Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2006.(VI.2.)önkormányzati rendelete

Pápadereske Község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról

Hatályos: 2018. 08. 22

Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2006.(VI.2.)önkormányzati rendelete

Pápadereske Község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról

2018.08.22.

Pápadereske Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. §. (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 8. §. (1) bekezdésében biztosított feladat- és jogkörében eljárva, továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (továbbiakban: OTÉK) szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet 4. §. (3) bekezdésében biztosított felhatalmazással élve a mellékelt dokumentáció alapján az alábbi rendeletet alkotja.

Általános előírások

Az előírások hatálya

1. §1

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az előírásokat a City plus Bt. tervezőirodája által készített R-2 jelű külterületi szabályozási tervvel, és az R-3 jelű belterületi szabályozási tervvel együtt kell alkalmazni.

(2) Az 1. §-ban meghatározott település területén területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetését megváltoztatni és ezekre hatósági engedélyt adni - az országos érvényű rendelkezések mellett - csak a szabályozási terv és a jelen építési szabályzat rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

A szabályozás elemei

3. § (1) Kötelező szabályozási elemek

a.) Szabályozási vonal
b.) Területfelhasználás módja és határa
c.) Építési övezet, övezet előírásai és határa
d.) Építési határvonal
(2) Irányadó szabályozási elemek
a.) Irányadó telekhatár
Az irányadó telekhatár a szabályozási terv által javasolt telekkialakítást rögzíti.
b.) Megszüntető jel
A szabályozási terv által megszüntetendő telekhatárokat jelöli.
(3) A kötelező szabályozási elemek módosítása csak a szabályozási terv módosításával hajtható végre.
(4) Az irányadó szabályozási elemek pontosítását, módosítását az építési hatósági engedélyezheti. Ehhez szükség szerint településrendezési szakvéleményt kérhet.
(5) A helyi védettségre és törlésre vonatkozó 1. sz. melléklet a szabályozási terv módosítása nélkül önkormányzati rendelettel módosítható, építészeti szakvélemény alapján.

Az építés általános feltételei

4. § (1) Építési telken és területen az egyes területfelhasználási egységek (építési övezetek és övezetek) előírásainak megfelelő építmény akkor helyezhető el, ha

a.) biztosítható az építési telek közútról, illetve magánútról gépjárművel történő közvetlen megközelíthetősége
b.) a rendeltetésszerű használathoz szükséges villamos energia, vezetékes ivóvíz (szükség esetén technológiai víz) ellátás és a megközelíthetőség,
c.) a keletkező szennyvíz ártalommentes elhelyezése, és a csapadékvíz elvezetése, a szennyvízcsatorna megépítése után a szennyvizek csatornában való elvezetése, továbbá
d.) a használat során keletkező nem veszélyes és veszélyes hulladékok elszállításának vagy ártalommentes elhelyezésének, illetőleg helyi komposztálásának lehetősége egyidejűleg biztosítható, és
e.) az építmény nem befolyásolja károsan a felszín alatti vizek szintjét, mozgását és tisztaságát,
f.) a levegő minőségét, valamint
g.) a vonatkozó zajvédelmi rendeletekben előírt határértékeknél nagyobb zajterhelést nem okoz.

A telekalakítás és az építési engedélyezési eljárás helyi szabályai

5. § (1) Telekalakítás a meglévő telekstruktúrához igazodva az övezeti előírások szerinti minimális teleknagyság betartásával és a tervezett úthálózat kötelező szabályozási vonalainak figyelembevételével engedélyezhető.

(2) A telek természetes terepszintjét tartós, végleges jelleggel megváltoztató tereprendezési munka (bevágás, feltöltés, rézsű, támfal stb.) a telekhatárok melletti 3 méteres sávon belül, továbbá a telek egyéb részein akkor, ha azzal az eredeti terepszint 1 métert meghaladóan átrendezésre kerül, csak az építési hatóság által engedélyezett tereprendezési terv alapján végezhető.

(3)2

(4) Amennyiben a földrészletek tényleges és ingatlan-nyilvántartás szerinti művelési ága eltér, úgy az építési engedély kiadását megelőzően az eltérést rendezni kell, hogy az engedélyezés, az államigazgatási eljárás a tényleges művelési ágnak megfelelően történjen.

(5) A termőtalaj védelme érdekében, építmények termőföldön (kül- és belterületen) történő építésügyi hatósági engedélyezése során érvényre kell juttatni azt, hogy az elhelyezés a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsa.

(6) Az építmények kivitelezése során a kivitelező, üzemeltetés során az üzemeltető köteles gondoskodni a humuszos termőréteg megmentéséről. A kivitelezés és az üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében ne okozzanak kárt.

(7) Vízfolyások mederközeli, mélyfekvésű, magas talajvízállású területein, építmények és terepszint alatti létesítmények építését megelőzően a talajvíz helyzetét is tisztázó talajmechanikai vizsgálatokat kell végezni.

(8) Ahol magasabb szintű jogszabály, illetve jelen rendelet talajmechanikai szakvélemény (vizsgálat) készítését írja elő, ott az elvi építési és az építési engedélyezési eljárásba a Magyar Geológiai Szolgálatot is be kell vonni.

Külterület és belterület

6. § (1) A belterületi határ módosításáról a szabályozási tervnek és jelen előírásoknak megfelelően kell gondoskodni.

(2) A rendezési tervben kijelölt beépítésre szánt területek belterületbe vonására csak akkor kerülhet sor, ha az ez által belterületté nyilvánított terület tervezett felhasználása időszerű.

(3)3

(4) A belterületbe vonásra kijelölt területek belterületbe vonásig nem építhetők be, átmenetileg mezőgazdasági műveléssel hasznosíthatók.

Területfelhasználás

7. § (1) A település területét építési szempontból

a.) beépített és beépítésre szánt
b.) beépítésre nem szánt
területbe kell sorolni.
(2) 4 A település területe az alábbi területfelhasználási kategóriákba tagozódik:
1. beépített és beépítésre szánt területek építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint
a) lakóterület
aa) falusias lakóterület,
b) gazdasági terület:
ba) ipari terület,
bb) egyéb ipar,
c) különleges terület
ca) temető terület.
2. beépítésre nem szánt területek
a) közlekedési- és közműterület,
b) zöldterület,
c) erdőterület,
d) általános mezőgazdasági terület:
e) vízgazdálkodási terület.

Beépített és beépítésre szánt területek

8. §

.

(1) Beépítésre szánt területen a közművesítettséget az alábbi mértékben kell biztosítani:
a.) a beépítésre szánt terület belterületi részén közüzemi ivóvíz szolgáltatás, közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás, közüzemi villamos energia szolgáltatás, közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés;
b.) a beépítésre szánt terület külterületi részén közüzemi ivóvíz szolgáltatás, egyedi közművel történő szennyvíztisztítás és szennyvízelhelyezés, közüzemi villamos energia szolgáltatás, közterületi nyílt rendszerű csapadékvíz-elvezetés.
(2) Meglévő épület a telek méretétől függetlenül felújítható, átalakítható, újjá építhető, az eredeti beépítettség mértékéig új épületre cserélhető, illetve az építési helyen (előkert, oldalkertek, hátsókert területének biztosításával) az övezeti előírásban rögzített beépítési mértékig bővíthető.
(3) Az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához – helyi önkormányzati parkolási rendelet hiányában – a járművek elhelyezési lehetőségét az OTÉK előírásai szerint saját telken belül kell biztosítani.

Lakóterületek

Falusias lakóterület

9. § (1)5 A falusias lakóterületen elhelyezhető:

a) lakóépület,
b) mező- és erdőgazdasági (üzemi) épület,
c) a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató, és kézműipari épület,
d) vendéglátó épület,
e) szálláshely szolgáltató épület,
f) helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
g) sportépítmény,
h) melléképítmény.
(2) Lakóterületen gazdasági tevékenység csak akkor folytatható, továbbá telephely csak akkor alakítható ki, amennyiben a rendeltetési használatból eredő sajátos hatások nem korlátozzák a szomszédos telkeknek az övezeti előírásoknak megfelelő beépítését, használatát.
(3) A falusias lakóterület építési övezetben található kialakult telkek beépíthetők, amennyiben területük eléri a 400 m2-t. A beépíthető telek minimális szélessége a homlokvonalon 12 m.
(4) 6
(5) Az építési telkeken a hagyományos, kialakult beépítési mód figyelembe vételével a meghatározott építési helyen több épület is elhelyezhető, melyeket egymáshoz viszonyítva a tűzvédelmi előírásokban meghatározott módon kell elhelyezni.
(6) Az épületek csak magastetővel létesíthetők. Tetőhéjazatként cserépfedést, nádat, vagy sötét tónusú kiselemes hatású fedést kell alkalmazni. Torony, előtető, télikert fedése a fent rögzítettől eltérően is kialakítható
(7) 7
(8) A lakóépületek homlokzatát a helyi építészeti hagyományoknak megfelelően csak a településre jellemző, természetes anyagokkal és színekkel, a helyi építészeti hagyományokhoz illeszkedő megjelenéssel lehet kialakítani.
(9) Építési telkeken a be nem épített, és burkolattal el nem látott területeket zöldfelületként kell kialakítani és fenntartani. Burkolt felület a telek területének maximum 10 %-a lehet.
(10) A lakótelkek utcai telekhatárán 1,50 – 2,00 méter magasságú, utcai kerítések létesíthetők. Útcsatlakozásoknál a szabadlátást akadályozó létesítményeket elhelyezni, valamint 0,60 m-nél magasabb növényzetet ültetni tilos.
(11) A lakótelkeket feltáró közművezetékeket a közutakon vagy a magánutakon kell elvezetni, amennyiben erre nincs mód, szolgalmi jog létesíthető.
(12) 8 A falusias lakóterület építési övezeteiben a kialakult beépítés figyelembevételével az alábbi telekalakítási és beépítési előírásokat kell alkalmazni:
a) Lf-1. jelű építési övezet
aa) Beépítési mód: K-oldalhatáron álló
ab) Kialakítható telek területe: min.1200 m2
ac) Kialakítható telek szélessége: min. 16 m a telek homlokvonalán
ad) Megengedett legnagyobb beépítettség: K-30 %
ae) Megengedett legnagyobb terepszint alatti beépítettség: K-25 %
af) Megengedett legkisebb építménymagasság: K-3,0 m
ag) Megengedett legnagyobb építménymagasság: K-4,5 m
ah) Megengedett legkisebb zöldfelület: 40%
ai) Tetőhajlásszög: 40-450
b) Lf-2. jelű éptési övezet
ba) Beépítési mód: K - oldalhatáron álló
bb) Kialakítható telek területe: min. 900 m2
bc) Kialakítható telek szélessége: min. 18 m a telek homlokvonalán
bd) Megengedett legnagyobb beépítettség: 30 %,
be) Megengedett legnagyobb terepszint alatti beépítettség: K-25 %
bf) Megengedett legkisebb építménymagasság: K-3,0 m
bg) Megengedett legnagyobb építménymagasság: K-4,5 m
bh) Megengedett legkisebb zöldfelület: 40%
bi) Tetőhajlásszög: 30-400
(13) A építési övezetekben a kialakult beépítés figyelembevételével a 20 méternél szélesebb telek szabadon álló beépítési móddal is beépíthető.

Gazdasági terület

10. § (1) A gazdasági terület elsősorban a gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál.

(2)9 A gazdasági terült lehet

a) ipari terület
b) egyéb terület.
(3) A gazdasági területeken csak olyan létesítmények üzemeltethetők, amelyek a kiemelten védett kategória levegőtisztaság-védelmi előírásait teljesítik, továbbá nem okoznak a vonatkozó jogszabályban az üdülőterületekre előírt határértékeknél nagyobb zaj-, illetve rezgésterhelést.
(4) A gazdasági terület építési övezeteiben található kialakult telkek beépíthetők, amennyiben területük eléri az 1000 m2-t. A beépíthető telek minimális szélessége a homlokvonalon 20 m.
(5) A telkek utcai telekhatárán 1,50 – 2,00 méter magasságú, áttört utcai kerítések létesíthetők. Útcsatlakozásoknál a szabadlátást akadályozó létesítményeket elhelyezni, valamint 1,20 m-nél magasabb növényzetet ültetni tilos.
(6) 10

Ipari terület

(Egyéb terület)

11. § (1) Az egyéb ipari terület építési övezeteiben elsősorban az ipar, az energiaszolgáltatás és a településgazdálkodás építményei helyezhetők el.

(2)11 Az egyéb ipari terület az alábbi építési övezetekre tagozódik:

a) egyéb ipari terület - ipar /GIPE/
b) egyéb ipari terület – településgazdálkodás /GIPT/
(3) 12 Épületek az alábbiak szerint kialakított építési helyen belül helyezhetők el:
a) előkert mértéke minimum 40,0 méter,
b) oldalkert mértéke nem lehet kisebb az OTÉK szerint meghatározott legkisebb távolságnál, sem 5,0 méternél,
c) a hátsókert mértéke nem lehet kisebb sem az OTÉK szerint meghatározott legkisebb távolságnál, sem 20,0 méternél.
(4) 13 Az egyéb ipari terület - ipar építési övezetben elhelyezhető:
a) mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület,
b) egyéb irodaépületek,
c) üzemanyagtöltő.
(5) Az egyéb ipari terület - ipar építési övezetben a növénytermesztés és kisüzemi állattartás, és azokat kiszolgáló létesítmények, ipari építmény, szociális épület, valamint a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások helyezhetők el.
(6) Az egyéb ipari terület - ipar építési övezetben nem helyezhetők el jelentős zavaró hatást gyakorló, a mindenkori környezetvédelmi határértékeknél nagyobb mértékben környezetszennyező, bűzös, fertőző vagy robbanóanyaggal kapcsolatos termelő, tároló létesítmény, továbbá olyan létesítmény, amelynek rendeltetési használatból eredő sajátos hatásai korlátozzák a szomszédos telkek övezeti előírásoknak megfelelő beépítését, használatát.
(7) 14 Az egyéb ipari terület – településgazdálkodás építési övezetében az energiaszolgáltatás és a településgazdálkodás, településüzemeltetés területei helyezhetők el az alábbiak szerint:
a) gázfogadó /GIPTg/
(8) 15 Az egyéb ipari terület építési övezeteiben az alábbi telekalakítási és beépítési előírásokat kell alkalmazni:
a) Gksz. jelű építési övezet
aa) Beépítési mód: K-szabadon álló
ab) Kialakítható telek területe: min. 2000 m2
ac) Kialakítható telek szélessége: min. 20 m a telek homlokvonalán
ad) Megengedett legnagyobb beépítettség: K-40%
ae) Megengedett legnagyobb terepszint alatti beépítettség: K-40 %
af) Megengedett legkisebb építménymagasság: K-2,0 m
ag) Megengedett legnagyobb építménymagasság: K-7,5 m
ah) Megengedett legkisebb zöldfelület: 20%”
(9) Az egyéb ipari terület építési övezeteiben a megengedett legnagyobb építménymagasságnál egyedi építési engedélyezési eljárás keretében magasabb is engedélyezhető, ha azt az alkalmazott technológia indokolttá teszi.
(10) A GIPTg. jelű építési övezetében az elhelyezendő funkció technológiai igénye ismeretében az (8) pontban rögzített legkisebb kialakítható telekméretnél kisebb is engedélyezhető.
(11) Az épületek csak magastetővel létesíthetők. A 8 méternél nagyobb fesztávú csarnokszerkezetek kivételével a tető hajlásszöge 20°-45º között lehet, tetőhéjazatként cserépfedést, vagy sötét tónusú kiselemes hatású fedést kell alkalmazni. A nagyfesztávú csarnokszerkezetek alacsonyabb hajlásszögű tetővel is építhetők.

Különleges terület

12. § (1) A különleges területbe azok a területek tartoznak, amelyek a rajtuk elhelyezkedő épületek különlegessége miatt (helyhez kötöttek, jelentős hatást gyakorolnak a környezetükre vagy a környezetük megengedett külső hatásaitól is védelmet igényelnek), és más beépítésre szánt területfelhasználású területektől eltérnek.

(2)16 Különleges terület területfelhasználási kategóriájú területek:

a) KTE övezeti jelű temető terület,
(3) A különleges területen az építési övezetek fő rendeltetésének megfelelő, valamint az ahhoz kapcsolódó építmények helyezhetők el.
(4) A különleges terület építési övezetben található kialakult telkek beépíthetők, amennyiben területük eléri a 1000 m2-t. A beépíthető telek minimális szélessége a homlokvonalon 20 m.
(5) 17 Épületek az alábbiak szerint kialakított építési helyen belül helyezhetők el:
a) előkert mértéke minimum 5,0 méter,
b) oldalkert mértéke nem lehet kisebb az OTÉK szerint meghatározott legkisebb távolságnál, sem 5,0 méternél,
c) a hátsókert mértéke nem lehet kisebb sem az OTÉK szerint meghatározott legkisebb távolságnál, sem 10,0 méternél.
(6) 18 A különleges terület építési övezeteiben az alábbi telekalakítási és beépítési előírásokat kell alkalmazni:
a) Kte. jelű temető terület
aa) Beépítési mód: K-szabadon álló
ab) Kialakítható telek területe: nincs kikötés
ac) Kialakítható telek szélessége: nincs kikötés
ad) Megengedett legnagyobb beépítettség: K-10%
ae) Megengedett legkisebb építménymagasság: K-2,0 m
af) Megengedett legnagyobb építménymagasság: K-4.5 m
ag) Megengedett legkisebb zöldfelület: 50%
ai) Harangláb, harangtorony esetén egyedi építési engedélyezési eljárás keretében a megengedett legnagyobb építménymagasságnál magasabb, a megengedett tetőhajlásszögtől eltérő is engedélyezhető.
aj) A temetőt kerítése mentén fasorral kell határolni.

Beépítésre nem szánt területek

Közlekedési- és közműterület

13. § (1)19 Közlekedési- és közműterület területfelhasználási kategóriájú területek:

a) KÖu. övezeti jelű közúti közlekedési és közműterület.
(2) A közlekedési és közműterületek (utcák, terek, gyalogutak) a község közterületein a gépjármű, kerékpár, gyalogos és vasúti közlekedés és kapcsolódó létesítményei elhelyezésére szolgáló területek, melyeket a szabályozási terv tüntet fel.
(3) A közlekedési és közműterületeket és létesítményeket, azok szabályozási szélességeit és védőtávolságait a szabályozási terv ábrázolja.
(4) 20
(5) Az utak szabályozási területébe eső, illetve a szabályozási vonal korrigálása következtében a közlekedési területbe került épületrészeken - az utak fejlesztésének várható idejét, az épületnek az út szabályozási területében elfoglalt helyét, az épület sajátosságait (eszmei és gazdasági értékét) mérlegelve, - csak karbantartás, felújítás jellegű munkálatok hajthatók végre. Ezen épületek bővítése az utak szabályozási területén belül nem lehetséges.
(6) A közutak elhelyezésére az OTÉK-ban megállapított, illetve alábbi szabályozási, építési szélességű területeket kell biztosítani:
a.) országos mellékutak: minimum 30 m, illetve a kialakult állapot szerint
b.) helyi gyűjtőutak: minimum 22 m, illetve a kialakult állapot szerint
c.) kiszolgáló utak: minimum 12 m, illetve a kialakult állapot szerint
d.) kerékpár és gyalogos utak minimum 3 m.
e.) magánutak: minimum 4 m
f.) külterületi dűlőutak: minimum 6 m
(7) A rálátás biztosítása érdekében a szabályozási vonalak csatlakozásánál 5-5 méteres lesarkítás szükséges, a szabályozási terven ábrázolt módon.
(8) A meglévő és tervezett külterületi országos közutak tengelyétől mért 50,0 m-en belül építmény elhelyezéséhez a közút kezelőjének hozzájárulását be kell szerezni.
(9) A közlekedési területen műtárgyakat, közvilágítást, közterületi építményeket, növényzetet úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést és az utak láthatóságát, a sarkok beláthatóságát ne akadályozza.
(10) Minden új vagy meglévő épület építése, korszerűsítése, átalakítása vagy bővítése esetén az OTÉK vonatkozó előírásaiban meghatározott mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezési lehetőségét saját ingatlanon belül kell biztosítani. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az önkormányzat parkolási rendeletében szabályozott módon kell a hiányzó várakozóhelyeket elhelyezni. Négy gépjárműnél nagyobb befogadó képesség esetén a parkolót fásítással kell kialakítani.
(11) A település utcái mentén, ahol nincs akadályozó tényező, fasor telepíthető. A szabályozási terven jelölt helyen fasort kell kialakítani (kötelező fásítás). A zöldsáv fenntartását, gyommentesítését tulajdonosának, illetve kezelőjének folyamatosan meg kell oldani.
(12) Új utak kialakításakor az engedélyezés során környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni, az előírások és határértékek betarthatósága érdekében.

14. § (1) Nyomvonal jellegű közművezetékeket és közműlétesítményeket a közlekedési és közműterületen, közterületen, vagy a közművet üzemeltető szerv területén kell elhelyezni. Ettől eltérő elhelyezés csak szolgalmi vagy vezetékjog biztosítása mellett engedélyezhető.

(2) A közművezetékek védelme érdekében a vonatkozó jogszabályokban és szabványokban előírt védőtávolságokat be kell tartani.

(3) Az ivóvíz minőségű víz beszerzésére, kezelésére, tárolására, továbbítására és szétosztására szolgáló létesítmények védőterületein csak a rendeltetésszerű üzemeltetés érdekében végzett építési tevékenység folytatható.

(4) A szennyvízcsatorna-hálózat üzembe helyezését csak a megfelelő kapacitású csatlakozó szennyvíztisztító telep üzembe helyezését követően lehet engedélyezni.

(5) A település csapadékvíz elvezetését nyílt árokhálózatban, csapadékvíz csatornahálózatban kell elvezeti. A vízelvezető árkokat kialakításuknál, illetve karbantartásuknál védő gyeptakaróval kell ellátni.

(6) A nyílt árkos vízelvezető rendszerek kialakításához (kapubejáró, csatornázás) a közútkezelői hozzájárulást minden esetben be kell szerezni. Az ingatlanok előtt húzódó csapadékvíz-elvezető árkokat az ingatlantulajdonosok kötelesek tisztítani, karbantartani.

(7) A meglévő elektromos légvezetékek szabad megközelítését, védőtávolságát – a vonatkozó szabvány és magasabb szintű jogszabály szerint - biztosítani kell.

(8) A tervezett közművezetékek építésekor az esetleges közös kivitelezés érdekében a vezetékek nyomvonalát egyeztetni kell a közmű-üzemeltetőkkel.

Zöldterületek

15. § (1) A zöldterület az állandóan növényzettel fedett közterület (közkert, közpark).

(2)21 Különleges terület területfelhasználási kategóriájú területek:

a) Z övezeti jelű zöldterület.
(3) A zöldterületen a pihenést és a testedzést szolgáló építmény (sétaút, pihenőhely, tornapálya, gyermekjátszótér stb.), vendéglátó épület, a terület fenntartásához szükséges épület, továbbá víz- és zöldfelületek, közművek helyezhetők el.
(4) A zöldterületen legfeljebb 4,5 méter építménymagasságú épületek legfeljebb 2 %-os beépítettséggel helyezhetők el.
(5) A zöldterületen bármilyen építmény csak úgy helyezhető el, hogy a kivágott fákat, növényzetet pótolni kell.
(6) A szabályozási tervlapok szerinti zöldterületeket más célra felhasználni nem szabad.
(7) Közpark zöldfelületi kialakítása előtt a területre vonatkozó kertépítészeti tervet kell készíteni, és a növényzet telepítését ez alapján kell kivitelezni
(8) A meglévő és az újonnan létesítendő zöldterületek folyamatos fenntartásáról, esetenkénti felújításáról gondoskodni kell.
(9) A szabályozási terven jelölt, jelenleg más rendeltetésű területeken az eredeti rendeltetés megszüntetése után az előfásítást el kell végezni.
(10) 22
(11) Közparkokban és zöldterületeken közművet építeni, rongálással járó közműkarbantartást végezni csak a jegyző előzetes engedélyével lehet. Kivitelező köteles az eredeti állapotot visszaállítani.
(12) Zöldterületeken, illetve azok sétaútjain járművel közlekedni és ott parkírozni, a gépjárműveket javítani és tisztítani tilos.

Erdőterület

16. § (1) A településen lévő erdőterület nagysága összességében nem csökkenhet.

(2)23

(3) Az erdőterüket az erdő elődleges rendeltetése szerint:

a.) védelmi (Ev)
rendeltetésű lehet.
(4) 24
(5) Az Ev övezeti jelű védelmi rendeltetésű erdőterületen épületet elhelyezni nem szabad.
(6) 25
(7) 26
(8) Az erdőterületen kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdálkodási célból szabad.
(9) Az erdőterületen csak olyan erdőgazdasági és egyéb tevékenységek folytathatók, amelyek az erdőt rendeltetésükben nem zavarják.
(10) A tervezett erdőterületen az erdő művelési ág létrejöttéig csak az erdőtelepítés lehetőségét megőrző területhasználat folytatható. Erdőtelepítés során természetszerű, elegyes erdőket kell telepíteni.
(11) Az erdőterületek, illetve erdősávok, fasorok telepítése, felújítása őshonos fajokkal történjen (tölgyek, hársak, kőris, szil, hazai nyarak).

Mezőgazdasági terület

17. § (1) A mezőgazdasági terület a növénytermesztés és az állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei elhelyezésére szolgáló terület.

(2)27 A mezőgazdasági terült lehet

a) általános mezőgazdasági terület,
(3) A földrészletek beépítési feltétele közúti, vagy magánúti kapcsolat megléte.
(4) Mezőgazdasági területeken található meglévő erdők területén épület nem helyezhető el.
(5) Az övezetben az utak melletti fasorok, cserjesávok folyamatos ápolásáról, szükség szerint pótlásukról gondoskodni kell.
(6) Törekedni kell az összefüggő, nagy felületű szántóterületek erdő,- illetve cserjesávval történő megosztásáról természetvédelmi és gazdasági érdekből egyaránt.
(7) A mozaikos tájszerkezet megőrzése és ökológiai szerepük miatt a gyepterületeken az fás-cserjés foltok, erdő-gyep mozaikok megőrzése, a jelenlegi művelési ágak megtartása javasolt.
(8) 28
(9) Az építmények termőföldön (kül- és belterületen) történő építésügyi hatósági engedélyezése során érvényre kell juttatni azt, hogy az elhelyezés a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsa.
(10) Mezőgazdasági rendeltetésű területeken figyelembe kell venni a természetvédelmi, tájvédelmi és környezetvédelmi előírásokat.
(11) 29

Általános mezőgazdasági terület

18. § (1) Általános mezőgazdasági területen elhelyezhetők:

a.) állattartó létesítmények (ha a talajt nem szennyezik),
b.) nem állattartó mezőgazdasági üzemi létesítmények,
c.) mezőgazdasági termeléssel összefüggő lakóépületek.
(2) Állattartás céljára szolgáló épület csak egyedi, hatósági elbírálás alapján, kétlépcsős engedélyezési eljárás – elvi építési engedély + építési engedély - szerint helyezhető el.
(3) Új állattartó épületet felszíni vizektől 200 méternél közelebb, a meglévő, illetve tervezett lakóterülettől 1000 méternél közelebb elhelyezni nem szabad.
(4) Általános mezőgazdasági területen telekosztással 1 ha-nál kisebb földrészlet út, illetve közműlétesítmény elhelyezésére szolgáló földrészlet kivételével nem alakítható ki.
(5) A településen korlátozott vegyszer- és műtrágya használatú, környezetkímélő vagy extenzív mezőgazdasági termelés folytatható, és a természetvédelmet szolgáló vadállomány-kezelés engedélyezhető.
(6) Az 1 jelű általános mezőgazdasági övezetben:
a.) szántóföldi művelés esetén, 10 ha-nál nagyobb telken, a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló és a lakófunkciót is kielégítő épület építhető, és a beépített alapterület a telek a 0,2%-át, illetve az 1000 m2-t nem haladhatja meg;
b.) gyep, rét és legelő művelés esetén 2 ha-nál nagyobb telken, hagyományos, almos állattartó és a lakófunkciót is kielégítő épület építhető, és a beépített alapterület a telek 1 %-át, illetve az 1000 m2-t nem haladhatja meg;
c.) művelt gyümölcsültetvény esetén 1 ha-nál nagyobb telken a mezőgazdasági termelést, feldolgozást szolgáló és a lakófunkciót is kielégítő épület építhető, és a beépített alapterület a telek 2%-át, illetve az 500 m2-t nem haladhatja meg;
d.) A telkek művelési ága a beépítés feltételeként akkor fogadható el, ha az a telek területének legalább 50 %-án meghatározó.
(7) A vonatkozó jogszabály szerint kialakított birtoktest esetében a (6) bekezdésben meghatározott beépíthetőség a birtoktesthez tartozó összes telek területe után számítva csak az egyik telken is kihasználható (birtokközpont), ha a telek területe legalább az 1 ha-t eléri, és a beépítés a szomszédos telkek rendeltetésszerű használatára nincs korlátozó hatással, illetőleg azt nem veszélyezteti.
(8) Az épületeket a feltáró utak (dűlőút) tengelyétől 10 méterre mért, maximum 100 méter mély területsávban, a minimális 10 méter mély hátsókert, és 10-10 méter széles oldalkert elhagyásával kialakuló építési helyen, szabadon álló beépítési móddal lehet elhelyezni.
(9) Az általános mezőgazdasági terület övezeteiben 10 méternél kisebb építménymagasságú épületek helyezhetők el, különálló lakóépület építménymagassága legfeljebb 5,0 méter lehet.

Vízgazdálkodási terület

19. § (1) A vízgazdálkodással kapcsolatos összefüggő terület:

a.) a folyóvizek medre és parti sávja,
b.) a közcélú nyílt csatornák medre és parti sávja,
c.) a vízbeszerzési területek (védett vízbázis) és védőterületeik (hidrogeológiai védőidom),
d.) a vízjárta, valamint fakadó vizek által veszélyeztetett területek.
(2) A területen csak vízkár-elhárítási építmények helyezhetők el.
(3) A vizek és a közcélú vízi létesítmények fenntartására vonatkozó feladatok meghatározásánál a vonatkozó magasabb szintű jogszabályokat kell figyelembe venni.
(4) A vízpartok mentén kétoldali, minimum 6-6 méter széles fenntartási sávot kell biztosítani. A fenntartási sávban semmiféle tevékenység nem folytatható, növényzet nem telepíthető.
(5) A területen minden területfelhasználási és építési tevékenység a területileg illetékes vízügyi felügyelőség engedélyével végezhető.

Környezetszabályozás

Környezetvédelem

20. § (1) A föld védelme,

a.) Az építmények kivitelezése során a kivitelező, üzemeltetés során az üzemeltető köteles gondoskodni a termőréteg megmentéséről. A kivitelezés és az üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében ne okozzanak kárt.
(2) A levegő védelme
a.) A település területén be kell tartani a hatályos jogszabályokban meghatározott egészségügyi határértékeket.
b.) Bejelentés köteles helyhez kötött légszennyező pontforrás létesítése esetén be kell tartani a vonatkozó jogszabályok előírásait.
c.) Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést, vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.
d.) A légszennyező források létesítése során megvalósított műszaki megoldásnak meg kell felelni az elérhető legjobb technika alapján meghatározott levegővédelmi követelményeknek és előírásoknak.
e.) A szolgáltató tevékenység körében légszennyező forrásokat üzemeltetni nem szabad.
(3) Zaj és rezgés elleni védelem
a.) A zaj- és rezgés elleni védelem érdekében a vonatkozó rendeletek szerinti határértékeket meghaladó zajt kibocsátó létesítmény és tevékenység nem alakítható ki, illetve nem folytatható. A településen csak olyan létesítmények üzemeltethetők, amelyek nem okoznak a vonatkozó jogszabályban a lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias telepszerű beépítéssel) területi funkciójú területekre előírt határértékeknél nagyobb zaj-, illetve rezgésterhelést.
b.) A közlekedési területeken szabadon maradó sávokat zajcsökkentő hatású zöldsávval kell betelepíteni.
(4) A vizek védelme
a.) Meg kell akadályozni a felszíni és felszín alatti vizekbe szennyezőanyag bejutását. A felszíni vizeket közvetlenül élővízfolyásba vezetni csak a megfelelő mértékű, előzetes tisztítás után lehet, a szükséges hatósági engedély birtokában.
b.) Tilos kockázatos anyag, illetve az ilyen anyagot tartalmazó, vagy lebomlása esetén ilyen anyag keletkezéséhez vezető anyag közvetlen bevezetése a felszín alatti vízbe.
c.) A földfelszín alatt elhelyezett közművezetékek esetleges kereszteződésénél (víz, szennyvíz) a vízbázisok, a távlati vízbázisok és az ivóvízellátást szolgáló vizilétesítmények védelméről szóló jogszabály vonatkozó előírásait figyelembe kell venni.
d.) Tilos a szennyvizet felhagyott kutakba, árkokba bevezetni, gyűjteni, vagy elhelyezni.
e.) Tilos hígtrágya, trágyalé, továbbá a trágyatárolók csurgalékvizeinek bevezetése a vizekbe
f.) Állattartó telephez trágyatároló nem létesíthető felszíni víztől számított legalább 100 m-en belül.
(5) Hulladékgazdálkodás
a.) A települési hulladék gyűjtése és tárolása csak zártan, gyűjtőedényben, illetve más edényzetben vagy ideiglenes tárolásra szolgáló berendezésben (a továbbiakban: gyűjtőedény) történhet, a további kezelésnek megfelelő módon elkülönítve.
b.) A települési szilárd hulladékot csak szervezett szemétgyűjtéssel, az erre kijelölt helyre szabad szállítani.
c.) Az állati tetemek környezet-higiéniás szempontból megfelelő elhelyezését biztosítani kell.
d.) Az illegális hulladéklerakó helyeket fel kell számolni az adott terület helyreállításával egyidejűleg, az esetleges hulladékot össze kell gyűjteni és engedéllyel rendelkező lerakóhelyre kell elszállítani. Az illegális hulladéklerakást folyamatos ellenőrzés mellett önkormányzati szabályozással is korlátozni kell.
(6) A környezetvédelem részletes előírásait az önkormányzatnak környezetvédelmi és településtisztasági rendeletben kell szabályozni.

Természet- és tájvédelem

21. § (1) A település beépítésre nem szánt területén 10 méternél magasabb építményeket a környezethez (a domborzati és növényzeti adottságokhoz) illeszkedően kell elhelyezni.

(2) A 10 m-nél magasabb építmények építési engedély iránti kérelméhez tájesztétikai vizsgálatot és külön jogszabályban meghatározott látványtervet kell mellékelni.

(3) Az utak melletti fasorok védendők, folyamatos ápolásukról, szükség szerint pótlásukról gondoskodni kell.

(4) A természetes terepet megváltoztatni csak tereprendezési terv alapján az érintett hatóságok engedélyével lehetséges.

(5) A külterületi épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények, berendezések elhelyezése során a környezettel történő funkcionális és esztétikai összhangot, tájba illesztést biztosítani kell.

(6) A szolgáltató, ipari jellegű tevékenységek az egyéb ipari területen helyezhetők el. E területen mind az egyes működő egységek telekhatárán, mind a szabályozási tömb határán többszintű növényzetből álló, min. 10 méter széles takarófásítás szükséges.

(7) A kedvezőtlen látványt nyújtó tevékenységeket a telken belül oly módon kell elhelyezni és takarásukról gondoskodni (kerítéssel, növényzettel), hogy azok közterületekről, a főbb kilátópontokról ne legyenek láthatók, érzékelhetők.

Kulturális örökség védelme

22. §30

Helyi érték védelem

23. §31 A H jelű helyi védelem

24. §32

25. §33

Tűzvédelem

26. § (1)34

(2) Új épületek építése, meglévő épületek bővítése csak a magasabb szintű jogszabállyal jóváhagyott Országos Tűzvédelmi Szabályzatban (továbbiakban OTSZ) meghatározott oltóvíz-mennyiség biztosítása esetén lehetséges.

(3) A területen az OTSZ által meghatározott mennyiségben és módon föld feletti tűzcsapokat kell kialakítani.

(4) A tűzoltóság vonulása és működése céljára olyan utat, illetőleg területet kell biztosítani, amely alkalmas a tűzoltógépjárművek nem rendszeres közlekedésére és működésére.

(5) Az építmények közötti legkisebb távolság szabályozása az OTÉK 36. §-a szerint történik.

(6)35

(7) Az építmények közötti legkisebb távolság tovább nem csökkenthető, amennyiben az a kialakult állapot szerint nem éri el az OTÉK szerint megállapított telepítési távolság mértékét.

(8)36

(9) A tisztán gázüzemű, a vegyes üzemű, illetve a kettősüzemű járműveket talajszintnél mélyebb helyen tilos elhelyezni.

Sajátos jogintézmények követelményrendszere

Építésjogi következmények

27. § (1)37 A tervezési terület beépítésre nem szánt területein új építményt építeni, meglévőt átalakítani és bővíteni, rendeltetését vagy használatát megváltoztatni, az e rendeletben szabályozott keretek közt csak akkor szabad, ha:

a) A terület rendeltetésszerű használatát szolgálja,
b) Közérdeket nem sért,
c) Az építmény csak a hozzájuk tartozó terület jelentéktelen hányadát veszi igénybe és biztosított, hogy a telekterülete nélkül nem idegeníthetők el.

Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés

28. § (1) A szabályozási terv által javasolt helyi közút létesítése, bővítése vagy szabályozása érdekében szükséges területet az építési hatóság kisajátítási eljárás nélkül – a kártalanítás szabályai szerinti kártalanítás mellett – az érdekeltek hozzájárulása nélkül az önkormányzat javára lejegyezheti.

(2) Ha a telekalakítási eljárásra, vagy a közút kialakítására az érdekeltek kérelme alapján kerül sor, a lejegyzésért nem jár kártalanítás.

(3) Amennyiben a lejegyzéssel érintett ingatlan a rendeltetésnek megfelelő használatra alkalmatlanná válik, úgy a tulajdonos kérelmére az egész telket igénybe kell venni.

(4) Az ingatlan helyi közút céljára igénybe vett részéért járó kártalanítás összegének meghatározásánál figyelembe kell venni a helyi közút megépítéséből, illetve az ezzel összefüggő közművesítésből eredő ingatlanérték-növekedés összegét.

Útépítési és közművesítési hozzájárulás

29. § (1) A helyi közutakat és közműveket legkésőbb az általuk kiszolgált építmények használatba vételéig meg kell valósítani.

(2)38

Településrendezési kötelezettségek

30. § (1) A tervszerű telekgazdálkodás érdekében az önkormányzat beépítési kötelezettséget írhat elő. Amennyiben a tulajdonos a beépítési kötelezettségnek nem tesz eleget, úgy az önkormányzat az ingatlant kisajátíthatja.

(2) Az önkormányzat a településkép javítása érdekében az azt rontó állapotú építményekre meghatározott időn belüli helyrehozatali kötelezettséget rendelhet el.

(3) Az önkormányzat a közérdekű környezetalakítás céljából az ingatlan meghatározott időn belüli és módon növényzettel történő beültetési kötelezettségét írhatja elő az építési övezeti előírások szerint. Véderdőkre a faültetést három éven belül, az utak menti fásítás pedig öt éven belül kell elvégezni. E kötelezettségeket az engedélyezési eljárás keretén belül kell érvényesíteni és az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

Záró rendelkezések

31. § (1) Jelen rendelet a kihirdetéstől számított 30. napon lép hatályba, mellyel egyidejűleg hatályát veszti Nyárád Községi Közös Tanács Nyárád és településcsoportjai Összevont rendezési terve Helyi Szabályozási előírásairól szóló, 3/1986. (IV.29) számú rendelet Pápadereskére vonatkozó előírásai.

(2) Jelen szabályrendelet csak a szabályozási tervel együtt érvényes, azzal együtt értelmezhető és használható.

(3) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(4) Építési engedély, elvi építési engedély érvényét meghosszabbítani jelen rendelet rendelkezéseinek figyelembevételével, a magasabb szintű jogszabályban rögzített módon lehet.

1. melléklet39

2. melléklet40

Belterületi Szabályozási Terv

Külterületi Szabályozási Terv

1

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

2

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

3

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

4

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

5

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

6

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

7

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napjától.

8

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

9

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

10

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

11

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

12

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

13

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

14

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

15

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

16

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

17

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

18

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

19

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

20

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

21

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

22

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

23

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

24

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

25

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

26

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

27

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

28

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

29

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

30

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

31

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

32

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

33

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

34

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

35

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

36

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napját

37

Módosította a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22. napjától.

38

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napjától.

39

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napjától.

40

Hatályon kívül helyezte a 7/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. augusztus 22 napjától.