Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2017. (V.26.) önkormányzati rendelete

a községi strand működéséről

Hatályos: 2020. 05. 28- 2021. 05. 21

Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2017. (V.26.) önkormányzati rendelete

a községi strand működéséről


Balatonberény Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § c) pontjában megjelölt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Balatonberény Község Önkormányzatának tulajdonában levő balatonberényi 1238/1 hrsz-u strandra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a strandi szolgáltatásokat igénybevevőkre, a strand üzemeltetésével és működtetésével megbízott szervezetre, a kereskedelmi, vendéglátó-ipari és egyéb szolgáltatást biztosító jogi és nem jogi személyekre, továbbá alkalmazottaikra terjed ki.

(3) A strand üzemeltetője: Balatonberényi Településüzemeltetési és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft 8649 Balatonberény Kossuth tér 1.

2. A strand nyitva tartása

2. § (1) A strand június 1-től szeptember 7-ig 8 órától 18 óráig díj megfizetése ellenében vehető igénybe.

(2) Fürdésre alkalmatlan időben a pénztár zárva tart.

(3) A nyitvatartási időben a vendégek a fizető strand bármelyik pénztárral ellátott hivatalos bejáratát vehetik igénybe. Nem minősül hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek átjárója, azt kizárólag a kereskedők és alkalmazottaik használhatják bejárás és árufeltöltés céljára. A nem hivatalos bejáratok igénybevételének megakadályozásáért az egység tulajdonosa, üzemeltetője felelős.

(4) Nyitvatartási idő után a vendégek csak saját felelősségükre vehetik igénybe a strandot.

(5) A nyitvatartási idő alatt az üzemeltető a strand működési feltételeit a fürdőhely kijelölési eljárás során kiadott szakhatósági hozzájárulásokban és engedélyekben meghatározottak szerint biztosítja.

3. A strand szolgáltatási díjai

3. § (1) A strandbelépő, szolgáltatások díjainak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A szolgáltatások díjairól az önkormányzat internetes honlapján, a strand bejáratánál jól látható helyen elhelyezett árjegyzék kihelyezésévet tájékoztatja az igénybevevőket.

(3) Az árjegyzéket magyar és német nyelven közzé kell tenni.

(4) A belépéskor megváltott belépőjegyet, bérletet, egyéb belépésre jogosító igazolványt a strandon tartózkodó személy köteles megőrizni, az üzemeltető megbízásából arra jogosult személy részére ellenőrzés céljából felmutatni.

(5) Amennyiben a strandon tartózkodó személy belépési jogosultságát igazolni nem tudja, úgy az 1. mellékletben meghatározott pótdíjat köteles fizetni.

(6) A megváltott, de fel nem használt belépőjegyek érvényessége nem hosszabbítható meg, vissza nem válthatók.

4. A strand díjainál igénybe vehető kedvezmények

4. § (1) Balatonberényi székhellyel vagy telephellyel rendelkező szállásadó vállalkozás vagy magánszemély, aki tárgyév július 15-ig vásárol gyermek-, felnőtt-, családi szezonbérletet, az

  • a) 5 db esetén 10 %
  • b) 20 db esetén 20 %
  • c) 40 db esetén 50 % kedvezményre jogosult.

(2) A gyermekjegy a 4 év felett, de 14. életévet be nem töltött személyekre vonatkozik.

(3) A családi bérlet azonos lakcímen élő maximum két felnőttre és 3 gyermekre vonatkozik.

(4) A balatonberényi állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezők strandigazolványra jogosultak. Az igazolvány kiállítása a strand nyitvatartási ideje alatt a pénztárban igényelhető lakcím és személyazonosító igazolvány bemutatásával.

(5) A strandigazolvány kiváltásának egyszeri díja 600 Ft, éves megújításának díja 1.000 Ft.

(6) A Balatonberényben építményadót fizető ingatlantulajdonos, üdülőtulajdonos és további egy fő, üdülőtulajdonos kedvezményes arcképes szezonbérletére jogosult. Építményadóval érintett ingatlanok esetében ingatlanonként maximum 2 darab üdülőtulajdonosok kedvezményes szezonbérlete igényelhető.[6]

(7) A (6) bekezdés szerinti első szezonbérlet azon személy részére állítható ki, aki igazolja, hogy a tárgyév első félévére esedékes építményadót megfizette, és fennálló tartozása sincs. Az igazolást az önkormányzat adóhatóságánál kell igényelni.

(8) A második szezonbérlet az első szezonbérlet kiadását követően és annak tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozatával igényelhető.

(9) Az első szezonbérlet kiállítása a strand nyitvatartási ideje alatt a pénztárban igényelhető lakcím és személyazonosító igazolvány bemutatásával, adóhatóság igazolása és arcképes fotó átadásával. A második szezonbérlet kiállítása a strand nyitvatartási ideje alatt a pénztárban igényelhető személyazonosító igazolvány bemutatásával, és az első szezonbérlet tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata, és arcképes fotó leadásával.

(10) A szezonbérlet kiváltásának díját az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A strandot ingyenesen veheti igénybe a 4 éven aluli gyermek.

5. A strand működtetése, használatának szabályai

6. § (1) A strand üzemeltetési és fenntartási feladatait a Balatonberényi Településüzemeltetési Kft látja el.

(2) A strand területén kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet csak az üzemeltető hozzájárulásával és az általa megállapított feltételek szerint, területbérleti szerződés és egyéb polgárjogi szerződés alapján lehet folytatni.

(3) A strand területén kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató tevékenységek üzemeltetői folyamatosan és rendszeresen kötelesek gondoskodni az üzlet, a kerthelyiség 3 méteres körzetének takarításáról és rendben tartásáról. A keletkezett hulladék elszállítására kötelesek hulladékszállításra jogosult szolgáltatóval szolgáltatási szerződést kötni.

7. § (1) A strand területén, épületein reklám céljára plakátot, hirdetményt elhelyezni csak az üzemeltető engedélyével lehet.

(2) A vízi mentőszolgálat és az elsősegélynyújtó hely szolgálati idejének meg kell egyeznie a strand nyitva tartási idejével.

(3) A strandra vonatkozó fürdőhelyi rendtartást a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(4) A strand működéséről az üzemeltető strandüzemeltetési naplót (strandnaplót) köteles vezetni, melybe köteles bejegyezni a fürdőhelyen történt rendkívüli eseményeket (baleset, káresemény, környezetszennyezés, stb.) és észlelt balesetveszélyt, a tett intézkedéseket.

8. § (1) A strand vendégei számára szolgáló autóparkolókban a gépjárműveket úgy kell elhelyezni, hogy a forgalmat és a parkolók rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(2) A parkoló őrzését az üzemeltető nem biztosítja, így a parkolókban elhelyezett gépjárművekért, és azokban hagyott értékekért felelősséget nem vállal.

(3) A strandi kerékpártárolók nem őrzött tárolók, így az abban elhelyezett kerékpárokért, azokon, vagy azokban elhelyezett értékekért az üzemeltető felelősséget nem vállal.

(4) A strand területén talált, elveszett tárgyakat a strand pénztáránál vagy az önkormányzat hivatali kirendeltségénél kell leadni, kezelésükre vonatkozó jogszabályi előírásokat kell alkalmazni.

(5) Az a személy, aki a strandfürdő berendezéseiben, felszereléseiben, növényeiben szándékosan kárt okoz, anyagi felelősséggel tartozik. A gyermek által okozott kárért a gyermek felügyeletével megbízott személy felel.

(6) A strand területére bármilyen állatot – őrkutyás biztonsági szolgálat és a vakvezető kutya kivételével – bevinni, a Balatonban fürdetni tilos.

(7) A strand területére kerékpárt, bármilyen gépjárművet bevinni, azokat használni – az üzemelési időn kívül is – tilos, kivéve a strand rendeltetésszerű használatát, fenntartását szolgáló járműveket.

(8) A strand területén tartózkodó személy köteles e rendeletben szabályozottakat betartani. Aki a jogszabályokat megszegi, attól a strandfürdői szolgáltatás megtagadható, súlyosabb szabályszegés esetén a strand területéről el lehet távolítani, és e célra rendőri segítség is igénybe vehető.

9. § Az üzemeltetési feladatokat ellátó feladata különösen:

  • a) A strandok szezonnyitásra történő felkészítési munkáinak elvégzése, és folyamatos, problémamentes üzemelés, működtetés biztosítása.
  • b) A szezon, a strandnyitás előtti medervizsgálat elvégzése, adminisztrálása, ellenőrzéskor a felvett jegyzőkönyv bemutatása az illetékes hatóságok felé.
  • c) A strandüzemeltetési jogszabályoknak megfelelő üzemelés biztosítása.
  • d) Nyitás előtti területbejáráson való részvétel, az azon feltárt hiányosságok határidőre történő elvégzése.
  • e) A strandok szakhatósági előírásoknak megfelelő felkészítése.
  • f) Az üzemeltetési szerződésben előirt munkák, napi feladatok elvégzése,
  • g) A strandon, a pénztár nyitva tartásának időszakában mentőövök, mentőfelszerelés, elsősegélyhely rendelkezésre állásának biztosítása.
  • h) Strandüzemeltetési napló naprakész vezetése, annak helyszínen tartása, ellenőrzéskor bemutatása.
  • i) Fürdőhelyi rendtartás magyar, német nyelven történő jól látható helyen való közzététele.
  • j) A strandi bejárati kapuk zárása, kerítések állapotának figyelemmel kísérése, közreműködés a rendtartás betartatásában.
  • k) A rendeltetés szerinti üzemelést zavaró események Településüzemeltetési Kft vezetője felé történő azonnali jelentése.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a községi strand működéséről szóló 13/2013.(V.31) önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet az Európai Közösség jogszabályaival összeegyeztethető, azokkal összhangban készült szabályozást tartalmaz.

1. melléklet

A STRAND SZOLGÁLTATÁSI DÍJAI

Belépő megnevezése

Felnőtt

Gyermek

Családi

Érvényesség

Napi jegy

800 Ft

500 Ft

-

érvényes a megvásárlás napján 8:00 – 18:00 óráig

Délutáni jegy

500 Ft

350 Ft

-

érvényes 16:00 órától 18:00 óráig

Heti jegy

4 500 Ft

3 000 Ft

13 000 Ft

érvényes a megvásárlás napjától számított 7 napig

Havi jegy

14 500 Ft

9 000 Ft

-

érvényes a megvásárlás napjától számított 30 napig

Szezonbérlet


29 000 Ft

18 500 Ft

60 000 Ft
(azonos lakcímen élő maximum két felnőttre és 3 gyermekre vonatkozik)

érvényes a megvásárlás napjától számított 90 napig

üdülőtulajdonosok kedvezményes szezonbérlete

4000 Ft/év/2 fő
egyszeri igazolvány készítés díja 600 Ft/fő

egyszeri igazolvány készítés díja

600 Ft/fő

állandó lakos strandigazolvány érvényesítés

1 000 Ft/fő/év

Pótdíj jogosulatlan belépés esetén

3 000 Ft/alkalom

Napozóágy

1 000 Ft + 1000 Ft kaució/nap

Értékmegőrző

500 Ft + 1 000 Ft kaució/nap

Kabin

Napi

800 Ft + 1 000 Ft kaució
érvényes a megvásárlás napján 8:00 – 18:00 óráig

heti

4 500 Ft + 1 000 Ft kaució
érvényes a megvásárlás napjától számított 7 napig

havi

16 000 Ft + 1 000 Ft kaució
érvényes a megvásárlás napjától számított 30 napig

Hangosbemondó használata reklámszöveg bemondására

1 000 Ft/perc