Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 09. 01- 2005. 12. 31

Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2000.09.01.

Taktaszada Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999.(IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaszada Község területén lévő köztemetőre, valamint fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § Köztemető: Taktaszada Községben a 544/1 hrsz.-ú temetőingatlan alatt van.

3. § (1) Taktaszada Község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2) A jelenleg működő köztemető és létesítményei fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat temető gondnok útján gondoskodik.

Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1) Halottat eltemetni az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temetőben létesített temetési helyen szabad.

(2) Az elhunyt temetőbe történő eltemetését (elhelyezését) az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani. Nem taktaszadai lakosú elhunyt taktaszadai köztemetőben történő eltemetésére a gondnok ad engedélyt, a mindenkori sírhely-díjon felüli - rendelet mellékletében meghatározott - pótdíj megfizetését követően.

5. § (1) A köztemetőt /nagysága miatt/ egy sírhely-táblának kell tekinteni. Így a köztemetőt folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsír helyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(2) A sírhelyeket folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

A köztemetőben a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt kell kijelölni,amelyet parkszerűen kell kialakítani. Továbbá külön temetőrészt kell kijelölni a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szerv maradvány eltemetésére.
(3) Az elhamvasztott halott hamvát tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel) vagy sírboltban lehet elhelyezni.
(4) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.
(5) Lezárt temetőből a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe.
Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz a gondnok külön engedélye is szükséges.

6. § (1) Az egyes temetkezési helyekért - díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni.

A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.
(2) Az egyszeri megváltás időtartama:
a) sírbolt esetén 100 év
b) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.
A temető gondnok a b) pont szerinti temetkezési helyet kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.
(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában - újabb ciklusra megválthatók.
(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, a sírhelyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg, a gondnok jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
(5) Az egész temető bezárásáról és/vagy kiürítéséről az Önkormányzat Képviselőtestülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni, úgy hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.
(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttest maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésének hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett a temető gondnok köteles gondoskodni.
(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újramegváltó hozzátartozó használati jogot szerez.
(8) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig - kegyeleti szempontból - nem idegeníthetők el és más sírra,sírboltra nem helyezhetők át.
(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a gondnoknak történt előzetes bejelentés során valószínűsíteni kell.
Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.
(10) A temettető kivánságára a megürült sírhelyek számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.
(11) A temettetőnek a ravatalozó használatáért ravatalozó használati díjat, valamint a halott helyben történő szállításáért díjat kell fizetni a rendelet mellékletében meghatározottak szerint.

7. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei

a) Felnőtt sírhely: 2,50 m hosszú

egyes sírhely/ 2,00 m mély 0,90 m széles
b) Sírboltok
- felszíni méretei: (földterület)
2-6 személyes sírbolt szélessége 3,50 m , hossza 5,00 m
- belső méretei:
2-6 személyes sírbolt szélessége 2,30 m , hossza 3,00 m , mélysége 2,60 m
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelyre ( 220 cm ) tisztiorvosi engedély alapján, a rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében - még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el Elhaltanként a pótdíj mértéke a (3) bekezdés szerinti, az azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(5) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 10 éven aluli gyermek temethető Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.
(6) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély, hamvasztás más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tifuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.
(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(8) A sírhelyeken sírdomb kialakítása kötelező.
(9) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból biztonságosan fel kell állíttatnia.

8. § (1) Sírboltot a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építési engedéllyel lehet építeni, a tervet a temetőgondnoknak be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt és síremlék fenntartásáról, azok létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, a gondnok felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, a gondnok kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(4) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hírdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni.

(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek a létesítőnek a sírbolt-könyvbe bejegyzett rendelkezések az irányadók.

(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl 2 férőhelyes sírboltban további 6 urna, a 3 férőhelyes sírboltban további 10 urna, a hatszemélyes sírboltban további 20 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsóban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermek koporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

9. § (1) A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a tisztifőorvos engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncorvos engedélyezi.

10. § (1) Taktaszada Községi Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában - a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére- az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(6) A díszsírhely-parcellában a koporsónak a földbe temetése vagy elhamvasztás után az urna kolumbáriumba helyezése megengedett.

Temetkezési szolgáltatások

11. § (1) Temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás, az újratemetés.

(2) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásról az önkormányzat temetőgondnok útján köteles gondoskodni.

12. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot a gondnok csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentenek be. Ha a jogosultságot a gondnok nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni.

A vita lezárásáig a halott nem temethető el.

13. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

14. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a. egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,
b. cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,
c. olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.
(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

15. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint - a 14. §-ban felsoroltakon kívüli – egyéb munkálatokhoz a gondnok előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 14. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor a gondnok:

a. A sírhely birtokosát - határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.
b. A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

Nyilvántartások vezetése

16. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről a gondnok gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles godnoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban a gondnok köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig a gondnok a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pdig átadnia a BAZ Megyei Levéltárnak.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, -sor, -hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(5) A sírbolt-könyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt-könyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkező jogosult személyek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(6) A nyilvántartó adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temetők rendje

17. § (1) A temető nyitva tartása:

nyári időszámítás esetén: 6.00 órától 20.00 óráig
téli időszámítás esetén: 8.00 órától 16.00 óráig
(2) A temetőből a nyilvántartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
(3) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
(4) A temetőben mindenki a hely csendjéért a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
(5) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.
(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A koszorú- virág maradványokat és hulladékot az arra rendszeresített tárolóba kell elhelyezni.
(7) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.
(8) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.
(9) A temetők területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.
(10) A temető területére gépjárművel behajtani csak különleges esetekben lehet (mozgáskorlátozott, munkavégzés, stb.)

18. § (1) A tulajdonos hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temetőgondnoknak történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

19. § Szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki e rendelet 17.§ (4)-(10) bekezdéseiben szereplő előírásokat megszegi.

20. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni.

A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.

Hatályba léptető rendelkezések

21. § A jelen rendelet 2000. szeptember 1.-jén lép hatályba.

Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Taktaszada Önkormányzat Képviselőtestületének a Polgármesteri Hivatal részéről nyújtott szolgáltatások díjáról szóló 5/1993.(I.21.) számú rendelet 1. §-ának C bekezdése.

1. melléklet

1. Sírbolthely díja (100 évre)

- 2-6 személyes sírbolthely : 10.000,-Ft

2. Sírhely díja (25 évre) : 3.000,-Ft

Újraváltás díja : 3.000,-Ft

3. Amegállapított sírhelydíjon felül 50% pótdíjat köteles fizetni az, aki

a) a nem taktaszadai lakos elhunytat a taktaszadai köztemetőben kívánja eltemetni (4§(2))

b) mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsót kíván tenni [7. §.(3)]

c) mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján urnát kíván elhelyezni [7. § (4)]

4. Ravatalozó használati díj: 2.000,-Ft/ elhalt

5. Halottszállítás helyben: 2.000,. Ft