Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XII.11.)önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról

Hatályos: 2014. 10. 10- 2015. 02. 27

Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (Továbbiakban: Szt.) 132. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. §. A rendelet célja, hogy Pápadereske Község Önkormányzata – lehetőségeihez igazodva meghatározza a pénzbeli és természetben biztosítható szociális ellátások formáit, a jogosultság feltételeit, igénybevételének módját, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályait.

2. Eljárási rendelkezések


2. §. (1) A rendeletben meghatározott szociális feladat és hatásköröket:

a) a Képviselő-testület

b) a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester

c) a Jegyző gyakorolja.


(2) A rendelet alkalmazásában jövedelmen, vagyonon, családon, közeli hozzátartozón, egyedülélőn, házastárson, tartásra köteles és képes személyen, szociális intézményen, rendszeres pénzellátáson, kereső tevékenységen, aktív korún, egyedülállón, fenntartón, stb. az Szt. 4. §-ában meghatározottakat kell érteni.



3. §. A rendeletben szabályozott pénzbeni és természetbeni ellátások megállapítása iránti kérelmeket Nyárádi Közös Önkormányzati Hivatalban Nyárád, Kossuth u. 1. (Továbbiakban: Hivatal) lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni. Akérelem benyújtására, ill. visszavonására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Továbbiakban: Ket.) vonatkozó szakaszai az irányadók.

4. §. (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni. A kérelemnek tartalmaznia kell az Szt 18. §-ában szereplő adatokat.


(2) A jövedelem igazolásához csatolni kell:

a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást, annak hiányában a jövedelem átutalását tartalmazó bankszámla kivonatot,

b) munkanélküli elátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, az átutalást tartalmazó bankszámla kivonatot, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,

d) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetében a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

e) egyéb jövedelmek esetében a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatát a havi átlagos nettó jövedelméről.


(3) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges, egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

5. §. A képviselő-testület az alábbi ellátások esetében hatáskörét a polgármesterre átruházza.

a) Méltányossági közgyógyellátással kapcsolatos ügyek

b) Önkormányzati segéllyel kapcsolatos ügyek

c) Szociális étkeztetéssel kapcsolatos ügyek

d) szülési segéllyel kapcsolatos ügyek


6. §. (1) A polgármester által hozott határozatok ellen - a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.


(2) A fellebbezést a polgármester az iratok csatolásával, a Képviselő-testület következő ülése elé terjeszti, kivéve, ha a Ket. 114. §-ában foglaltak alapján a határozatot hozó saját hatáskörében a határozatát módosítja, vagy visszavonja.

7. §. A rendszeres ellátások folyósítása, kifizetése havonta utólag minden hónap 5.-éig, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a pénztárból, illetve átutalással történik.

8. §. A lakásfenntartási támogatás, önkormányzati segély egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.


9. §. (1) A jogosulatlanul igénybevett ellátások megtérítésénél az Szt. 17. §-ában foglalt szabályokat kell alkalmazni.

II. FEJEZET

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


3. Aktív korúak ellátása


10. §. Az aktív korúak ellátása jogosulti körének meghatározására, megszüntetésére, összegére, felülvizsgálatára és a hajléktalan személyek részére történő megállapítására a Jegyző az Szt. 33-37 §-ainak rendelkezéseit alkalmazza.



11. §. (1) A törvény 37. §.(1) b) – d) pontja szerinti esetekben a rendszeres szociális segélyben részesülő személy a támogatás folyósításának feltételeként együttműködésre köteles.


(2) Az együttműködési kötelezettség

a) a támogatás megállapításával, felülvizsgálatával, folyósításával kapcsolatban a Hivatal Jegyzőjével, valamint

b) az együttműködésre kijelölt szervvel áll fenn.


(3) Pápadereske község Önkormányzata az együttműködés intézményi feltételeinek biztosítására a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézménye Családsegítő Szolgálatát jelöli ki.


(4) A közfoglalkoztatásra való közvetítés biztosítása érdekében Nyárád Község Önkormányzata megállapodást köt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségével.

12. §. A törvény 37/A. §. (1) bekezdésében foglalt együttműködési kötelezettség tartalmi elemein túl, a törvény 37. §. (1) b – c. pontja alapján rendszeres szociális segélyben részesülő személy köteles

a) a támogatást megállapító határozatban megjelölt időben megjelenni Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézménye Családsegítő Szolgálatnál (továbbiakban: Családsegítő Szolgálat),

b) a Családsegítő Szolgálattal való folyamatos együttműködés keretében a kijelölt családgondozó által megadott időpontokban, de legalább kettő havonta megjelenni az intézményben,

c) 15 napon belül bejelenteni a személyi adataiban, szociális helyzetében, családi körülményeiben bekövetkezett változást.



13. §. (1) A törvény 37. §. (1) b – c. pontja alapján rendszeres szociális segélyben részesülő személy és az együttműködésre kijelölt szerv írásban megállapodik a beilleszkedést segítő programról.


(2) A beilleszkedést segítő programok típusai:

a) Kapcsolattartás a Családsegítő Szolgálat munkatársával, egyéni családsegítés, szociális és mentális esetkezelés, a megfelelő ellátások igénybevételére ösztönzés, az intézményi kapcsolódás megerősítése, megőrzése.

b) A megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodást, a tartós munkanélküliség okozta traumák feloldását, az izoláció oldását segítő programok.

c) Szinten tartás a társadalmi integráció erősítése érdekében. A munkaerőpiacról kikerült, eltérő szociokultúrális hátérrel rendelkező, speciális élethelyzetű személyek komplex támogatása. Életmódot formáló foglalkozásokon, tanácsadásokon való részvétel. Az egészségi, szociális és mentális állapot javítását célzó foglalkozások.


(3) A típusokon belül a foglalkozások – a segélyben részesülő szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó – tartalmát, követelményrendszerét a Családsegítő Központ munkatársa és az együttműködésre kötelezett személy közösen határozza meg.

14. §. (1) Az együttműködés megszegésének esetei:

a) a rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban megadott határidőn belül nem keresi fel a Családsegítő Szolgálatot, nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét,

b) az együttműködés során megadott időpontban nem jelenik meg a Családsegítő Szolgálatnál,

c.) együtt nem működésével meghiúsítja a beilleszkedését segítő program kidolgozását,

d) a beilleszkedési program tartalmi elemeinek megvalósításában nem működik együtt.


(2) Az együttműködési kötelezettség megszegését a Családsegítő Szolgálat 3 napon belül, írásban jelzi a Hivatal Jegyzőjének.

4. Lakásfenntartási támogatás


15. §. A lakásfenntartási támogatás jogosulti körének meghatározására, megszüntetésére, összegére, felülvizsgálatára és a hajléktalan személyek részére történő megállapítására a Jegyző az Szt. 38-39 §-ainak rendelkezéseit alkalmazza.

5. Ápolási díj


16. §. (1) A képviselő-testület méltányossági alapon ápolási díjat állapít meg az Szt. 43/B. §-ában foglaltak figyelembevételével annak a kérelmezőnek, akinek családjában a az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén annak 200 %-át.


(2) A méltányossági ápolási díj havi összege az Szt. 44 §-ának figyelembe véve az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.

6. Önkormányzati segély


17. §. (1) Önkormányzati segélyre jogosult:

a) az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

b) az a személy, aki az a) pont alapján nem jogosult önkormányzati segélyre, de rendkívüli élethelyzetbe került (pl. baleset, elemi kár, hosszantartó kórházi kezelés) és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át,

c) az a személy, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, és a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16. §-a alapján temetési hozzájárulásban nem részesült.


(2) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez csatolni kell a Rendelet 4. §. (2) bekezdésében meghatározottakat. Az elhunyt személy eltemettéséről gondoskodó személy a haláleset bekövetkezését követő 60 napon belül nyújthat be kérelmet, melyhez csatolnia kell a nevére, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított temetési számla eredeti példányát. A számlát a kérelmező számára a határozat számának és a megállapított segély összegének rávezetését követően vissza kell adni.



18. §. (1) Az önkormányzati segély iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbóli eljárás megindítását követő 15 napon belül a polgármester dönt.


(2) Egy naptári éven belül egy család együttesen legfeljebb hat alkalommal – bele nem értve a 17. §. c) pontjában meghatározott esetet – kaphat önkormányzati segélyt, melynek együttes összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.


(3) Az önkormányzati segély összege az (1) bekezdés a) és b) pontja esetén, minimum 2.000,- Ft, de nem haladhatja meg az 50.000,- Ft-ot.


(4) Az önkormányzati segély összege az (1) bekezdés c) pontja esetén a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-a, 15.000,-Ft


(5) A temetési költség helyben szokásos legkisebb mértéke 150.000,- Ft.

7. Szülési segély


19. §. (1) Szülési segélyre jogosult gyermeke születésekor az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.


(2) Szülési segély iránti kérelmet a gyermek születését követő 60 napon belül lehet benyújtani.


(3) A szülési segély összege 5.000,- Ft.

III. fejezet

A természetben nyújtott szociális ellátások


20.§. A természetben nyújtott szociális ellátások formái:

a) természetben nyújtott önkormányzati segély

b) köztemetés

c) közgyógyellátás



8. Természetben nyújtott önkormányzati segély


21. §. (1) Az önkormányzati segély természetben is nyújtható, - melynek formái:

a) tankönyv, illetve füzetcsomag

b) tartós élelmiszer

c) gyermekintézmények térítési díjának fizetése, illetve ahhoz történő hozzájárulás,

d) tüzelő támogatás

e) közüzemi díjak kifizetése, illetve ahhoz történő hozzájárulás

f) étkeztetés térítési díjának fizetéséhez történő hozzájárulás

g) gyógyszertámogatás


(2) A segély természetbeni formában történő nyújtása esetén a támogatást megítélő határozatban erről rendelkezni kell.

9. Köztemetés


22. §. (1) A polgármester dönt a köztemetés elrendeléséről az Szt. 48. §-ában foglaltak figyelembe vételével.


(2) Amennyiben az elhalt lakóhelye más településen volt, úgy a köztemetés költségének megtérítését a lakóhely szerinti települési önkormányzattól meg kell igényelni.



10. Közgyógyellátás


23. §. (1) A szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapot megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentésére közgyógyellátási igazolvány állítható ki.


(2) A Polgármester méltányosságból közgyógyellátási jogosultságot állapít meg annak a személynek, akinek családjában az  egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi  nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át, feltéve, ha a rendszeres gyógyító ellátása havi  költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át meghaladja.      


(3) A közgyógyellátási kérelemhez - a kérelem benyújtásával egyidejűleg – zárt borítékban mellékelni kell a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 10. sz. melléklete szerinti igazolást a gyógyító ellátás költségeiről.


(4) A közgyógyellátási igazolványt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve - a jogosultságot megállapító határozat alapján - egyéves időtartamra, hivatalból állítja ki.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó elleátások


24.§. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi formái:

a) szociális étkeztetés

b) családsegítés

c) házi segítségnyújtás



11. Étkeztetés


25. §. (1) A képviselő-testület legalább napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít a saját fenntartásában működő konyháról azon rászorultaknak, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek azt biztosítani.


(2) Szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt, aki

a) 60. életévét betöltötte,

b) egészségi állapota, tartós betegsége, fogyatékossága, pszichiátriai, vagy szenvedélybetegsége miatt a napi egyszeri meleg ételt saját maga számára biztosítani nem tudja,

c) hajléktalan.


(3) A (2) bekezdés b.) pontja alapján kérelmezett étkeztetés esetében a rászorultságot háziorvosi igazolással kell bizonyítani.


(4) Az ellátásban részesülő, ha jövedelemmel rendelkezik, térítési díjat köteles fizetni, amelynek mértékét a Képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.


(5) Az ellátás iránti kérelemről a polgármester dönt.

12. Házi segítségnyújtás


26. §. A Képviselő-testület házi segítségnyújtást a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézménye útján biztosítja.



13. Családsegítés


27. §. (1) A képviselő-testület családsegítés keretében segítséget nyújt a működési területén élő szociális, vagy mentálhigiénés problémái, illetve egyéb krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.


(2) A családsegítés keretében a Képviselő-testület az Szt-ben meghatározott ellátásokat a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézményének Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával látja el.


(3) A családsegítő szolgálat az egyén és család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

V. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések


28.§. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. rendelkezései az irányadóak.



29. §. (1) A rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Pápadereske Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 10/2011. (IX. 16.) önkormányzaróti rendelete hatályát veszti.


                              

Edvy Róbert                                      Kovács Erika

polgármester                                     jegyző


Záradék:

A rendelet kihírdetésének időpontja: 2013. december 11.

Nyárád, 2013. december 11.


Kovács Erika

jegyző