezés nem engedhető meg.”

29. § A rendelet 31. § (4) bekezdése törlésre kerül.

30. § A rendelet 34. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A településképi követelményekről a települési főépítész – alkalmazása hiányában a polgármester – az építéssel érintett telken tervezett építési munkák végzéséhez, kérelemre, szakmai konzultációt és ezen belül szakmai tájékoztatást biztosít.”

31. § A rendelet 36. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott kérelemre indul, a bejelentési kérelem nyomtatvány a rendelet 3. melléklete. A bejelentéshez papír alapú vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

A településképi követelményeket igazoló építészeti-műszaki dokumentációnak – a bejelentés tárgyától függően – az alábbiakat kell tartalmaznia:
a)meglévő állapotról fényképfelvételt,
b)műszaki leírást,
c)a tervezett állapot formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,
d)a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt és elhelyezésének módját,
e)elrendezési rajzot,
f)reklám elhelyezésének helyétől – amennyibe indokolt - színtervet, környezetbe illesztett látványtervet.”

32. § A rendelet 37. §-a törlésre kerül.

33. § A rendelet VII. fejezete helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„VII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉPI BÍRSÁG

26. A településképi kötelezési eljárás, a településkép-védelmi bírság kiszabásának esetkörei, mértéke, a kiszabásának és behajtásának módja

38. § (1) A településképi követelmények teljesítése érdekében a polgármester – hivatalból vagy kérelemre – településképi kötelezési eljárást folytat le.

(2) A településkép védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció betartását a polgármester ellenőrzi.

(3) A településképi követelményekkel szembeni mulasztásokat, amennyiben a polgármester tudomására jut, kivizsgálja, és a közigazgatási eljárásokról az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) alapján jár el.

(4) A településképi követelmények be nem tartása esetén a polgármester településkép-védelmi bírságot szabhat ki az ingatlan tulajdonosára.

(5) A településkép-védelmi bírságot határozatban kell kiszabni és azt tértivevényes levél útján kell kézbesíteni a bírsággal sújtott érintettnek.

(6) A településkép-védelmi bírság összege

a) településképi szempontból meghatározó területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt érint 100. 000 - 200.000 forint,

b) településképi szempontból meghatározó területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt nem érint 50.000 - 100.000 forint,

c) egyéb településképi követelmény és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó követelmény be nem tartása esetén 20.000 - 50.000 forint,

d) minden más esetben 10.000 - 20.000 forint

(7) A településkép-védelmi bírság befizetésének módja:

a) a bírság kiszabásáról szóló határozatban meghatározott határidőben és az abban megjelölt önkormányzati bankszámlaszámra történő befizetéssel.

b) az a) pontban szereplő megfizetési mód elmaradása esetén – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény értelmében – a meg nem fizetett bírság köztartozásnak minősül, és adók módjára történik a behajtása.”

34. § A rendelet 39. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.”

35. § A rendelet 39. § (2) bekezdése törlésre kerül.

36. § A rendelet 1.sz. melléklete helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„1.sz. melléklet a 19/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelethez ”
null
Településképi szempontból meghatározó területek

Településképi szempontból meghatározó területek szöveges leírása

Neve

Területe

Településközpont terület

Keleten a Petőfi és az Árpád utca kereszteződésétől indulva nyugatra, Táncsics utca északi területe a Rákóczi utcáig, Dózsa utca és Táncsics utca találkozásától a Petőfi utcáig. A Molnár köz, Petőfi utca és Kossuth utca által lehatárolt tömb közé eső területek. A határoló utcák mindkét oldala az 1. mellékletben lehatároltak szerint.

világörökségi (Tokaj-hegyaljai történeti borvidék kultúrtáj védőövezet)

085; 094; 0100/1; 1181

műemlék területe

613; 607; 608; 609; 612; 614; 615; 616

a helyi védett érték területe

64; 164; 287; 289; 438

a régészeti terület

0110; 0125; 0126/1; 0130/4; 0135; 0146/5; 050/1; 050/3; 051; 055/3; 566; 567; 568; 569; 570; 571; 572/1; 572/2; 584/1; 584/2; 585; 586; 587; 597; 598; 605/3; 606; 607; 608; 609; 610/2; 611; 612; 613; 614; 615; 616

az országos ökológiai hálózat magterülete
ökológiai folyosó területe

020
02;03; 06/1; 06/2; 016; 023/16; 023/17; 023/18; 023/19; 023/20; 024; 025; 026/15; 028/3; 028/4; 028/6; 028/7; 029; 030; 057; 061/1; 061/2; 062; 067; 078; 081; 082/1; 082/3; 087; 095; 098; 0134/1; 0134/2; 0134/3; 0134/4; 0135; 0136; 0140/1; 0140/2; 0140/3; 0140/4; 0140/5; 0140/6; 0140/7; 0140/8; 0140/12; 0140/13; 0140/14; 0140/15; 0140/16; 0140/17; 0140/18; 0140/19; 0140/20; 140/21; 0140/22; 0141; 0153/2; 0153/3; 0155; 0165/1; 0165/2; 0165/3; 0184/1; 0184/2; 0185/1b; 0185/1c; 0185/2b; 0188; 0191/1; 0191/3

a tájképvédelmi terület

0137/1b; 0137/2b

37. § A rendelet 2.sz. melléklete helyébe az alábbi rendelkezés lép:

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK, ÉRTÉKEK

A

B

C

D

E

Nyilvántartási szám

Védett érték megnevezése

Cím

Helyrajzi szám

Védelem típusa,
indokolása

1

Szent István Király templom
null

Taktaszada, Kossuth utca 53.

440

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó épület

2

Petőfi Sándor szobra
null

Taktaszada, Petőfi Sándor utca 28.

381

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó eseménynek állít emléket

3

Hősi emlékmű
null

Taktaszada, Petőfi Sándor utca 21.

609

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó
eseménynek állít emléket

4

Millennium emlékmű
null

Taktaszada, Táncsics utca

543/1

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó eseménynek állít emléket

5

Lakóház
null

Taktaszada,
Rákóczi utca 28.

64

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó épület

6

Lakóház
null

Taktaszada,
Táncsics utca 21.

289

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó épület

7

Lakóház
null

Taktaszada,
Thököly utca 6.

164

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó épület

8

Lakóház
null

Taktaszada,
Táncsics utca 23.

287.

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó eseménynek épület

9

Lakóház
null

Taktaszada,
Táncsics utca 21.

289

Helyi egyedi
Építészeti örökség és hagyományőrzés szempontjából meghatározó épület

38. § A rendelet 1-5.sz. függelékkel egészül ki:

Külön jogszabályban megállapított, műemlék és műemléki környezettel érintett ingatlanok listája

TERÜLET NEVE

ÉRINTETT HELYRAJZISZÁMOK

Műemlék területe

613

Műemléki környezet területe

607; 608; 609; 612; 614; 615; 616

null
Külön jogszabályban megállapított, helyi védett értékekkel érintett ingatlanok listája

HELYI VÉDETT ÉRTÉK TERÜLETE

TERÜLET NEVE

ÉRINTETT HELYRAJZISZÁMOK

Helyi védett érték

64; 164; 287; 289; 438

null
Külön jogszabályban megállapított, régészeti területekkel érintett ingatlanok listája

RÉGÉSZETI TERÜLETEK LISTÁJA

helyrajzi szám

azonosító

védett örökségi érték neve

0110

80303

Erdély-halom

0125

80303

Erdély-halom

0126/1

80303

Erdély-halom

0130/4

80303

Erdély-halom

0135

16827

Sőre istálló

0146/5

75529

Homok-halom

050/1

80303

Erdély-halom

050/3

80299

Őrház-halom

051

80301

Hegyes-halom

055/3

80299

Őrház-halom

566

16827

Sőre istálló

567

16827

Sőre istálló

568

16827

Sőre istálló

569

16827

Sőre istálló

570

16827

Sőre istálló

571

16827

Sőre istálló

572/1

16827

Sőre istálló

572/2

16827

Sőre istálló

584/1

16827

Sőre istálló

16828

Zábrádszky kastély

584/2

16828

Zábrádszky kastély

585

16828

Zábrádszky kastély

586

16828

Zábrádszky kastély

587

16828

Zábrádszky kastély

597

16828

Zábrádszky kastély

598

16828

Zábrádszky kastély

605/3

39066

Református templom

606

39066

Református templom

607

39066

Református templom

608

39066

Református templom

609

39066

Református templom

610/2

39066

Református templom

611

39066

Református templom

612

39066

Református templom

613

39066

Református templom

614

39066

Református templom

615

39066

Református templom

616

39066

Református templom

null
Külön jogszabályban megállapított, egyéb védett érték területekkel érintett ingatlanok listája
a)Világörökség

VÉDETTSÉG

ÉRINTETT HELYRAJZISZÁMOK

Világörökség
(Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj védőövezet)

085; 094; 0100/1; 1181

null
b)Tájképvédelmi övezet

VÉDETTSÉG

ÉRINTETT HELYRAJZISZÁMOK

Tájképvédelmi övezet

0137/1b; 0137/2b

null
c)Ökológiai hálózat magterülete

VÉDETTSÉG

ÉRINTETT HELYRAJZISZÁMOK

Ökológiai hálózat magterülete

020

null
d)Ökológiai hálózat ökológiai folyosó területe

VÉDETTSÉG

ÉRINTETT HELYRAJZISZÁMOK

Ökológiai hálózat ökológiai folyosó területe

02;03; 06/1; 06/2; 016; 023/16; 023/17; 023/18; 023/19; 023/20; 024; 025; 026/15; 028/3; 028/4; 028/6; 028/7; 029; 030; 057; 061/1; 061/2; 062; 067; 078; 081; 082/1; 082/3; 087; 095; 098; 0134/1; 0134/2; 0134/3; 0134/4; 0135; 0136; 0140/1; 0140/2; 0140/3; 0140/4; 0140/5; 0140/6; 0140/7; 0140/8; 0140/12; 0140/13; 0140/14; 0140/15; 0140/16; 0140/17; 0140/18; 0140/19; 0140/20; 140/21; 0140/22; 0141; 0153/2; 0153/3; 0155; 0165/1; 0165/2; 0165/3; 0184/1; 0184/2; 0185/1b; 0185/1c; 0185/2b; 0188; 0191/1; 0191/3

null
null
Telepítésre javasolt és telepítésre nem javasolt növényfajták
A TELEPÍTÉSRE JAVASOLT NÖVÉNYFAJTÁK FELSOROLÁSA FÁSÍTÁSRA, NÖVNYTELEPÍTÉSRE JAVASOLT ŐSHONOS NÖVÉNYEK JEGYZÉKE
Lombos fafajok

tudományos (latin) elnevezés

magyar elnevezés

Acer campestre

mezei juhar

Acer platanoides

korai juhar

Acer pseudoplatanus

hegyi juhar, jávorfa

Acer tataricum

tatár juhar, feketegyűrű juhar

Alnus glutinosa (allergén)

enyves éger, mézgás éger, berekfa

Alnus incana

hamvas éger

Betula pendula (allergén)

közönséges nyír, bibircses nyír

Betula pubescens

szőrös nyír, pelyhes nyír

Carpinus betulus

közönséges gyertyán

Cerasus avium (Prunus avium)

vadcseresznye, madárcseresznye

Cerasus mahaleb (Prunus mahaleb)

sarjmeggy, török meggy

Fagus sylvatica

közönséges bükk

Fraxinus angustifolia ssp. pannonica

magyar kőris

Fraxinus excelsior

magas kőris

Fraxinus ornus

virágos kőris, mannakőris

Juglans regia

közönséges dió

Malus sylvestris

vadalma

Padus avium

zelnicemeggy, májusfa

Populus alba*

fehér nyár, ezüst nyár

Popolus canescens*

szürke nyár

Populus nigra*

fekete nyár, topolyafa, csomoros nyár

Popolus tremula

rezgő nyár

Pryrus pyraster

vadkörte, vackor

Quercus cerris

csertölgy, cserfa

Quercus petraea (Q. sessiliflora)

kocsánytalan tölgy

Quercus pubescens

molyhos tölgy

Quercus robur (Q. pedunculata)

kocsányos tölgy, mocsártölgy

Salix alba (allergén)

fehér fűz, ezüst fűz

Salix fragilis

törékeny fűz, csöröge fűz

Sorbus aria

lisztes berkenye

Sorbus aucuparia

madárberkenye

Sorbus domestica

házi berkenye, fojtóska

Sorbus torminalis

barkóca berkenye, barkócafa

Tilia cordata (T. parviflora)

kislevelű hárs

Tilia platyphyllos (T. grandifolia)

nagylevelű hárs

Ulmus glabra (U. montana, U. scabra)

hegyi szil

Ulmus leavis

vénic szil, lobogós szil, vénicfa

Ulmus minor (Ulmus campestris)

mezei szil, simalevelű mezei szil

Tűlevelű fajok (fenyők)

tudományos (latin) elnevezés

magyar elnevezés

Juniperus communis

közönséges boróka, gyalogfenyő

Lombos cserjék

tudományos (latin) elnevezés

magyar elnevezés

Colutea arborescens

pukkanó dudafürt

Cornus mas

húsos som

Cornus sanguinea

veresgyűrű som

Crataegus laevigata (C. oxyacantha)

kétbibés galagonya

Crataegus monogyna

egybibés galagonya

Euonymus europaeus

csíkos kecskerágó

Euonymus verrucosus

bibircses kecskerágó

Frangula alnus (Rhamnus frangula)

kutyabenge

Hippophae rhamnoides

homoktövis

Lonicera sylosteum

ükörke lonc, ükörke

Prunus spinosa

kökény

Rhamnus catharticus

varjútövis (benge)

Ribes uva-crispa

-

Rosa canina

gyepűrózsa

Salix caprea

kecskefűz

Salix cinerea

rekettyefűz, hamvas fűz

Salix purpurea

csigolyafűz

Salix viminalis

kosárkötő fűz

Sambucus nigra

fekete bodza

Sambucus racemosa**

fürtös bodza

Spirea salicifolia

fűzlevelű gyöngyvessző

Staphylea pinnata

mogyorós hólyagfa

Viburnum lantana

ostorménfa

Viburnum opulus

kányabangita

* nem „szöszös”, hím egyedek telepítése javasolt csak
** 500 m felett javasolható a telepítése
NEM TELEPÍTHETŐ NÖVÉNYFAJTÁK FELSOROLÁSA
1143/2014. EU rendelet
az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről
A rendelet alapján a tagországok képviselőiből álló inváziós fajok elleni védelemért felelős bizottság elfogadta azt a növény- és állatfajlistát, mely az Unió számára veszélyt jelentő inváziós idegenhonos fajok jegyzékét alkotja. A listán szereplő fajok egyedeire vonatkozó szigorú szabályok szerint tilos az egész EU területén forgalomba hozni és a természetbe kibocsátani akár egyetlen példányt is, de a behozatalra, tartásra, tenyésztésre, szaporításra, szállításra, kereskedelemre és felhasználásra is hasonlóan szigorú szabályok vonatkoznak.

Az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós növényfajok (IAS) jegyzéke

(hatályos 2017. augusztus 2-ától)

tudományos (latin) elnevezés

magyar elnevezés

Alternanthera philoxeroides

aligátorfű (papagájfű, papagájlevél)

Cabomba caroliniana

karolinai tündérhínár

Eichhornia crassipes

közönséges vízijácint

Elodea nuttalli

cingár (aprólevelű) átokhínár

Hydrocotyle ranunculoides

hévízi gázló

Lagarosiphon major

nagy fodros-átokhínár

Ludwigia grandiflora

nagyvirágú tóalma

Ludwigia peploides

sárga tóalma

Myriophyllum awuaticum

srucctoll-süllőhínár

Myriophyllum heterophyllum

felemáslevelű süllőhínár

Asclepias syriaca

közönséges selyemkóró

Gunnera tinctoria

chilei óriáslapu (óriásrebarbara)

Heracleum mantegazzianum

kaukázusi medvetalp

Heracleum persicum

perzsa medvetalp

Heracleum sosnowskyi

Szosznovszkij-medvetalp

Impatiens glandulifera

bíbor nebáncsvirág

Lysichiton americanus

sárga lápbuzogány

Microstegium vimineum

japán gázlófű

Parthenium hysterophorus

keserű hamisüröm

Pennisetum setaceum

rózsás tollborzfű

Persicaria perfoliata (Polygonum perfoliatum)

ördögfarok-keserűfű

Pueraria montana var. lobata (Pueraria lobata)

japán nyílgyökér (kudzu)

Baccharis halimifolia

borfa, tengerparti seprűcserje

39. § Ez a rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.