Szalmatercs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2001. (V.10.) önkormányzati rendelete

Szalmatercs Község jelképeiről és azok használatáról

Hatályos: 2012. 12. 02

Szalmatercs Község Önkormányzat Képviselőtestülete az 1990.évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében a település címéről és zászlójáról (továbbiakban jelképek), valamint a címert ábrázoló pecsét(ek) használatáról a következő rendeletet alkotja:

Az Önkormányzat jelképei


1. §


Szalmatercs Község Önkormányzat jelképei: A CÍMER és a ZÁSZLÓ. (A címer színes csücskös talpú pajzs, a zászló méretarányosan kicsinyített színes változata, jelen rendelet mellékletét képezi.)

A község címere


2. §


Álló, négy osztatú függőleges vonallal elválasztott csücskös talpú pajzs, mely pajzs heraldikai jobb felső kék mezejében aranyszínű kereszt, bal felső kék mezőben aranyszínű szarvas, jobb alsó kék mezejében három búzakalász, bal alsó zöld mezőben három dombhalmaz. A jobb felső kék és a jobb alsó kék mezőt ezüst pólya válassza ketté, amely a Ménes patakot jelképezi. A címerpajzs alatt, íves formában az aranyszínű szalag található, melyben fekete betűkkel a SZALMATERCS felirat olvasható.

A község zászlaja


3. §


Téglalap alakú 150 x 90 cm. anyaga fehér selyem, a két hosszanti oldalán arany zsinórral, a nyéllel párhuzamos rövid oldalán arany rojttal. A zászló első oldalának közepén a 2. §-ban leirt 50 x 32 cm. nagyságú hímzett címer látható.

A címer használata


4. §


A Községi Önkormányzat címere, mint utaló és díszítő jelkép általában az alábbi helyeken használható külön engedély nélkül:

a) Az önkormányzat zászlaján,

b) A községháza bejáratánál,

c) A községi önkormányzat intézményeinek bejáratánál, az intézményvezetők szobájában,

d) A községi képviselőtestület tanácskozótermeiben, a polgármester-, a jegyző- és a hivatal munkatársainak irodáiban,

e) A községi önkormányzat által alapított alapítványok levelezésében, kiadványain,

f) A községi önkormányzat és szervei által használt levélpapíron, borítékon, névjegykártyán.

g) A községi önkormányzat által alapított kitüntető díjakon és az ehhez tartozó oklevélen,

h) A községi önkormányzat közlönyének, újságjának fejrészén,

i) A községi önkormányzat által rendezett, illetve támogatott kiállításokon, rendezvényeken,

j) A községi önkormányzat vendégei számára készített ajándéktárgyakon, csomagolóanyagokon,

k) A községbe vezető útvonal(ak)on az úttest jobb oldalán elhelyezett táblán.

A zászló használata


5. §


A Községi Önkormányzat zászlója, mint utaló és díszítő jelkép általában az alábbi helyeken használható külön engedély nélkül:

a) A községi képviselőtestület tanácskozó termében eredeti méretben, állandó jelleggel,

b) A polgármester szobájában,

c) Képviselőtestületi üléseken, illetve állami ünnepeken, a községházán másfélszeresére felnagyított (továbbiakban: nagyított) méretben,

d) Külföldi, vagy legalább miniszteri szintű belföldi küldöttség látogatásakor a községháza épületében, nagyított méretben,

e) Külföldi küldöttségek részére ajándékba adható az eredeti méretének arányosan kicsinyített változatában,

f) Nemzeti ünnepeken, továbbá fekete zászlóval együtt kegyeleti okokból a községháza épületén, nagyított méretben,

g) Nemzeti ünnepeken a községi önkormányzat intézményein az eredeti vagy a nagyított méretben.

A Községi Önkormányzat pecsétjének leírása


6. §


(1) A község pecsétje 4 cm átmérőjű, s a 2. §-ban leírt címernek a heraldika szabályainak megfelelő, sraffozott változatát ábrázolja. A címert félkörben a SZALMATERCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA felirat és a címer alkotásának éve övezi. (A címer sraffozott változata jelen rendelet mellékletét képezi.)

(2) A pecsétnyomó műanyagból, vagy gumiból (továbbiakban: normál), illetve rézből (továbbiakban: fém) - pozitív és negatív változatban - készül. A negatív kivitelű az úgynevezett pecsétviaszos változat.

A pecsét használata


7. §


A Községi Önkormányzat pecsétjét díszítő (a községre utaló) jelképként kizárólag csak az alábbi helyeken lehet használni:

a) A községi önkormányzat által alapított kitüntetésekhez, kitüntető díjakhoz tartozó okleveleken. (Az oklevél fejrészén a fém pecsétnyomó pozitív, a szöveg alján pedig a fém pecsétnyomó negatív (viaszos) változata használható).

b) A községi önkormányzat által kiadott irodalmi, képzőművészeti és egyéb alkotásokon.

c) A polgármester és jegyző által protokolláris célra használt községi kiadványokon és kiadmányokon.

d) A községi önkormányzat intézményvezetői által használt protokolláris levélpapíron.

e) Más önkormányzatokkal, vagy külföldi féllel kötött, nem üzleti jellegű megállapodásokon.


A jelképek használatának engedélyezése


8. §


(1) A Községi Önkormányzat jelképeit a jelen rendelet 4-7. §.-aiban meghatározott eseteken túlmenően a képviselőtestülethez benyújtott írásbeli kérelem alapján kiadott át nem ruházható engedély alapján lehet felhasználni, illetve használni.

(2) A jelképek felhasználása iránti kérelmet sürgős esetekben a polgármester is elbírálhatja, eljárására jelen §. (3)-(7) bekezdéseit kell értelemszerűen alkalmazni. A polgármester döntéséről a képviselőtestület legközelebbi ülésén tájékoztatást ad.

(3) A képviselőtestülethez a kérelmet az erre a célra rendszeresített űrlapon kell benyújtani, amely a következőeket tartalmazza:

a) a kérelmező nevét, címét,

b) a felhasználni/használni kívánt jelkép megnevezését,

c) a jelképhasználat célját, időtartamát,

d) az előállítani kívánt jelkép mennyiségét,

e) a jelkép előállítását anyagát (fa, bronz, stb.), (jelen rendelet 10. § (2) bekezdés)

f) a terjesztés módját,

g) a címerrel és/vagy zászlóival díszítendő tárgy mintapéldányát vagy műszaki rajzát,

h) a felhasználásért felelős személy nevét, beosztását.

(4) A képviselőtestület a jelkép felhasználási körétől, módjától és az eset összes körülményétől függően egyszeri vagy többszöri díjazást állapíthat meg a kérelmező terhére, illetve az engedélyt úgy is megadhatja, hogy a címer felhasználását a címerminta előállítási költségeknek megtérítése (minimum 1.000.-Ft.) fejében engedélyezi. A képviselőtestület által megállapított díjat a kérelmező az engedély megadását követően előre, még a jelkép felhasználását megelőzően köteles megfizetni.

(5) A képviselőtestület rendkívül indokolt esetben (pl.: külföldi személy számára vagy tudományos munka céljára) engedélyezheti a jelkép ingyenes felhasználását vagy használatát, ebben az esetben különös gondossággal kell meggyőződni a körülményekről.

(6) A képviselőtestület által kiadott engedély tartalmazza:

a) Az engedélyes nevét, címét,

b) a felhasználni engedélyezett jelkép megnevezését, anyagát, mennyiségét,

c) a jelkép felhasználásának idejét,

d) a jelkép, illetve a jelképpel díszített tárgy, kiadvány terjesztésének módját,

e) a jelkép felhasználásáért felelős személy nevét,

f) az esetleges külön feltételeket,

g) a jelkép használatáért fizetendő díjat és a megfizetés módját.

(7) A Polgármesteri Hivatal a jelképek felhasználóiról, függetlenül attól, hogy azt térítés ellenében vagy anélkül használják, köteles nyilvántartást vezetni.

9. §


A jelképeket kizárólag csak hiteles alakban, a méretarány és a színek betartása mellett lehet használni.


10. §


(1) A képviselőtestület az egyes esetekben megengedheti, hogy az önkormányzat címére kizárólag az alapanyag (fém, fa, bőr, stb.) színében (színezés nélkül) készüljön.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott módon való elkészítést a használat, illetve felhasználás iránt benyújtott kérelemben (8. § (3) bekezdés) kell jelezni.

A jelképek jogosulatlan használata


11. §


(1) Ha a képviselőtestület-bárki bejelentése alapján-tudomást szerez arról, hogy az önkormányzat jelképeiből bármelyiket valaki engedély nélkül, az engedélytől eltérő módon, vagy a községi önkormányzatot sértő módon használja, azonnali hatállyal megtilthatja a jelkép(ek) további használatát.

(2) A jelképhasználat szabálytalansága miatt a használót ért kárért a községi önkormányzatot anyagi felelősség nem terheli.

12. §


A 9.§-ban meghatározott tilalmat megszegők ellen a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben meghatározott polgári jogi igényeket lehet érvényesíteni.

13. §[1]


(1)

(2)

14. §


E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, és ezzel egyidejűleg a 10/1998. (VIII.10.) számú Önkormányzati rendelet hatályát veszti.

[1]

Hatályon kívül helyezte a 16/2012. (XII.01.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdésének a) pontja. Hatálytalan: 2012. december 2-től

Mellékletek