Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XII.16.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2016. 01. 01

Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testületének

20/2015. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról


Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 31. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az önkormányzat pénzeszközt ad át, vagy akitől pénzeszközt vesz át.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, ösztöndíjakra, illetve a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.


2. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél vizsgálni kell az átvétel következményeként az önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel következményeit.

(2) Az átvétellel esetlegesen felmerülő kiadások fedezetét az önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmaznia kell.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről

a) 1.000.000 Ft-ot meg nem haladó összeg esetén a polgármester dönt, kivéve az alapítványi forrás átvételét,

b) 1.000.000 Ft-ot meghaladó összeg, valamint alapítványi forrás átvétele esetén a forrás átvételéről a képviselő-testület dönt.

(4) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a döntést követő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(5) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.


3. § (1) A képviselő-testület a költségvetési rendeletében meghatározott előirányzatai terhére, egyedi döntéseiben nevesített támogatottak részére céljelleggel támogatást nyújthat. A támogatás nyújtása egyedi, írásbeli kérelemre történik.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átadása esetén a pénzeszközt átvevő az átadott pénzeszközt a megállapodásban meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.

(3) Az (1) bekezdésben szabályozott támogatás átadására a képviselő-testület határozata alapján külön megállapodást kell kötni. A támogatás folyósítására a megállapodás létrejöttét követően kerülhet sor.

(4) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a támogatás nyújtásáról rendelkező döntést,

c) a támogatás összegét, felhasználásának célját,

d) rendeltetésszerű felhasználási kötelezettséget,

e) elszámolási kötelezettséget, a pénzügyi elszámolás módját, idejét, helyét,

f) a támogató ellenőrzési jogosultságát,

g) az előírt számadási kötelezettség elmaradása és a nem cél szerinti felhasználás esetén a következményeket.

(5) Az elszámolást a polgármester ellenőrzi és igazolja a szakmai megfelelőséget. A pénzügyi elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről szabályszerűen kiállított számviteli bizonylattal történik.

(6) A pénzeszköz nem rendeltetésszerű felhasználása, valamint a határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén az átvevő köteles a pénzeszköz teljes összegét a mindenkor érvényes, a forrás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, de legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig visszafizetni.


4.§ (1) Az átvevő köteles a támogatónak bejelenteni és a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni, ha a számára biztosított pénzeszközt egészben vagy részben nem kívánja felhasználni. Ebben az esetben a fel nem használt támogatás összegét a megállapodás módosítását követő 15 napon belül vissza kell fizetnie.

(2) Az önkormányzat az átadott pénzeszköz felhasználását jogosult ellenőrizni.

(3) A támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyre vonatkozóan az önkormányzatot az irányadó jogszabályokban előírt nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.


5. § Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.





Juhász Csaba dr. Matota Kornél

polgármester jegyző