Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.23.)önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályozásáról

Hatályos: 2015. 12. 01- 2017. 10. 01

Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv.  (Továbbiakban: Szt.) 132. §. (4) bekezdésében, a 48. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


1. §.  A rendelet célja, hogy Pápadereske Község Önkormányzata pénzügyi  lehetőségeihez  igazodva  meghatározza 

        a településen nyújtható szociális ellátások körét,  jogosultsági feltételeit, az igénybevétel módját, az ellátások

        kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályait.


2. Eljárási rendelkezések


2. §. (1) A rendeletben meghatározott szociális feladat és hatásköröket a képviselő-testület a            

      polgármesterre átruházza.


(2) A polgármester által átruházott hatáskörben hozott határozatok ellen - a döntés közlésétől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.


(3) A fellebbezést a polgármester az iratok csatolásával, a Képviselő-testület következő ülése elé terjeszti, kivéve, ha a határozatot hozó saját hatáskörében a határozatát módosítja, vagy visszavonja.


(4) A rendelet alkalmazásában jövedelmen, vagyonon, családon, közeli hozzátartozón, egyedülélőn, házastárson, tartásra köteles és képes személyen, szociális intézményen, rendszeres pénzellátáson, kereső tevékenységen,  egyedülállón, fenntartón, stb. az Szt. 4. §-ában meghatározottakat kell érteni.


3. §.     A rendeletben szabályozott ellátások megállapítása iránti  kérelmeket a Nyárádi Közös Önkormányzati Hivatalban Nyárád, Kossuth u. 1. (Továbbiakban: Hivatal) lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni. A kérelem benyújtására, ill. visszavonására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL.  törvény (Továbbiakban: Ket.) vonatkozó szakaszai az irányadók.


4. §.     (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.


 (2) A jövedelem igazolásához csatolni kell:


a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást, annak hiányában a jövedelem átutalását tartalmazó bankszámla kivonatot,

b) munkanélküli elátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, az átutalást tartalmazó bankszámla kivonatot, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,

d) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetében a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

e) egyéb jövedelmek esetében a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatát a havi átlagos nettó jövedelméről.


(3) A jogosultsági feltételek megállapításához az e §-ban szabályozottakon túl szükséges, egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.


5. §.     A rendszeres ellátások folyósítása, kifizetése havonta utólag minden hónap 5. napjáig, nem rendszeres ellátások kifizetése  a pénztárból, illetve átutalással történik.


3. Települési támogatás


6. §.    Települési támogatás keretében nyújtható támogatások köre:


a)  rendkívüli települési támogatás

b)  temetési támogatás

c)  születési  támogatás

d) települési lakhatási támogatás

[1]e) 0-3 éves korú gyermekek támogatása

[2]f) óvodáztatási, települési iskoláztatási támogatás

[3]g) 59 év feletti személyek támogatása

           

7. §.     (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult:


a) az a személy, aki önmaga illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,


b) az a személy, aki az a) pont alapján nem jogosult rendkívüli települési támogatásra, de alkalmanként jelentkező többletkiadása miatt rendkívüli élethelyzetbe került (pl. baleset, elemi kár, hosszantartó kórházi kezelés, magas gyógyszerköltség, iskoláztatással kapcsolatos többletkiadás stb.) és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

250 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.


(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemet az 1. melléklet szerinti formanyotatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a 4. §. (2) bekezdésében meghatározottakat. A 7. §. (1) bek. b) pontjában foglaltak szerinti rendkívüli élethelyzet következtében jelentkező többletkiadást igazolni kell. Amennyiben a kérelmező igazolást nem tud csatolni,  környezettanulmányt kell készíteni.


(3) A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként minimum 2000,-Ft, de nem haladhatja meg a 50.000,-Ft-ot. A 7. §. (1) bek. a) pontja szerinti esetben a támogatás havi rendszerességgel is nyújtható.


(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a

           hivatalbóli eljárás megindítását követő 15 napon belül a polgármester dönt.


8. §. (1) A rendkívüli települési támogatás természetben is nyújtható, - melynek formái:


a) tankönyv, illetve füzetcsomag

b) tartós élelmiszer, ruházat

c) gyermekintézmények térítési díjának fizetése, illetve ahhoz történő hozzájárulás,

d) étkeztetés térítési díjának fizetéséhez történő hozzájárulás, a térítési díj átvállalása

e) gyógyszertámogatás 

f) tüzelő támogatás

g) közüzemi díjak kifizetése, illetve ahhoz történő hozzájárulás


(2) A támogatás természetbeni formában történő nyújtása esetén a támogatást megítélő határozatban erről rendelkezni kell.


9. §.  (1) Temetési támogatásra jogosult :

az a személy, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, és a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16. §-a alapján temetési hozzájárulásban nem részesült.


(2) Az elhunyt személy eltemettéséről gondoskodó személy a haláleset bekövetkezését követő 60 napon belül nyújthat be kérelmet, a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon, melyhez csatolnia kell a nevére, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított temetési számla eredeti példányát. A számlát a kérelmező számára a határozat számának és a megállapított segély összegének rávezetését követően vissza kell adni.


(3) A temetési támogatás összege 15.000,-Ft.


10. §. (1) Születési támogatásra jogosult:


az a személy gyermeke születésekor, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.


(2) A kérelmet a a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, a gyermek születését követő 60 napon belül lehet benyújtani.


(3) A  születési támogatás összege 10.000, -Ft.



11. §. (1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a

                háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség 

                fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


            (2) A települési lakhatási támogatás 1 év időtartamra megállapított havi 

                 rendszerességgel folyósított pénzbeni ellátás.


12. §. (1) Települési lakhatási támogatásra  az a személy jogosult, akinek a háztartásában az

                egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori

                legkisebb összegének 250 %-át  és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


            (2) A települési lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége

                  az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata.


            (3) Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 425, - Ft.


            (4) A települési lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság


            a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

            b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

            c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

            d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

            e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság     és minden további

                személy után 5-5 nm,

            de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.


13. §. (1) A települési lakhatási támogatás 1 hónapra jutó összege a lakásfenntartás elismert havi költségének 20 %-a, mely összeget 100 forintra kerekítve kell meghatározni.


(2) Települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg,függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


 (3) A (2) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.


(4) Ha a települési lakhatási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal,  a lakhatási támogatás folyósítását  a változást követő hónap 1. napjától meg kell szüntetni.


14. §. (1) A települési lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet a 4. melléklet      szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(2) A települési lakhatási támogatás megállapításához csatolni kell

            a) az 5. melléklet szerinti vagyonnyilatkozat, valamint a háztartás tagjai    jövedelmének hitelt érdemlő

                igazolását,

            b) a lakás nagyságának igazolására a 6. melléklet szerinti nyilatkozatot. 


[4]14/A. §. (1) Kérelemre, évente 1 alkalommal támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a családjában 0-3 éves korú gyermek  él és a családban élők 1 főre jutó havi jövedelme nem haladja meg  az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének  500 %-át.


(2) A támogatás iránti kérelmeket a 8. formanyomtatványon lehet benyújtani e rendelet hatályba lépését követő naptól kezdődően 2015. december 4. napjáig ezt követően pedig minden év november 1. napjától november 30. napjáig terjedő időszakban.


(3) A támogatás megállapításához – az e rendelet 4. §.-ában foglaltaktól eltérően - a havi jövedelemről büntetőjogi felelősséggel tett nyilatkozatot kell csatolni.


(4) A támogatás összege: 4.000,- - 16.000,- Ft/gyermek/év


(5) A támogatás iránti kérelemről a beérkezést követő 15 napon belül  a polgármester dönt.


(6) Nem állapítható meg támogatás annak a személynek, akinek a gyermeke a 16/B. §. szerinti óvodáztatási támogatásra jogosult.


[5]14/B. § (1) Kérelemre, évente 1 alkalommal óvodáztatási támogatás állapítható meg annak  a személynek, akinek  a családjában óvodába járó gyermek él és a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem haladja meg.


(2) Óvodáztatási támogatás iránti kérelmet e rendelet hatályba lépését követő naptól kezdődően 2015. december 4. napjáig, ezt követően pedig minden év augusztus 1-től november 30-ig terjedő időszakban lehet benyújtani.


(3) Az óvodáztatási támogatás iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani. Az óvodába járás tényét az óvoda intézményvezetője a 10. melléklet szerinti formanyomtatvány kiállításával igazolja.


(4) Az óvodáztatási támogatás megállapításához - az e rendelet 4. §-ában foglaltaktól eltérően -  a családban élők havi jövedelméről, büntetőjogi felelősséggel tett nyilatkozatot kell csatolni.


(5) Az óvodáztatási támogatás összege: 4.000,- - 16.000,- Ft/gyermek/év


(6) Az óvodáztatási támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését követő 15 napon belül a polgármester dönt.


[6]14/C. §. (1) Kérelemre évente 1 alkalommal települési iskoláztatási támogatás állapítható meg annak a személy, akinek a családjában nappali tagozaton alap- és középfokú tanulmányokat folytató tanuló él  és a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének  500 %-át nem haladja meg.


(2) A települési iskoláztatási támogatás lehetőleg az iskola megkezdését megelőzően, de legkésőbb december 20. napjáig állapítható meg.


(3) A települési iskoláztatási támogatás iránti kérelmeket a 9. formanyomtatványon lehet benyújtani  e rendelet hatályba lépését követő naptól kezdődően 2015. december 4. napjáig, ezt követően pedig minden év augusztus 1. napjától augusztus 15. napjáig, vagy november 1. napjától november 30. napjáig  terjedő időszakban.


(4) A középfokú tanulmányok folytatásának igazolására  a kérelmezőnek  iskolalátogatási igazolást kell csatolni.


(5) A települési iskoláztatási támogatás megállapításához - az e rendelet 4. §-ában foglaltaktól eltérően -  a családban élők havi jövedelméről, büntetőjogi felelősséggel tett nyilatkozatot kell csatolni.


(6) A települési iskoláztatási támogatás összege:

a) alap és közép fokú tanulmányok folytatása esetén   4.000,- - 16.000,- Ft/gyermek/év


(7) A települési iskoláztatási támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését követő 15 napon belül a polgármester dönt.


[7]14/D. §.  (1) Kérelemre évente 1 alkalommal támogatás állapítható meg annak a 59 év feletti személynek, akinek  a havi jövedelme nem haladja meg a minimálbér 3 szorosát.


(2) A támogatás iránti kérelmeket a 11. formanyomtatványon lehet benyújtani e rendelet hatályba lépését követő naptól kezdődően 2015. december 4. napjáig ezt követően pedig minden év november 1. napjától november 30. napjáig terjedő időszakban.


(3) A támogatás megállapításához – az e rendelet 4. §.-ában foglaltaktól eltérően - a havi jövedelemről büntetőjogi felelősséggel tett nyilatkozatot kell csatolni.


(4) A támogatás összege: 4.000,- - 16.000,- Ft/fő/év


(5) A támogatás iránti kérelemről a beérkezést követő 15 napon belül  a polgármester dönt.




4. Köztemetés


15. §.   (1) A polgármester átruházott hatáskörben gondoskodik az elhalt személy közköltségen történő eltemettetéséről az Szt. 48. §-ában foglaltak figyelembe vételével.


(2) A polgármester az Szt. 48. §. (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól kérelemre részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre kötelezett személyt, ha a családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.



5. Szociális szolgáltatások


16. §.   Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére a szociális alapszolgáltatások körében

     a) étkeztetést,

     b) házi segítségnyújtást

     c) családsegítést

biztosít.


6. Étkeztetés


17. § (1) A képviselő-testület legalább napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít a dákai Battyhányi Ilona Fogyatékosok Otthona konyhájáról azon rászorultaknak, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek azt biztosítani.


Szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt, aki

     a) 60. életévét betöltötte,

     b) egészségi állapota, tartós betegsége, fogyatékossága, pszichiátriai, vagy szenvedélybetegsége miatt a napi

         egyszeri meleg ételt saját maga számára biztosítani nem tudja,

     c) hajléktalan.


(2) A kérelem benyújtása a 7. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon történik, melyhez csatolni kell a kérelmező havi jövedelméről szóló igazolást.


(3) A (1) bekezdés b.) pontja alapján kérelmezett étkeztetés esetében a rászorultságot háziorvosi igazolással kell bizonyítani.


(4) Az ellátás iránti kérelemről a polgármester értesítés formájában dönt.


(5) A szociális étkezés biztosítása a Falugondnoki Szolgálta által, házhozszállítással történik.


(6) Külön eljárás keretében a rendkívüli élethelyzetbe került (pl. baleset, elemi kár) személy számára a szociális étkeztetés soron kívül kerül biztosításra.


18. §. (1) Az ellátásban részesülő, ha jövedelemmel rendelkezik, térítési díjat köteles fizetni, 

          melynek mértékét a Képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.


(2) Az Szt. 115. § (4) bekezdése szerint, az ellátott, a törvényes képviselője, vagy a térítési díjat megfizető személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a képviselő-testülethez fordulhat. Ebben az esetben a döntés határozattal történik.


19. §. (1) A szociális étkeztetés igénybevételéről a polgármester és az ellátott megállapodást köt.


(2) A megállapodásban ki kell térni:

     a) az étkeztetés módjára;

     b) a személyi térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára;

     c) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési

        kötelezettség szabályaira;

     d) az ellátás megkezdésének időpontjára;

     e) az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre.


20. §.   A szociális étkezés megszűnik:

     a) a szolgáltató jogutód nélküli megszűnésével,

     b) a jogosult halálával,

     c) határozott idejű ellátás esetén a megjelölt időtartam lejártával,

     d) a jogosult, vagy a törvényes képviselője kezdeményezésére,


7. Házi segítségnyújtás


21. §.   A Képviselő-testület házi segítségnyújtást a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézménye útján biztosítja.


8. Családsegítés


22. §.   (1) A képviselő-testület családsegítés keretében segítséget nyújt a működési területén élő szociális, vagy mentálhigiénés problémái, illetve egyéb krízishelyzete miatt segítséget  igénylő személynek, családnak, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a  krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.

          

(2) A családsegítés keretében a Képviselő-testület az Szt-ben meghatározott ellátásokat  a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézményének Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával látja el.


(3) A családsegítő szolgálat az egyén és család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.


9. Záró rendelkezések



23. §.   (1) A rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.



(2) A települési lakhatási támogatás a korábbi jogszabályok alapján megállapított lakásfenntartási támogatásban részesülő személyek számára nem állapítható meg.


(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Pápadereske Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 13/2013. (XII. 11.) önkormányzati rendelete, valamint a gyermekvédelem szabályozásáról szóló 12/2004. (IV. 30.) rendelet.

              


                Németh Tibor                                                                     Kovács Erika

                 polgármester                                                                          jegyző


Záradék:

A rendelet kihírdetésének időpontja: 2015. február 23.


Nyárád, 2015. február 23.

                                                                    Kovács Erika                                                   

               jegyző





[1]

Beiktatta a 9/2015(XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §.-a. Hatályos 2015. december 1.től

[2]

Beiktatta a 9/2015(XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §.-a. Hatályos 2015. december 1.től

[3]

Beiktatta a 9/2015(XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §.-a. Hatályos 2015. december 1.től


[4]

Beiktatta a 9/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet 2. §.-a. Hatályos 2015. december 1-től

[5]

Beiktatta a 9/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet 3. §.-a. Hatályos 2015. december 1.-től

[6]

Beiktatta a 9/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 4. §.-a. Hatályos 2015. december 1-től

[7]

Beiktatta a 9/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 5. §.-a. Hatályos 2015. december 1-től