Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(II.4.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2016. 02. 04

Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2016. (II. 4.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól


Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia és településrendezési eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól a következőket rendeli el:


1. A rendelet alkalmazási köre


1. § (1) A nyilvánosság és közösségi ellenőrzés lehetőségének biztosítása érdekében a településfejlesztési koncepció (továbbiakban: koncepció), az integrált településfejlesztési stratégia (a továbbiakban: stratégia) és a településrendezési eszközök készítését, módosítását az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv) 8. § (4) bekezdése alapján a polgármester partnerségi egyeztetés útján egyezteti a településen, illetve a tervezéssel érintett területen érintett 2. § szerinti partnerekkel (a továbbiakban: partnerek).

(2) A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TR) előírásait kell figyelembe venni.


2. A partnerségi egyeztetésben részt vevő partnerek köre


2. § (1) A partnerségi egyeztetésben részt vevő partner:

a) a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) a tordasi székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) a tordasi székhellyel bejegyzett civil szervezet,

d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 nappal - a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.


3. A partnerségi egyeztetésben részt vevők tájékoztatásának módja és eszközei


3. § (1) Az önkormányzat a településfejlesztési koncepció, stratégia és településrendezési eszköz típusától és az egyeztetési eljárás fajtájától függően az 1. mellékletben is meghatározott egyeztetési szakaszokban az érintett államigazgatási szervek részére is tájékoztatásra és véleményezésre bocsájtott dokumentumokat tölti fel a (2) bekezdés a) pont helyen, és teszi közzé a (2) bekezdés b) pont helyen a partnerségi előzetes tájékoztatáshoz és a partnerségi véleményezéshez.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdés szerinti előzetes tájékoztatás és a véleményeztetés céljából felhívást tesz közzé,

a) a település hivatalos honlapján,

b) az önkormányzat épületében lévő hirdetőn.


4. Az egyeztetésben részt vevők javaslatai és véleményei közlésének módja


4. § (1) A közzétett felhívás, tájékoztatás és véleményezésre bocsátott dokumentumok alapján a partnerek a felhívásban meghatározott határidőig - amely az államigazgatási szerveknek jogszabályban meghatározott határidőt nem haladja meg - és módon írásos javaslatokat tehetnek, véleményt nyilváníthatnak:

a) Tordas Község Önkormányzatának címére történő megküldéssel vagy

b) elektronikus levélben történő megküldéssel a felhívásban meghatározott e-mail címre, amennyiben a felhívás ilyet tartalmaz.

(2) Azt a partnert, aki az (1) bekezdés szerint közzétett határidőn belül véleményt nem nyilvánított, javaslatot nem tett, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni, az egyeztetési további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

(3) TR szerinti tárgyalásos eljárásban, az egyeztető tárgyalás vonatkozásában az eljárásban érintett partnernek azt a partnert kell tekinteni, aki az egyeztető tárgyalást megelőző partnerségi egyeztetésben jogszabályon alapuló ellenvéleményt tett.


5. A partnerségi egyeztetésben részt vevők javaslatainak és véleményeinek kezelése, dokumentálás, nyilvántartás


5. § (1) A 4. § szerint beérkezett vélemények tisztázása érdekében a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(2) Azt a partnert, aki a partnerségi egyeztetés során határidőn belül véleményt nem adott, vagy adott, de a szabályszerűen megtartott meghívásos egyeztető tárgyaláson a szabályos meghívás ellenére nem vett részt, kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni, az egyeztetés további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

(3) A beérkezett véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos TR szerinti döntés a képviselő-testület hatásköre.

(4) Minden a partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos jelen rendeletben nem szabályozott kérdésben a polgármester dönt a vonatkozó eljárási szabályok megtartása mellett.


6. Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések


6. § Az önkormányzat az elfogadott koncepciót, stratégiát és településrendezési eszközt a kihirdetését követő 10 napon belül feltölti a település hivatalos honlapjára és kérelemre betekintést biztosít a nyilvántartott hitelesített dokumentumokba.


7. Záró rendelkezések


7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.



Juhász Csaba

dr. Matota Kornél

polgármester

jegyző


Záradék: A rendelet 2016. február 4. napján kihirdetve.



dr. Matota Kornél

jegyző


1. melléklet a 2/2016. (II. 4.) önkormányzati rendelethez


A véleményezésre biztosított határidő


Dokumentum

(új készítés vagy

módosítás)

Egyeztetési eljárás

Előzetes tájékoztatás a partnerségi egyeztetés során

Véleményeztetés céljából történő tájékoztatás a partnerségi egyeztetés során

településfejlesztési koncepció

TR 30.§

21 nap

21 nap

integrált településfejlesztési stratégia

TR 31. §

eseti döntés szerint

21 nap

településrendezési eszközök

(településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat)

TR szerinti teljes eljárás

21 nap

30 nap

TR szerinti egyszerűsített eljárás

eseti döntés szerint

15 nap

TR szerinti tárgyalásos eljárás

eseti döntés szerint

az egyeztető tárgyaláson